måndag 18 maj 2009

Medlemspub på Sigtuna Brygghus 15/5

Pga tidsbrist under helgen har jag inte kunnat lägga in detta inlägg förrän idag. Hoppas folk haft överseende :)

För de som inte varit på någon medlemspub hos Sigtuna Brygghus så brukar (obs! självklart ej obligatoriskt) kvällen börja med att man betalar 100kr för att få sig en fin måltid + 50 cl valfri öl (med undantag för de alkoholstarkare varianterna). Som bilden visar vart det grillad benfri fläskkotlett med potatisgratäng och en sallad. Gratängen har man fått varenda gång man varit där, men då den är god klagar jag inte.

Jag och Einar tog en Majbock respektive en Sigtuna Premium Ale. Jag recenserar alla öl ordentligt på min ratebeer-sida, men drar en kort sammanfattning här. Bilder på alla öl kommer i senare inlägg.
Premium Ale, en engelsk pale ale i mitt tycke men räknas på ratebeer som en ESB. Stora inslag av smörkola och apelsinskal. Väldigt bra starter.

Majbock, en klassisk majbock som påminner väldigt mycket om Einbeckers nyhet på systemet. Skillnaden är att denna är betydligt vackrare. Denna tog sin tid att hälla upp men, mycket skum från början, men inte gjorde det något med tanke på hur fin den blev! Majbocken var kanske lite väl alkoholstark att vara en av två att börja med, men den blev betydligt bättre mot slutet av middagen.

Då solen började röra sig bakom trädtopparna förflyttade vi oss in till övervåning. Väl inne träffade vi på den nya bryggmästaren Mattias Hammenlind. Mattias stod med en cognacskupa innehållande en liten svart vätska. Det var tydligen en annan sort som de inte pratat om på hemsidan och som inte fanns att köpa, men en litet doftprov kunde han erbjuda. Choklad rispuffar var min första reaktion, med söta mörkchokladtoner. Den nya sorten ska lanseras lite senare till hösten och ska heta Black October. Sigtuna hade anlitat en designföretag för att göra etiketten. Som de flesta förstår från tidigare etiketter hade detta inte gjorts tidigare.

Han kunde även avslöja att den etikett som valet föll på är den andra från vänster. Bra val tyckte både jag och Einar (som själv jobbar med design).

Vi valde iaf att fortsätta med Sigtunas nya röklager, Feuerhahn, och Sigtunas DIPA (!!).

Feuerhahn:en (till vänster i bilden) var inte som en vanlig rököl. Eller den hade inte samma tydliga rökiga doft som många andra rökta ölsorter.

Man märkte klart och tydligt att DIPA:n var alkoholstark (10%). Väldigt söt och fruktig med inslag av litchi och för mig nya och ovanliga Northern Brewers humlen som vi först fick lukta på.

10 % var lite väl mäktigt, men roligt att Sigtuna vågar prova. Intressant att de väljer att direkt brygga en DIPA innan en IPA...

Kan tilläggas att rökigheten blev betydligt mer framstående i Sigtunas Feuerhahn efter DIPA:n.
Märzensorten har jag redan testat och skrivit om så den drack vi inte vid vårt besök.

Efter dessa blev vi sugna på lite "motorolja" som någon skrev som kommentar i Dempas inlägg om stoutsorter.

Sigtuna Load Master Porter föll valet på plus en Mackmyrafatlagrad variant av denna. Skillnaderna var enorma. Den ursprungliga var betydligt mildare och lättare med stora inslag av mörk choklad. Den fatlagrade var mer syrlig och var betydligt fylligare. Einar föredrog den tidigare medan jag gillade den fatlagrade aningen mer. Men den var lite väl syrlig för att jag ska tycka att den var god. Den fatlagrade är den till vänster.
Besöket i sin helhet får tummen upp av både mig och Einar.
Blir riktigt kul med fler liknande besök!

7 kommentarer:

 1. http://www.usahaweb.com/31765.html

  SvaraRadera
 2. Jocke!! Var har du/ni fått tag på True Blood? Jag måste ha!

  SvaraRadera
 3. Flaskan! Jag har sett den i ert barskåp!

  SvaraRadera
 4. Synd att vi inte kom förbi. Men vi ska inte missa nästa medlemspub. Är sugen på att prova DIPAn, är torsk på ganska alkoholstarka brygder.
  Bra jobb Joakim.

  SvaraRadera
 5. Är själv torsk på alkoholstarka brygder men vissa dagar är man inte lika sugen som andra... Tror inte jag testat en annan svenska DIPA tidigare, kommer inte på att något bryggeri bryggt en heller för den delen.

  SvaraRadera
 6. Nynäshamn, Dugges och Närke har alla gjort en DIPA. Någon fler kan jag inte komma ihåg. Nynäs heter DIPA, Dugges (hete, finns inte längre) Never mind the bollox och Närke har en nu som heter Huvill.

  SvaraRadera
 7. Haha dåligt av mig att inte komma på Närkes och Dugges, men Nynäshamns visste jag inte så mycket om. Finns den kvar?

  SvaraRadera