torsdag 30 juli 2009

Ny öl planerad plus ett torrt chardonnay

På lördag träffas vi (Jag, Einar & Johan) hemma hos mig för slutsteget i vår första ölbryggning.
Etiketten är strax klar men jag här kommer en bild på hur den ser ut för tillfället:
Då ölet smakade så pass bra vid överföringen från primärjäsningen till sekundär bestämde vi oss för att testa att göra något annat också! Därför kommer vi att brygga en ljus Belgian strong ale direkt efter buteljeringen på lördag! Vi tänker även göra ett Chardonnay med tillsats av ekspån för att få fram lite ektoner i vinet också, flickvännerna har varit lite avundsjuka på att de inte får en egen hembryggd så därför gör vi även ett vin!
Fler bilder kommer snart!

torsdag 23 juli 2009

Provning av... Vatten!

Var precis på en vattenprovning(!) hos Stockholm Vatten med Christer Hedwall (som bland annat varit whiskeydomare på Stockholm Beer & Whiskey Festival).
Har ju hört några gånger att när man brygger öl och annat med vatten så spelar vattenkvaliteten stor roll! Exempelvis så är ju de flesta bra brittiska ölsorter bryggda på hårt vatten och skulle inte smaka alls likadant om det hade bryggts på mjukt vatten.
Man tänker ju inte alls på att det vatten man dricker och sköljer munnen med spelar någon som helst roll när man testar andra saker som vin och whiskey, men oj vilken chock man fick! Vi gjorde en jämförelse med vanligt kranvatten (Stockholmsk) mot hårt vatten (Coops kolsyrefritt) och mot mjukare vatten (Imsdal, som egentligen inte är särskilt mjukt).

Det vi gjorde var att dricka av vattnet först innan vi smakade på vinerna respektive, grönsparrisen, pilgrimsmusslorna och till sist två sorters single malt Whiskey (Aberlour 10 år och en Glenlivet 12 år)

Exempelvis så smakade ett torrt Riesling vin betydligt fruktigare med ett mjukare vatten samtidigt som det blir något syrligare och torrare med ett hårdare vatten. En Glenlivet 12 årig smakade rätt dåligt med alldeles för mycket inslag av grappa estrar med det vanliga kranvattnet samtidigt som det smakade betydligt mer balanserat med det hårdare vattnet.

Nu är frågan alltså vilken skillnad man får när man testar öl? Hade man druckit ett hårdare vatten hade man kanske haft en helt annan uppfattning om sitt favoritöl.

Blev förresten varnad att kolsyrat vatten tar bort de flesta smaker och ska absolut inte drickas eller användas innan en provning av något slag. Detta fick vi även bekräftat då vi jämförde smaken på grönsparrisen.

Helt plötsligt kan man inte neutralisera smaklökarna med vatten längre...

måndag 20 juli 2009

Hembryggning - Bryggandet

Då var vi klara med själva bryggandet! Vi valde att köra på delmäskning, vilket tydligen anses bäst i USA, och de är ju hyfsat duktiga på det där med att brygga så man behöver kanske inte skämmas så mycket. Blev ju iaf inte en satsbryggning!
Pale Ale malt alltså som helmaltsval + mediummörk maltextrakt.Cascade följt av Fuggle och till sist Cascade igen.
Scottish Ale jäst som förkulturerades under 2 dygn.
Resultatet hittills: 19 liter som smakade och doftade på ett sätt som verkade väldigt lovande.
In i jäshink som nu håller på att primärjäsas, nästa helg satsar vi på en sekundärjäsning innan vi butlejerar.
Frågan är nu vilket namn bryggden ska få. Sammanslagningen av våra först två bokstäver i våra efternamn? Bäst lät AnGuSa Pale Ale. Låter det bra?
Eller ska man skriva det som Angusa Pale Ale? Sen ska ju en etikett designas också. Fan vad man fick mersmak av detta! Blir mer öl om resultatet blir bra!

fredag 17 juli 2009

Dales APA från Great Brands

När jag var på Monks för någon månad sen stötte jag på Affe från Sorbon tillsammans med några från Great Brands. Vi snackade lite och mot slutet av konversationen blev jag tipsad om att Texas Longhorn vid Hammarby Sjöstad hade börjat sälja Oskar Blues Dales Pale Ale och gissa om jag hoppade ur stolen! Men dagarna gick, och sen veckorna tills jag till slut såg ett tillfälle att komma dit! Beställde deras Entrecôte i storleken "Beltbuster" (300g, och medium rare) tillsammans med APA:n som gick för 62 kr.Helt suveränt var det att njuta av en fruktansvärt välbalanserad Dales APA tillsammans med en stor grillad köttbit ute i den varma sommarkvällen!

