Då lyckades vi äntligen pricka in ett datum för att göra vårt helt fantastiskt försenade julöl som vi nu döper om till decemberöl.
Vi siktar på att göra en öl åt Lager/California common hållet då temperaturen på 17 grader i källaren är för högt för en lager samtidigt som det är för lågt för en ale. California lagerjästen, som den heter, tål nämligen en temperatur på mellan 14-20 grader och därför körde vi på det helt enkelt.
Målet var alltså att göra en något snällare öl alkoholmässigt samtidigt som vi ville ha en del fyllighet och sötma. Lösningen blev att vi vid utmäskningen valde att använda oss av en något högre temperatur för att få ut mer ojäsbart socker i form av maltodextrin.
Jag hade dock redan köpt ett kilo maltodextrin samtidigt som jag köpte alla andra ingredienser och vi valde att ändå inte mäska ut sockret vid en alltför hög temperatur, utan istället tillsätta en del av maltodextrinet i efterhand. Just därför valde vi att stegmäska för med en proteinrast på 25 minuter i 50 grader följt av en försockringsrast på 66 grader i 60 minuter.
Genom ett tips av Överjäst valde vi att ta en av våra jäsningshinkar och borra hål i den för att utnyttja den som sil vid lakningen av mäsken. Detta effektiviserade vårt arbete något så sjukt så vi bugar och tackar. Inte så himla kul när man ska laka ut nästan 5 kilo (ca 8-10 liter då det är blött) malt genom ett vanligt durkslag som tar max 2-3 liter...
Sen var det bara till att fortsätta med vårt vanliga bryggningsstuk och koka upp vörten, skumma av det bildande skummet, tillsätta humlen i olika humlegivor, tillsätta julkryddorna genom en tesil under de sista 2 minutrarna och sen kyla ner innan vi filtrerar ner allt ner genom saftsilen in i jäshinken.
"HELVETES JÄVLA SKIT!" (ursäkta språket, men så lät det). Vi hade glömt tillsätta den tilltänkta spraymalten för att vi hade köpt för lite malt från början. Alltid bra att ha om OG är för lågt. Vi hade dessutom glömt att tillsätta maltodextrinet. Bara till att koka upp detta separat och snabbt kyla ner. Sen återigen genom saftsilen och ner med resten av vörten i jäshinken.
"SUCK..." Nu hade vi lyckats glömma att ha honungen som vi tänkt ha i. Samma procedur som föregående sekvens...
NU! Nu var det klart! Bara det att förkulturen hade inte satts förrän kvällen innan så därför la vi ut jäshinken med dess innehåll på nästan 20 liter i loggian med öppet fönster över natten. Nu på morgonen blir det dags för mig att slänga i förkulturen och snabbt mäta OG en sista gång.
Så här ser receptet ut:
Angusa December Lager
Malt
1 kg Münchnermalt
1 kg Pale Alemalt
1 kg Ambermalt
1 kg Crystalmalt
0,3 kg Vetemalt
0,5 kg Extra light spraymalt
0,1 kg Honung, mörk, från Lettland
Humle
25 g Perle 60 min
20 g Saaz 30 min
10 g Hallertauer Tradition 30 min
20 g Northern Brewer 5 min
Övrigt
10 g Julkryddor (Nejlika, Pomerans, Kardemumma, Ingefära & Kanel)
200 g Maltodextrin
Jäst
Wyeast California Lager
IBU 29
OG 1061
FG 1018 (förväntat)
SRM 22,5
Någon som använt maltodextrin tidigare och vet hur man ungefär ska räkna vad gäller OG och FG? Sen undrar jag lite om man anser att maltodextrin anses som lika mycket "fusk" som när man använder sig av spraymalt?
Mmmmm - me want!
SvaraRaderaJäkligt kul läsning. Låter som en intressant bryggd och jag kan verkligen relatera till att man kan glömma grejer. Brukar bli värre ju mer öl man dricker ;)
SvaraRaderaHaha, ja vi drack en Aventinus Eisbock på 12% mot slutet som kan förklara en hel del...
SvaraRaderaNu kan jag inget om hembryggning, men är det standard att man har så många olika ingredienser i sin öl?
SvaraRaderaBark: Nej, det är det väl inte, men gillar man att experimentera med recept så gör man det. Vanligtvis är väl folk mer benägna till att hålla sig till enbart en stil.
SvaraRaderaMed just denna "stil" som egentligen inte platsar någonstanns alls kan man ju mixtra lite.
Finns ju exempel på bryggerier som har gått till det extrema...
http://ratebeer.com/beer/pizza-port-hop-15/16654/
Hurru! Jag vill ha en flaska av den där :) Gärna en av den där ölen med det söta lejonet på oxo :) Träffas någon dag och utbyta lite hembryggt ?
SvaraRaderaInga problem! Meddela via mail eller liknande så kan vi exempelvis mötas upp på Monks. Jobbar där fredag om du vill ha Grumpy Lion redan då, vår nya får man vänta minst lika länge som vi bryggare får ;)
SvaraRadera