tisdag 23 december 2014

Undersökning av ekologisk Humle och glutenfri öl i USA

Nu har jag inte skrivit här sedan resan till Denver förra året men jag kände att det var dags igen nu när jag nyligen fick reda på att jag vunnit ett stipendium för att åka dit nästa år igen!

För drygt ett par veckor sedan fick jag reda på att jag fått äran att ta del av Franz Heiss stora stipendium som delas ut tillsammans med Sveriges Bryggerier. Lyckan var total därför att jag iom detta kommer att kunna resa till Denver igen för att få gå på Great American Beer Festival!

När vi var där förra året så missade vi festivalen med ett par veckor. Riktigt surt var det iom att ett besök på mässan varit på min "bucket list" under en längre tid.

Det jag med hjälp av stipendiet vill undersöka är hur bryggerierna i USA bemöter den nya växande efterfrågan av ekologisk öl samt glutenfri öl och hur de samarbetar med sina leverantörer för att lyckas möta denna efterfrågan på bästa sätt.
Just mikrobryggerier är intressanta då det ofta varit just de som bäst lyckats möta efterfrågan på dessa i ett tidigt skede och är allmänt snabba på att ta sig an ny utveckling inom bryggvärlden, något som jag tror att större bryggerier kan lära sig mycket av och med hjälp av sitt stora distributionsnätverk då sprida ekologisk öl till fler.

Vi lever trots allt i en värld som använder sig mer och mer av bekämpningsmedel samt odlar mer och mer koncentrerat vilket har påverkat hela ekosystemet.
Att vi växlat om till monokulturodlingar har gjort att vi försvagat möjligheten för viktiga organismer såsom bin att pollinera kan till slut att innebära att den naturliga pollineringen kollapsar

Mer info om detta:
Nature Documentary HD Silence of the Bees - https://www.youtube.com/watch?v=CCIbQzqtom8

Colony Collapse: The Mystery of the Missing Bees | Retro Report | The New York Times - https://www.youtube.com/watch?v=38Wj4byHML0

Permakultur skulle kunna vara en lösning som kan komma att användas i framtiden för att motverka att skadliga organismer från att angripa våra grödor istället för att använda sig av den intensiva besprutning som många humleodlingar kräver.
Permakulturodlingar främjar dessutom biodiversiteten och kan på så sätt bygga upp ekosystemet igen. Begränsningen är självklart då att kunna producera tillräckligt med grödor med dagens odlings- och skördningsteknologi.
En nära vän till mig bedriver just nu ett projekt i Costa Rica gällande just permakultur och jag hoppas kunna se hur och om det kan appliceras för korn- och humleodlare.

En annan lösning att titta på är att undersöka hur korsningar av humlesorter gör att vi kan odla humle utan att bespruta dem för att på så sätt ta fram ekologisk humle något som jag vet att man kommit en bit på vägen med. Här vill jag se hur det påverkat hur bryggerier tänker med sina inköp av humle.

Glutenfria produkter blir mer och mer vanliga i USA vilket vi börjat se i Sverige också. Fler och fler bryggerier börjar erbjuda bra glutenfri öl som inte särskiljer sig nämnvärt ifrån konventionell öl vilket fler och fler får upp ögonen för.

Historiskt sett så har man behövt använda sig av annat än korn- och vetemalt för att skapa glutenfria ölalternativ (< 20mg/kg). Exempel på dessa är majs och ris, men kassava har varit ett alternativ i Afrika och sen finns även sorghum som kanske är det bästa alternativet för helt glutenfritt öl. Här vet jag att det är många inom hembryggarvärlden som har jobbat en hel del med att ta fram olika sorghumbaserade öl för att få helt glutenfria sorter, något jag själv varit nyfiken på då jag har flera vänner som är glutenintoleranta och som tyvärr inte kan njuta av all öl som finns ute på marknaden.

Numera har bryggerier börjat använda sig av olika varianter av enzymer såsom Clarity Ferm för att bryta ner gluten vilket möjliggjort användningen av konventionella maltsorter och som bonus får ett klarare öl då den även bryter ner köldgrumling.
Denna enzym är idag och sedan några år tillbaka tillgänglig för hembryggare också. 

Jag och Sofia reser även till San Francisco för att ta del av SF Beer Week om en dryg månad och kommer även där att kunna kolla hur de förhåller sig till ekologisk humle samt glutenfri öl. Självklart så kommer vi även att dricka en hel del öl när vi är där också :)

God Jul och gott nytt år!

2 kommentarer:

  1. Ska väldigt intressant att höra mer om vad du "hittar"!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ..... eller snarare läsa kanske.... Fast jag vill gärna höra också!

      Radera