torsdag 24 september 2009

Vinnarna i Whiskeytävlingen & Sekundärjäsning

Idag presenteras vinnarna i whiskeytävlingen!
Vet inte någon exakt tid ännu, men det blir att man är där kl 14 idag för att förbereda prisutdelningen.

Kommer att finnas en hel del överraskningar varav en av vinnarna är en whiskeysort som jag faktiskt inte alls hört talas om tidigare. Får som sagt inte avslöja något ännu men gör det så fort allt blir officiellt.

Einar kom över igår för att lägga över APAn till en sekundärjäsning. Det var meningen att vi alla skulle mötas upp för att jobba med den men en sjuk Johan fick stanna hemma och krya på sig inför torsdagen idag. Vi har ännu inget namn för APAn men däremot hade vi en del tid på oss för att jobba med etiketten för Belgaren som buteljerades förra söndagen. Vi valde att köra med namnet Grumpy Lion Belgian Ale! Vi hann inte riktigt klart men jag publicerar en bild på bloggen när vi blir klara med den.
Självklart smakade vi på denna också medan vi jobbade med etiketten. Jag kan låta meddela att denna smakade riktigt bra och resultatet var bättre än vår Walrus Amber Ale redan nu efter bara en dryg vecka. En hel del fina fruktiga estertoner var tydliga, eftersmaken var fortfarande åt grönölhållet men lite mer lagring så blir den nog riktigt fin.

Väldigt kort inlägg idag, men det kommer mer sen!

tisdag 22 september 2009

SBWF första veckan avklarad

När jag gick hem från festivalen i lördags var det nästan lite skönt. Har fått jobba en hel del under denna period och lördagen var väl iof det minst jobbiga passet om man jämför med torsdagspasset som höll på från 08-23. Visserligen inte enbart inom whiskeytävlingen, utan jag stod ett antal timmar för Svenska Ölfrämjandet också.

Nej nu ska jag sluta klaga, kul har det iaf varit!

En liten sammanfattning då från fredagen och lördagen.

Fredag:
Dagen började på det vanliga restaurangjobbet innan det var dags för några timmar i montern hos SÖ. Kl 18 träffade jag min sambo, Emelie, som jag presenterade för bl.a. Fredrik, Andreas och Dempa. Dempa med vän var rätt snuskiga och pratade om könsdelar, men det ingår väl när man är från Gävletrakten. ;) Hon tyckte iaf att ni var mycket trevliga!
Trots flera försök av Fredrik och Andreas så lyckades inte vi inte övertyga henne om att öl är gott, men Fredrik drog fram lite torr cider från Brills monter som hon verkligen uppskattade! Tack för hjälpen!
Blev några öl för min del också, bl.a. Nøgne Ø Aku Aku Lemongrass Ale som Andreas beskrev som att dricka thaimat. Vilket verkligen stämde.
Minns verkligen inte så mycket om vilka jag druckit, blir till att jag tar med mig anteckningsblock. Måste börja skriva ner för att kunna uppdatera mina recensioner på ratebeer.

Lördag:
Dags för nomineringar. Efter lite förberedning inför utdelningen av nomineringarna fick vi vänta ett bra tag då vissa av arrangörerna hade glömt att ta med sig vimplarna från stan. Utdelningen gick mycket smidigt iaf och kul var det! Mest överraskande var kanske att Sigtuna Brygghus och Krönleins fick så många nomineringar, 5 respektive 3.

Nu väntar tre dagar till på mässan!

fredag 18 september 2009

Sista dagen av tävlingen/först mässdagen

Efter att ha kommit hem från whiskeytävlingen vid 23:30 i onsdags så var det bara till att gå upp dagen efter för gå till ännu ett pass kl 08:00. Sen var det bara för alla domare att se till vi får fram några nya vinnare inom kategorin rökig single malt och mild single malt innan vi kunde åka över till mässan med alla flaskor.

(Ber om ursäkt för den suddiga bilden...)

Efter att vi fått över allting och rapporterat om en defekt whiskeyflaska till en av leverantörerna så fick jag äntligen chansen till att testa lite öl! Fick även chansen till att få träffa en massa ölbloggare. De som befann sig där igår som jag fick chansen att få träffa var bloggare från: Ofiltrerat - en öldrickares tankar, dempabeer,
Öl i Stockholm-Sverige's mest oseriösa ölblogg,
FemKommaNoll TV, Malt Humle Jäst & Vatten, Double Bastard Beer Blog och Schnille och Schmak. Mycket trevligt var det och jag väntar förväntansfullt på bilder som togs av Magnus (ofiltrerat) och från Daniel (Schnille och schmak)! Har själv varit dålig på det.

Blev lite nya öl iaf där den absolut sämsta var Sierra Nevadas nya (nånting) Dark Rye ale. Öl med tydliga toner av kemikalier och plast. Var tvungen till att hälla ut denna.
Sen fick man testa en hel del öl från Brewery International där Johan stod med ett brett leende!

En timme senare var det dags för mitt första pass i SÖ's monter och där fick man träffa en massa nya människor för att prata öl och värva till SÖ. Träffade bl.a. Mattias från Sigtuna Brygghus och utbytte lite bryggarerfarenheter och planer om provningar samtidigt som man smuttade lite provsmaker som Gerhard(SÖ) och Roland(SÖ) med jämna mellanrum kom springande tillbaka med. Pratade även med Jan från SÖ som varit öldomare och fick testa en fatlagrad Kaggen som han först inte ville släppa.

Har hur mycket som helst att skriva om men detta får räcka för idag!

onsdag 16 september 2009

Whiskeytävlingen inför SB&WF

Nu innan mässan hjälper jag till vid whiskeytävlingen innan festivalen. Har fått dofta på mycket gott, men viktigast av allt, jag har fått se vilka sorter som hamnat på vilka platser.



Är lite av en skvallerkärring och vill väldigt gärna berätta vilka sorter som hamnat var nu innan det är officiellt. Har dock skrivit på ett sekretesskontrakt och får därför inte avslöja något innan det blir officiellt. Mycket viktig marknadsföringsvärde, som de flesta säkert förstår, över hela evenemanget.



Kan dock avslöja att vi i assistantgruppen lyckats pricka in de flesta guld, silver och bronsmedaljörer innan domarna gjort det, och att en whiskeysort vunnit överlägset guld i en kategori samt ett silver i ett annat. En sort man gärna hade haft hemma.

tisdag 15 september 2009

Sierra Nevada Harvest: Southern Hemisphere - Rusning!

Var förbi Systembolaget vid Regeringsgatan idag för att inhandla lite nyheter. När jag kommer fram vid 10:20 finns det ingen kö till vinnyheterna som det brukar finnas så man börjar undra om det släppts några nyheter alls idag...

Jag kommer fram till ölhyllan och upptäcker att det visst kommit nyheter och känner mig inte längre förvirrad. Tyvärr verkar det som att Sierra Nevada Southern Hemisphere Harvest har gått åt med en ordentlig fart. Jag får sen höra att de 84 flaskorna som fanns försvann inom 12 minuter. Även om det kan vara tryck så brukar inte en Sierra Nevada nyhet gå åt så snabbt, de brukar iaf finnas fram till lunch. Tydligen har de som handlat tagit med sig en hel låda var av flaskorna och just därför har det gått så snabbt.

Nu undrar jag varför de som jobbar där har valt att ge ut hela lådor till folk trots att de bara beställt in 84 flaskor totalt, medan de vid andra släpp enbart låit folk ta 1 eller 2 flaskor/person då antalet flaskor varit densamma. Nu finns det visserligen flaskor kvar på lagret för att beställa, men varför tar de då bara in 84 flaskor när de redan tänkt att folk ska få köpa en hel låda?
Brukar inte klaga på Systemet och de som arbetar där, men nu gör jag det.

Tråkigt sen att det alltid är folk som kommer från restauranger som ska köpa på sig en massa flaskor vid släppen. Om de ändå tänker köpa fler flaskor så kan de ju privatimportera/beställa av de flaskor som har kollikrav.

Köpte i varje fall Amager Hr. Frederiksen och en Amager Fru Frederiksen och gjorde en beställning på SN:an. Får se om jag köper Southern Tiers flaskor sen. Vill gärna spara lite slantar till mässan !

torsdag 10 september 2009

Möte inför SB&WF09 med SÖ, nya glas!

Igår hade vi som skulle stå i montern för Svenska Ölfrämjandet och Svenska Hembryggarföreningen ett möte på Bishops Arms vid Folkungagatan.



