tisdag 28 april 2009

Spår av finanskrisen, ölskatten eller både och?

Efter att ha läst en en artikel på BBC's hemsida så börjar man fundera på hur politiken är ställd i Storbritannien.
Tax criticised as beer sales fall

Artikeln säger att livsmedelsbutikernas försäljning av öl i Storbritannien minskat med 4,5% första kvartalet 2009 jämfört med föregående år. Även försäljningen hos pubar, barer och restauranger säljer sämre. Försäljningen här är betydligt sämre. Minskningen ligger på hela 8,9%(!) vilket kan ha förödande konsekvenser för den lilla lokala puben runt hörnet som är helt beroende av sin ölförsäljning.


Försäljningsminskningen på livsmedelsbutiker kommer antagligen innebära att folk mer och mer väljer att spendera sina pengar, från sina redan så avsmalnade ekonomier, på öl som motsvarar Sofiero eller Harboe. Hoppet ligger i att folk redan hunnit utveckla smaklökarna så långt att detta inte är ett alternativ, för att på så sätt rädda mikrobryggeriernas framtid.

Den lokala puben däremot kommer att få det väldigt svårt, för att inte tala om mikrobryggerierna som förlitar sig på dessa pubar som redan nu oftast går med förlust. Tänk vad en försäljningsminskning på nästan 9% gör för en pub?
För att inte tala om alla jobb och potentiella jobb som försvinner.

Jag vill inte placera mig själv i någon politisk sektor men enligt kapitalismens ideologi är bortfallandet av företag med dåliga ekonomier (läs mikrobryggerier och små pubar) bara ett naturligt inslag i den fria marknadens värld. Att de flesta mikrobryggerier inte är vänligt sinnade mot den fria marknaden kanske oväntat inte ter sig ovanligt.


Det finns så många vinklar och teorier angående detta som jag säkert tar upp vid ett senare tillfälle men som kräver mycket tid.

Själv känner jag att man under finanskrisens (kanske?) mörkaste dagar inte ska göra saker dyrare och komma med förslag för att minska köpkraften hos människor, men det verkar inte alla hålla med om.

Den så kallade binge drinking ska vara den största anledningen till att politikerna så nöjt presenterar skatten. Frågan är om ungdomar inte väljer att dricka annat istället? Typ alkoläsk?

2 kommentarer:

  1. Fri marknad lika med Carlsberg, tyvärr. Bara att hoppas att microbryggerier både här och utomlands kan överleva krisen.

    Har själv fått sparken, men tillhör den lilla kategori som ändå tycker att det är värt att betala mer för småskallig kvalitetsöl. Man får propagera för microsarna så mycket man bara kan bland vänner och bekanta. :)

    SvaraRadera
  2. Precis, skriver säkert ett inlägg om carlsberg och den fria marknaden snart...

    Är själv student, iof snart klar, men som har satsat mina pengar på kvalitetsöl istället för som så många andra studenter på "Binge drinking". Kommer inte på någon gång då jag druckit en Sofiero och tänkt: "Fan vad gott, vilken tur att man kan dricka så här god öl"

    SvaraRadera