onsdag 15 juli 2009

Hembryggning - shopping

Imorgon åker jag och Einar till PGW för att inhandla det som behövs inför bryggningen i helgen. Förhoppningsvis så kan Johan också vara med men det ser inte alltför ljust ut för tillfället. I värsta fall får han väl vara med vid buteljeringen och den ack så tråkiga men viktiga provsmakningen efter jäsningen.

Vi planerar självklart på att göra en förkultur och ber till Gambrinus(eller vilken ölgud man nu anser vara den riktiga) att dagarna mellan torsdag och söndag ska räcka för att de små jästcellerna ska föröka sig. Någon som vet om det räcker? Vi fegstartar lite och satsar på maltextrakt, men med "riktig" humle. Planen är att vi ska brygga en Amerikansk pale ale då, men vi får se vad man kan få tag på för humle. Annars får vi ta en resa till Arlandastad för att handla humle på BryggBolaget som Jonte tipsade om.
Humlegården har ju tyvärr sommarstängt så man får ta det som finns!

7 kommentarer:

 1. Skoj att ni ska börja brygga. Maltextrakt blir inte klockrent smakmässigt enligt mina erfarenheter, men kör på med rejäla humlegivor så kan det bli rätt bra ändå. Har ni nåt recept?

  SvaraRadera
 2. Hahahaha! Jag tänkte oxo dra dit imorgon vid lunchen :) När ska ni dit ?

  SvaraRadera
 3. Jonte: Vi har inte något recept ännu, hittar inte jättebra recept på SHBF där de använder Maltextrakt. Men man får väl blanda ihop lite från de som finns och se om man får fram något acceptabelt! Vad fick du för resultat med maltextrakt? Något recept som du har som kan experimenteras med?

  Baggen: Vi drar dit vid 15:45, hinner inte under lunchen idag... Vad köper/köpte du?

  SvaraRadera
 4. Jag har inte varit där ännu. Ska dit om c:a 30-40 min :) Ska handla lite humle och vinjäst för ett mjödbygge i helgen. Ölbryggningen har semester tills humle.se öppnar igen.

  SvaraRadera
 5. Själv var man förutseende och handlade innan det var dags för semesterstängt på Humlegården. Själv skrev man nog precis klart receptet på den Imperial Stout som ska bryggas om en månad, fast det är klart, det kan ju ändras tills dess :)

  SvaraRadera
 6. Efter lite snack med hon som jobbade där blev det till slut:
  Jäst: Scottish ale (de hade inte amerikansk...)
  Malt: Maltextrakt-Medium-flytande, krossad Pale ale malt, Maltextrakt-Medium-torkad spraymalt.
  Humle: Cascade kottar, Fuggle Pellets.
  Jäskit+saftsil+ lite annan utrustning

  Nu gäller det att ta fram ett recept också.

  SvaraRadera
 7. Martin: Tyvärr var vi inte det, skulle ju självklart tagit reda på att de hade stängt över sommaren...

  SvaraRadera