söndag 6 december 2009

Vörtbröd med drav från bryggningen

Efter bryggningen i tisdags sparades en del av dravet för att baka med.
För er som aldrig bryggt tidigare eller inte har alltför stor koll på bryggning så produceras ett så kallat drav vid inmäskningen. Drav är alltså malten som blir över efter försockringsrasten och lakningen.

Efter tidigare bryggningar har jag kännt att det varit enormt tråkigt att behöva slänga all den malt som använts. Efter att ha tittat runt på lite forum kom jag fram till att man alltså kan använda dravet till bakning. Inte så förvånansvärt egentligen att man kan använda detta vid brödbakning
men bakning som görs från grunden (inte någon form av "shake n' bake" alltså) innefattar ofta flera steg och ingredienser.

Då har vi alltså hittat användning för dravet. Men nu är det även som så att skum bildades då vörten först kokades upp. Detta skum innehåller oftast en hel del bismaker som inte alltid är önskvärda i ölet som bryggs och därför skummar man bort detta med hjälp av exempelvis en sked. Olyckligtvis följer en hel del av vörten med skummet när man skummar bort, och denna vill man självklart ta vara på. Vi lever trots allt i ett miljömedvetet samhälle där man vill ta vara på allt... Istället för att slänga ner skummet i vasken fyller man helt enkelt upp en behållare med skummet som sen får ligga och sedimentera. Det som är kvar högst upp av vätskeblandningen efteråt är alltså helt fullgod vört.

Detta hade visserligen kunnat hällas tillbaka till den ursprungliga vörten, men pga tidsbrist under tisdagen fick det istället läggas undan i kylen.

Det som finns kvar är alltså drav och vört efter bryggningen.

Efter ytterliggare forskning på diverse forum och receptdatabaser hittar jag lite recept som jag lägger ihop.

Resultatet blir ett "öligt" vörtbröd med maltdrav.



Recept:

3 dl Vört
4 dl Grovt rågmjöl
5 dl Vetemjöl
25 g Jäst
2 dl Mjölk
10 g Flytande smör/margarin
3 dl Drav
1 tsk Salt
1 krm Nejlika, malen
1 krm Ingefära, malen
0,5 dl Pumpafrön

Vörten, mjölken, smöret och kryddorna blandas ihop till en flytande blandning. Denna blandning bör förslagsvis värmas till ljummen fingertemperatur. Jästen smulas sönder i en bunke varvid vörtblandningen tillsätts. Rör runt tills dess att jästen löses upp.
Rör ner mjölet i omgångar tillsammans med 2 dl drav och pumpafröna. Tillsätt mer mjölk alternativt vetemjöl vid behov. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 min övertäckt med en duk. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sedan över degen till smörjda bakformar, om man vill ha en jämn brödlimpa, och låt jäsa i ytterliggare 45 min. Strö över resten av dravet på degen. Lägg in degen i den nedersta raden och låt den baka i ca 30 minuter. Ta ut det färdiga brödet då den blivit gyllenbrun, kontrollera även med en sticka för att se att den är färdig inuti.

5 kommentarer:

  1. Duktig du är! Ser gott ut, blev det det?

    SvaraRadera
  2. Kul projekt! Jag tänkte baka lite vörtbröd också, men är lite latare så jag tänkte bara lägga undan en del av vörten jag kokar till bryggningen (troligen innan humlegivorna, men inte säker på det än) och baka bröd på det.

    Hur blev brödet?

    Daniel

    SvaraRadera
  3. Låter gott, kul med lite recept på bloggen.

    SvaraRadera
  4. Haha, jo brödet blev riktigt gott, bättre än när jag vanligtvis bakar bröd!
    Till och med Emelie, min sambo, tyckte att den var god trots att hon inte gillar öl än. ;)

    Vörten innehöll en del av humlegivorna och det funkade som sagt fint.

    SvaraRadera
  5. Låter ju riktigt smarrigt. Måste prova att baka vörtbröd nån gång.

    Jag gillar att du skriver att hon inte gillar öl 'än' :)

    SvaraRadera