söndag 3 maj 2009

Blåmusslor

I fredags hade jag lite vänner över på middag där favoriten blåmusslor stod på menyn.
Som de flesta var man ledig den 1:a maj, och kunde då lugnt inhandla allt som behövdes. Öl till blindprovningen hade införskaffats redan på torsdagen av den enkla anledningen att Systemet hade stängt på torsdagen.
När jag köpte blåmusslorna på Ica Kvantum i Sickla fick jag höra av expediten att jag kunde komma tillbaka med påsen om fler än sju musslor var öppna (oätbara). Han var mycket hjälpsam och trevlig så jag tänkte inte alls på att jag skulle cykla tillbaka och reklamera dem. Köpte två påsar å 1 kg, och när jag kom hem började jag gå igenom dem. Det visade sig finnas långt fler än sju musslor som var öppna och trots ordentliga knackningar på skalen så slutade med att 12-15 stycken var oätliga. Plötsligt stod man där med alldeles för få musslor till middagen, alltså var jag tvungen till att åka tillbaka.

Väl tillbaka stod en annan expedit på plats och hjälpte mig. När jag förklarade situationen så var hon minst lika hjälpsam och var glad att jag kom in och reklamerade dem. Det är ju viktigt att man reklamerar av två anledningar, dels att man som kund ska vara nöjd, dels för att de ska kunna kommunicera bättre med leverantörer om bland annat transport.

Fick pengarna tillbaka för de två påsarna och fick köpa en ny påse för ett billigare pris, blåmusslorna behövdes ju ändå inköpas. Alltså hade man en massa bra musslor hemma och en ny på väg hem. En STOR eloge till Ica Kvantum för sin service! Blir så glad av hjälpsamma människor, tack!

Blev iaf blåmusslorna kokta i bland annat veteöl! Använde mig av Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, billigare pris och fylligheten som behövdes till rätten fanns fortfarande där!

3 kommentarer:

 1. Sorry att jag inte länkat till dig än, det är fler bloggar än din jag "glömt bort". Men det kommer bli ordning på det snart.

  Hursomhelst har jag bara ätit musslor någon enstaka gång men det låter ju onekligen superintressant att testa!
  Vad är kilopriset? Och vad menar du, om de är öppna (när?) så är de dåliga?
  Olika recept? Maila mig gärna om det :)

  SvaraRadera
 2. Är riktigt stort fan av blåmusslor och soppan man får när man gör musslor är alltid helt fantastisk och funkar utmärkt till bland annat belgiska ales.

  Kilopriset varierar men brukar ligga kring 35kr om man har tur, annars runt 40-50kr. Kan dock tänka mig att det är billigare i Göteborg.

  När man köper färska blåmusslor vill man att de ska vara levande, dvs ha skalen stängda. Är de öppna eller om skalen har gått sönder så har de hunnit dö.
  Dock är det viktigt att man knackar på de med öppna skal för att se om de börjar stänga sig, så att man inte slänger dem i onödan. De lever med andra ord när de stänger sig.

  http://www.tasteline.com/recept/Mustig_blamusselsoppa_med_veteol

  SvaraRadera
 3. Najs med hemgjorde blåmusslor! Har aldrig provat att göra det hemma men beställt det på Duvel Café och Monks Café. Smarrigt värre :)

  SvaraRadera