onsdag 14 mars 2012

Resan till Prag - Pilsner Urquell del 2

Ja då har vi alltså hängt runt och tittat en del, sett flaskfyllningen och så vidare.
Och så var det dags att hoppa på bussen igen för att åka ner till coopers guild där då faten tillverkas. Detta uråldriga hantverk som en gång var på väg att dö ut har tagits tillvara på avPilsner Urquell och är en viktig del bryggandet av ölet då det får ligga på dessa tankar under lagringstiden.
Arbetslaget i verkstaden bestod av robusta äldre herrar med mäktiga mustacher, som var väldigt stolta över sitt arbete.
För att lära sig arbetet får man gå som lärling i tre år som sedan avslutas med gesällprov, det finns alltså ingen skola som lär ut ett sånt här hantverk.

Då var det dags att äntligen få uppleva lite av bryggningen. Vi fortsätter med bussen till en riktigt hög byggnad där vi kliver int i en jättelik glashiss som tar oss tiotals meter uppåt innan vi kliver ur för att se en liten film, dock i väldigt stort format med roterande ståplats, om bryggningens grunder.
Efter detta fick vi äntligen få titta på alla de enorma mäskpannorna som de använder för deras trippel decocationssteg för att få ut sockret ur malten. De flesta bryggerier kör en sk infusionsmäskning, jag själv inklusive vilket är sjukt mycket enklare om man inte har deras utrustning. De påstår hursomhelst att detta ska göra stor skillnad på ölen, många hembryggare håller inte med vad jag läst. Men men.

I nästa inlägg skriver jag om ölprovning av helt sanslöst färsk Pilsner Urquell med bryggmästaren Vaclav Berka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar