onsdag 21 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 3

Blev lite jobbigt att skriva så mycket på en gång så det fick bli en liten paus emellan raderna. Dock kände jag att det fick bli lite bilder som avslutning!

Efter att ha gått förbi mäskpannorna så gick vi vidare till vörtkokarna. Dessa var inte direkt små eller få. De hade t o m gjort utrymme för att bygga ut...

När några bilder tagits här gick vi vidare till någon form av troférum där vi fick titta på gamla kontrakt och gamla glas som ska ha använts av tidigare europeiska kejsare.

Vi gick sedan vidare då det äntligen var det dags för den stora finalen. Vi gick några trappor ner till källaren och fick sen en stor karta på de milslånga gångarna där ölen lagrades i sina fat. Här ville man inte gå vilse kan jag nämna.
In genom en port och vidare förbi några öppna fat stötte vi på Vaclav och några tomma glas. Dessa längtade man verkligen efter att få dricka ur efter den långa (men ack så intressanta!)guideturen.

Vaclav ledde oss in mellan några kubikstora fat där han fyllde våra glas med Pilsner Urquell som stod på lagring innan den skulle filtreras och pastöriseras. När de första klunkarna rann ner för strupen så förstod man hypen kring Pilsner Urquell Kvasnicový. Det var nu man verkligen förstod har pass bra en pilsner kan bli. Direkt kände jag att jag var tvungen till att brygga mer underjäst öl när jag väl kom hem.

För de som var på den vanliga guidningen som de brukar hålla och som inte fick dricka någon öl så hade de sågat av framsidan av ett fat för att låta folk testa för att se om de kunde komma igenom. Förr i tiden så fick såna här skrubbas rena från insidan, dvs innan man kom på bra rengöringsmedel att använda sig av. Dessa kunde inte de stora karlarna med sina ölmagar komma igenom utan fick låta unga killar utföra arbetet. Självklart var man tvungen till att testa.

Utan några större problem kom jag igenom. Vaclav blev nog lite snopen över att jag vågade och var tvungen till att själv testa.

Som ni ser här nedan så försökte han ta sig igenom. Om han lyckades låter jag vara osagt. Men en bild på honom från andra sidan lyckades jag plåta också!

fredag 16 mars 2012

Ölprovning hos Herr Niklas AKA Facit

Blev en efterlängtad ölprovning med de vanliga gubbarna hemma hos gruppens vise man AKA facit, Niklas, på söders höjder.

De äldre herrarna (Daniel och Niklas) pratade om sina barn och hur mycket de skulle få i pension om några år medan vi yngre (Jag och Einar) pratade om den senaste serien Lego Star Wars som släppts.

Marc anlände något senare, medsläpandes på en ytterst ödmjuk Henok Fentie. Det märktes tydligt hur mycket han uppskattade att få vara medbjuden till vår Herrklubb. Med all rätt också!

Vi gick igenom en hel del öl den kvällen också, vi körde inte på något tema denna gång utan det blev helt enkelt en provning av lite trevligt man hade hemma.

Kvällen började med en Kozel Cerny som alla fick gissa alkoholhalten på innan den öppnades. Var själv rätt överraskad första gången jag fick höra hur stark den var. Einar och Daniel var närmst, vad jag kan komma ihåg, med sina gissningar på 3% respektive 4-5%.

Kommer absolut inte gå igenom all öl men jag hade med mig Frat Life och American Six medan Henok återigen varit alldeles för ödmjuk och tagit med sig en av sina sista (eller var det sista?) av sin andra hemmabryggda batch av det som till slut skulle bli Omnipollo Leon. Då vi är überseriösa med våra provningar så skriver vi och betygsätter all öl som provas så behövdes även ett namn för denna. "Leon Beta!!" utbrast Einar. Och precis så fick den heta. Den trankila Henok sa inget utan log helt enkelt medstämmande.

Frat Life togs emot positivt, "Bästa ölen jag provat som ni bryggt" menade Daniel. Beredd att hålla med om detta.
Blasklagern råkade vid bryggandet som sagt få en alltför stor smakgiva istället för aromgiva och blev därmed beskare än planerat. Något som faktiskt funkade riktigt bra även om aromen blev något lidande av "snedsteget". Gott betyg fick den också vilket är lovande inför lördagens Frat Life-fest.

American 6 som jag också hade med mig fick portioneras ut sparsamt. Detta berodde på att endast halva flaska blev fylld när jag fyllde ifrån fatet. Frat Life var lättare att fylla ifrån då den skummade mindre. Denna hade tyvärr tappat sin fantastiska Amarilloarom från torrhumlingen och ölet i sig var fortfarande något grön. Men helt ok var den, något sämre betyg jämfört med Frat Life.