Nu fanns det även lite annat att välja på också förutom de väldigt tråkiga vanliga Amerikanska sorterna.
North Coast Blue Star var en riktig överraskning som Einars flickvän Anna beställde till maten (en riktigt trevlig uppstickare bland de Amerikanska veteölen, en kategori som jag annars inte alls är förtjust i), medan Einar drack en Rogue American Amber till maten efter att ha avnjutit sin Dale:are. Om man måste klaga på stället så får de bli att Rogue ölen hette "American Amber Ale Rouge" på menyn, hehe. Riktigt trevligt var det iaf och man sov som en stock efter den biffen...

Snart går jag hem och häller över jästen till E-kolven för lite förkulturering!

onsdag 15 juli 2009

Hembryggning - shopping

Imorgon åker jag och Einar till PGW för att inhandla det som behövs inför bryggningen i helgen. Förhoppningsvis så kan Johan också vara med men det ser inte alltför ljust ut för tillfället. I värsta fall får han väl vara med vid buteljeringen och den ack så tråkiga men viktiga provsmakningen efter jäsningen.

Vi planerar självklart på att göra en förkultur och ber till Gambrinus(eller vilken ölgud man nu anser vara den riktiga) att dagarna mellan torsdag och söndag ska räcka för att de små jästcellerna ska föröka sig. Någon som vet om det räcker? Vi fegstartar lite och satsar på maltextrakt, men med "riktig" humle. Planen är att vi ska brygga en Amerikansk pale ale då, men vi får se vad man kan få tag på för humle. Annars får vi ta en resa till Arlandastad för att handla humle på BryggBolaget som Jonte tipsade om.
Humlegården har ju tyvärr sommarstängt så man får ta det som finns!

fredag 10 juli 2009

Ölbryggning och Ölbloggarträff

Jag, Johan och Einar satt på Jolo igår och drack lite öl, Schneider Aventinus fanns på Jolos meny så den var given. Blev även Schneider Weisse Original, Steenbrugge Blond och Steenbrugge Dubbel Bruin. Blonden var rätt spännande faktiskt, kändes som en blandning mellan en blond, saison och lambic!

Annars har vi nu fått tag på en 15 liters kastrull som vi ska använda för att brygga vårt efterlängtade öl! Våra planer är att brygga en Amerikansk pale ale i stil med Sierra Nevada Pale Ale. Nu krävs det bara att man införskaffar lite flaskor, kapsyler, jäshink, kolsyrepatron osv.
Vi är absolut intresserade av att köpa utrustning av någon ifall denne vill sälja! Tips om inköpsställen? Humlegården har sommarstängt, men PGW har öppet iaf. Nästa helg brygger vi iaf!

Vi spånade även vidare på den planerade ölbloggarträffen som verkar bli någon av kvällarna helgen mellan den 4-5 september. Vi jämförde lite priser och så om man skulle ha träffan hemma hos mig eller på Sorbon. Vi har inte bestämt oss exakt ännu men vi börjar närma oss! Blir ett samtal till Affe på Sorbon i helgen iaf för att undersöka möjligheten. Vi återkommer strax med mer info om det!

fredag 3 juli 2009

Long time

Bloggandet har inte fått den tid den förtjänar men nu så kommer ett efterlängtat inlägg!

Var och handlade lite på systemet tidigare idag och såg att man nu kan köpa "nya" Spendrups Old Gold som numera har en lägre alkoholhalt (4,7%) och en ny flaska.Inte jätteannorlunda men den är något friskare och mindre söt. Kanske t.o.m. godare nu...

Kom sen på att jag inte recenserat en hel del av Systemets sortiment och var därför tvungen till att köpa på mig lite, även om man egentligen har testat dem allihop.
Köpte alltså följande:
Ushers Founders Ale
Caffreys
Krönleins Spotlight (Har faktiskt inte testat denna!)
Nils Oscar Rökporter

Mer orkar jag nog inte med denna kväll hehe...