tisdag 13 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 1

Strax efter Stockholm Beer & Whisky Festival i höstas fick jag beskedet att jag vunnit en tävling som Urpilsnerns Vänner arrangerat på facebook. Bidraget med den bästa motiveringen till varför man skulle vinna resan skulle få den. :)

Nu i helgen fick vi äntligen chansen att åka iväg och vilken helt otroligt upplevelserik helg det var!Vi åkte tidigt på torsdagsmorgonen och möttes av vår guide, Irka och en chafför som skulle ta oss till Plzen och Pilsner Urquell. Irka var en sann pratkvarn, eller förlåt guide, och berättade helt oavbrutet om Tjeckiens historia. Något som självklart uppskattades av ett historiefreak som mig!

Väl framme i Plzen så förstod man direkt att staden kretsade kring bryggerierna. Innan vi körde igenom de berömda portarna till Pilsner Urquell, samma portar som man ser utritade på loggan, så åkte vi förbi Gambrinus.
Det första vi gjorda när vi kom fram var att besöka Pilsner Urquells lunchrestaurang där jag beställde in fläsklägg tillsammans med varsin Kozel Cerny. Självklart testade vi igenom alla ölen de serverade där, samtliga producerade på de diverse bryggerierna i Plzen:

Mitt i all öltestande kom även Kenneth Hansen in och presenterade sig. Kenneth jobbar som International Trade Marketing Manager för SAB Miller och har hand om Pilsner Urquell. Kenneth är från Danmark men vi talade bara engelska med varandra, något jag är helt för av förklarliga skäl...

Efter lunchen var det då äntligen dags för oss att se lokalerna där meningen till livet (för er som inte förstår vad detta är så är det alltså öl jag pratar om) bryggs.

En buss tog oss runt till de olika delarna av det gigantiska bryggeriet
och första anhalten var flaskfyllningen. Låter bilderna tala för sig själva.

Fortsättning följer!

2 kommentarer:

  1. Lite skillnad på skalan jämfört med lokala mikrobryggeriet. Alltid fascinerande med prylar som rör på sig :)

    SvaraRadera
  2. Spännande! Blir spännande att läsa fortsättningen :D

    SvaraRadera