Vi pratade lite om vilken material som skulle dit under en viss tid, hyrbilar, klädsel, utställarkort och den nya avdelningen för nya drycker under mässan.

För er som inte vet det ska SÖ och SHBF alltså ha en och samma monter som kommer att placeras i samma hörna som SHBF hade sin monter på förra året. Monks Cafés restaurangavdelning kommer att stå precis bredvid vår monter.

Vi fick se hur de nya glasen skulle se ut, eller iaf designen på dem som ni får se här nedan.


Fick höra att glaset skulle vara aningen frostat vilket jag anser kan förstöra upplevelsen av ölet. Som ni ser kommer glasen att ha en betydligt bättre utformning jämfört med förra året, dock finns den ack så irriterande möjligheten att beställa 40 cl av ett öl, vilket jag och många andra inte anser går ihop med ölprovning.

Efter halva mötet bjöds det på en DIPA i form av Southern Tier Gemini. BA hade varit dåliga på att kyla flaskorna och därför var två av de tre flaskorna som kom in rumstemperade och inte alls kylda. Tre flaskor på nio personer funkar fint och var en mycket uppskattad överraskning.


Andra nyheter för mässan är att restauranger helt ska vara borta ifrån den stora salen. Vilket betyder att man inte behöver stå ut med lukten av vildsvin samtidigt som man försöker dofta på en oprövad öl!
På grund av alkohollagen är det dock som så att alla utställare är nödgade till att ha matmenyer där folk kan beställa mat. Detta innebär att några stackare måste springa över till restaurangavdelningen för att hämta mat och sedan ta sig tillbaka genom den enorma massan besökare för att få fram mat till beställarna. Kan därför rekommendera folk att beställa direkt i restaurangavdelningen för att minska på trängseln och stressen.

En sista notis, funktionärerna kommer passa på att ge ut den nya pubguiden över Stockholm som SÖ jobbet med. Glöm alltså inte att besöka SÖ under mässan för att hämta ut denna lilla broschyr!

Ölbloggarträffen, lite fler kommentarer och bilder

Har varit ont om tid och möjlighet för mig att skriva ett inlägg om ölbloggarträffen vi hade i Lördags hos Affe och Sorbon.

Efter en lång planering med Johan, Einar och självklart Affe så kom vi över ett mycket förmånligt totalpris för oss ölbloggare på Sorbon där vi alltså fick utföra en blindprovning, delegerad av Affe, följt av fem förbestämda specialsorter efter omröstningar av alla deltagare.

Jag lägger här upp lite bilder på tillställningen med några kommentarer, känns inte som att man behöver skriva så otroligt mycket när andra bloggare redan hunnit före mig...

Vänster: Einar och Magnus ser väldigt otåliga ut och väntar på blindprovningen.
Mitten: Lupulus, en öl vi var tvungna till att beställa in medan vi väntade på alla bloggare.
Höger: Duvel Tripel Hop, en av kvällens specialöl. En av de bättre ölsorterna den kvällen.

Fler bilder finns och kommer men nu måste jag rusa!

Tack återigen Affe för denna underbara och kvalitetsölfyllda kväll!

torsdag 3 september 2009

Ölbloggarträff imorgon, Sigtuna idag?

Imorgon blir det ölbloggarträff med flera av bloggarna från Stockholms regionen plus Magnus Bark. Ölbloggarträffen går alltså ut på att vi blindprovar 6 olika sorters öl som Affe på Sorbon förbestämt, alla inom olika kategorier och som inte finns i Systembolagets ordinarie sortiment.
Dock kommer inte Imperial Stouts att prövas vid blindprovningen då vi efter blindprovningen kommer att testa 5 specialöl.

Efter en omröstning där alla som ska delta har fått rösta på sina 5 favoriter av totalt 8 sorter har följande öl valts att testas, med de med flest röster överst:
Duvel Tripel Hop
Ølfabrikken Tripel Special Reserve
Avery Hog Heaven
Ølfabrikken Islay Cask Stout
Holgate Brewhouse Hopinator Double IPA

Sigtuna har förövrigt medlemspub ikväll, inget nytt presenteras som man inte får tag på i Systembolaget dock. Funderade länge på att gå, men det blir till att man jobbar ikväll för att få ihop lite slantar till Stockholm Beer & Whiskey Festival istället. Ska gör en del frivilligt jobb med eventet och får alltså väga upp förlorade arbetsdagar idag istället.