onsdag 21 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 3

Blev lite jobbigt att skriva så mycket på en gång så det fick bli en liten paus emellan raderna. Dock kände jag att det fick bli lite bilder som avslutning!

Efter att ha gått förbi mäskpannorna så gick vi vidare till vörtkokarna. Dessa var inte direkt små eller få. De hade t o m gjort utrymme för att bygga ut...

När några bilder tagits här gick vi vidare till någon form av troférum där vi fick titta på gamla kontrakt och gamla glas som ska ha använts av tidigare europeiska kejsare.

Vi gick sedan vidare då det äntligen var det dags för den stora finalen. Vi gick några trappor ner till källaren och fick sen en stor karta på de milslånga gångarna där ölen lagrades i sina fat. Här ville man inte gå vilse kan jag nämna.
In genom en port och vidare förbi några öppna fat stötte vi på Vaclav och några tomma glas. Dessa längtade man verkligen efter att få dricka ur efter den långa (men ack så intressanta!)guideturen.

Vaclav ledde oss in mellan några kubikstora fat där han fyllde våra glas med Pilsner Urquell som stod på lagring innan den skulle filtreras och pastöriseras. När de första klunkarna rann ner för strupen så förstod man hypen kring Pilsner Urquell Kvasnicový. Det var nu man verkligen förstod har pass bra en pilsner kan bli. Direkt kände jag att jag var tvungen till att brygga mer underjäst öl när jag väl kom hem.

För de som var på den vanliga guidningen som de brukar hålla och som inte fick dricka någon öl så hade de sågat av framsidan av ett fat för att låta folk testa för att se om de kunde komma igenom. Förr i tiden så fick såna här skrubbas rena från insidan, dvs innan man kom på bra rengöringsmedel att använda sig av. Dessa kunde inte de stora karlarna med sina ölmagar komma igenom utan fick låta unga killar utföra arbetet. Självklart var man tvungen till att testa.

Utan några större problem kom jag igenom. Vaclav blev nog lite snopen över att jag vågade och var tvungen till att själv testa.

Som ni ser här nedan så försökte han ta sig igenom. Om han lyckades låter jag vara osagt. Men en bild på honom från andra sidan lyckades jag plåta också!

2 kommentarer:

  1. Det låter som en riktig höjdarvisning!

    Det var en sak jag blev lite besviken över när jag var med Carlsberg på Guinness' 250-årsjubileum: Vi fick inte se något av den riktiga produktionen.

    SvaraRadera
  2. Nej, om det är något jag blev besviken över så var det kanske just det. Hade gärna sett fått titta in i vörtpannorna och i aktiva mäskkärl. Men att man fick kolla på lagertankarna nere i källaren var ju inte direkt negativt ;)

    SvaraRadera