En sista notis bara; Herr Facit behöver utan tvekan uppgradera sina vinglas från de fruktansvärda IKEA-"vin"glasen han hade att erbjuda. Knappt något skum bildades och aromen kom inte fram på rätt sätt.

Ölen som provades:


onsdag 14 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 2

Ja då har vi alltså hängt runt och tittat en del, sett flaskfyllningen och så vidare.
Och så var det dags att hoppa på bussen igen för att åka ner till coopers guild där då faten tillverkas. Detta uråldriga hantverk som en gång var på väg att dö ut har tagits tillvara på avPilsner Urquell och är en viktig del bryggandet av ölet då det får ligga på dessa tankar under lagringstiden.
Arbetslaget i verkstaden bestod av robusta äldre herrar med mäktiga mustacher, som var väldigt stolta över sitt arbete.
För att lära sig arbetet får man gå som lärling i tre år som sedan avslutas med gesällprov, det finns alltså ingen skola som lär ut ett sånt här hantverk.

Då var det dags att äntligen få uppleva lite av bryggningen. Vi fortsätter med bussen till en riktigt hög byggnad där vi kliver int i en jättelik glashiss som tar oss tiotals meter uppåt innan vi kliver ur för att se en liten film, dock i väldigt stort format med roterande ståplats, om bryggningens grunder.
Efter detta fick vi äntligen få titta på alla de enorma mäskpannorna som de använder för deras trippel decocationssteg för att få ut sockret ur malten. De flesta bryggerier kör en sk infusionsmäskning, jag själv inklusive vilket är sjukt mycket enklare om man inte har deras utrustning. De påstår hursomhelst att detta ska göra stor skillnad på ölen, många hembryggare håller inte med vad jag läst. Men men.

I nästa inlägg skriver jag om ölprovning av helt sanslöst färsk Pilsner Urquell med bryggmästaren Vaclav Berka!

tisdag 13 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 1

Strax efter Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas fick jag beskedet att jag vunnit en tävling som Urpilsnerns Vänner arrangerat på facebook. Bidraget med den bästa motiveringen till varför man skulle vinna resan skulle få den. :)

Nu i helgen fick vi äntligen chansen att åka iväg och vilken helt otroligt upplevelserik helg det var!Vi åkte tidigt på torsdagsmorgonen och möttes av vår guide, Irka och en chafför som skulle ta oss till Plzen och Pilsner Urquell. Irka var en sann pratkvarn, eller förlåt guide, och berättade helt oavbrutet om Tjeckiens historia. Något som självklart uppskattades av ett historiefreak som mig!

Väl framme i Plzen så förstod man direkt att staden kretsade kring bryggerierna. Innan vi körde igenom de berömda portarna till Pilsner Urquell, samma portar som man ser utritade på loggan, så åkte vi förbi Gambrinus.
Det första vi gjorda när vi kom fram var att besöka Pilsner Urquells lunchrestaurang där jag beställde in fläsklägg tillsammans med varsin Kozel Cerny. Självklart testade vi igenom alla ölen de serverade där, samtliga producerade på de diverse bryggerierna i Plzen:

Mitt i all öltestande kom även Kenneth Hansen in och presenterade sig. Kenneth jobbar som International Trade Marketing Manager för SAB Miller och har hand om Pilsner Urquell. Kenneth är från Danmark men vi talade bara engelska med varandra, något jag är helt för av förklarliga skäl...

Efter lunchen var det då äntligen dags för oss att se lokalerna där meningen till livet (för er som inte förstår vad detta är så är det alltså öl jag pratar om) bryggs.

En buss tog oss runt till de olika delarna av det gigantiska bryggeriet
och första anhalten var flaskfyllningen. Låter bilderna tala för sig själva.

Fortsättning följer!

måndag 5 mars 2012

Pragresan närmar sig

Nu är det bara några enstaka dagar kvar innan vi åker iväg till Prag tack vare resan vi vann med Pilsner Urquell!

Passade på att testa vår nya APA, American Six, som bryggdes för att avnjutas från vårt 9 litersfat. Fruktansvärt trevlig och nog fan känns det att den torrhumlat med Amarillo. Kroppen är lite svag, visserligen är den inte särskilt lagrad då den bryggdes för bara 6 veckor sen men den har heller inte särskild mycket alkohol i sig så den ska väl inte vara så värst fyllig heller.

Pragresan var det, ja.

Vart ska man gå är frågan?
Vi har försökt dela upp det enligt följande kategorier:
  • Pub/bar
  • Restaurang
  • Ölbutik
  • Upplevelse
  • Övrigt
Återkommer med de ställen vi kollat upp, men kom väldigt gärna med förslag på absoluta måsten!