torsdag 31 december 2009

Vad dricks ikväll på nyårsafton?

För vår del blir det middag hemma hos Anna och Einar som alltså fixar maten.
Jag och Emelie stod för inköpen av dricka för kvällen, finns ju viss dryck som är given till nyårsafton som ni säkert förstår men vi planerade även in annat.

Kvällen börjar med champagne, en gammal klassiker i form av André Clouet som vi dricker tillsammans med ostron. Ostron är något jag faktiskt aldrig testat tidigare så det ser jag fram emot.

Som ölfrämjare bör man väl egentligen satsa på lite mer champagnelik öl denna afton, men ibland är inte resten av sällskapet lika förtjust i öl och därför får man anpassa sig.

Middagen fortsätter med ugnsgratinerad hummer. Här passar väl kanske en belgisk ale bäst in. Just därför passar väl kanske en Lost Abbey Inferno Ale bra in här.

Entrecôte blir det sedan och vad ska man då dricka? Resterande öl som köpts in är Jämtlands Bärnsten, Jämtlands Postiljon och Sigtuna Midvinternattens Mörker. Vad passar bäst in till detta? Jag lutar mot Postiljon vars humle bryter ner den feta Entrecôten. Men antagligen hinner man ju dricka två under denna tid och frågan blir då vad man ska köra på efter denna?

Jag kände mig rätt oinspirerad när jag stod på Bolaget i NK i tisdags pga att det var så sjukt mycket folk, men sortimentet vart lite oinspirerande som det var. Funderade först på en The Original HY Super Beer Cuvée (HΨ) men med det priset för ett öl jag redan testat gjorde att jag valde annat istället.

Blir nog att man plockar upp något från källaren också.

Gott nytt år på er!

lördag 26 december 2009

Mellandagsrea

Har nyligen fått heltidsjobb som ingenjör och har därför inte alls hunnit eller orkat skriva något här inne på ett tag. Men nu är man lite julledig och har hunnit dricka en del öl.

Följande har druckits de senaste dagarna:

21:a
Jämtlands Julöl 2009,
Slottskällans Nisse 2009

22:a
Jämtlands Julöl 2008 (Har hunnit mogna väl under ett år, synd att man inte hade en till)

23:e
Parallellprovning av Samuel Adams Winter Lager 2008 och 2009. Ingen större skillnad, möjligtvis smakade 2008:an något mer oxiderad och kanske t.o.m. mer vinuös.

24:e
Eftermiddagen började med att jag drack en Mariestads Julebrygd 2009 som min svärmor hade i kylen, helt ok. Mycket rostad malt här för att vara en Mariestads.
Slottskällans Black Rocket Porter, som jag tycker fått oförtjänt mycket kritik.
Zlatopramen Half n Half (Ja, julölen var slut på det bolag jag handlade på den 23:e)
N’Ice Chouffe , alltid lika härlig och omtöcknande efter en hel flaska.

25:e - Gammal hederlig julmust.

Ikväll blir det lite roligare där jag även satsar på att göra blåmusslor!

måndag 14 december 2009

Angusa - Sneaky Pike Swedish pale ale

Nu är etiketten för vår "senaste" färdiga öl klar!
Senaste som sagt men den har redan recenserats av en annan ölbloggare. Finns fortfarande en massa öl kvar nere i källaren, men det vi ännu inte gjort är att klistra på etiketterna alltså.
Denna blev kraftigt försenad pga flera anledningar, men så här ser den ut iaf!
Vi har gjort lite förändringar sett till vår logga också, men detta blir nog den sista förändringen vi gör...

söndag 6 december 2009

Vörtbröd med drav från bryggningen

Efter bryggningen i tisdags sparades en del av dravet för att baka med.
För er som aldrig bryggt tidigare eller inte har alltför stor koll på bryggning så produceras ett så kallat drav vid inmäskningen. Drav är alltså malten som blir över efter försockringsrasten och lakningen.

Efter tidigare bryggningar har jag kännt att det varit enormt tråkigt att behöva slänga all den malt som använts. Efter att ha tittat runt på lite forum kom jag fram till att man alltså kan använda dravet till bakning. Inte så förvånansvärt egentligen att man kan använda detta vid brödbakning
men bakning som görs från grunden (inte någon form av "shake n' bake" alltså) innefattar ofta flera steg och ingredienser.

Då har vi alltså hittat användning för dravet. Men nu är det även som så att skum bildades då vörten först kokades upp. Detta skum innehåller oftast en hel del bismaker som inte alltid är önskvärda i ölet som bryggs och därför skummar man bort detta med hjälp av exempelvis en sked. Olyckligtvis följer en hel del av vörten med skummet när man skummar bort, och denna vill man självklart ta vara på. Vi lever trots allt i ett miljömedvetet samhälle där man vill ta vara på allt... Istället för att slänga ner skummet i vasken fyller man helt enkelt upp en behållare med skummet som sen får ligga och sedimentera. Det som är kvar högst upp av vätskeblandningen efteråt är alltså helt fullgod vört.

Detta hade visserligen kunnat hällas tillbaka till den ursprungliga vörten, men pga tidsbrist under tisdagen fick det istället läggas undan i kylen.

Det som finns kvar är alltså drav och vört efter bryggningen.

Efter ytterliggare forskning på diverse forum och receptdatabaser hittar jag lite recept som jag lägger ihop.

Resultatet blir ett "öligt" vörtbröd med maltdrav.



Recept:

3 dl Vört
4 dl Grovt rågmjöl
5 dl Vetemjöl
25 g Jäst
2 dl Mjölk
10 g Flytande smör/margarin
3 dl Drav
1 tsk Salt
1 krm Nejlika, malen
1 krm Ingefära, malen
0,5 dl Pumpafrön

Vörten, mjölken, smöret och kryddorna blandas ihop till en flytande blandning. Denna blandning bör förslagsvis värmas till ljummen fingertemperatur. Jästen smulas sönder i en bunke varvid vörtblandningen tillsätts. Rör runt tills dess att jästen löses upp.
Rör ner mjölet i omgångar tillsammans med 2 dl drav och pumpafröna. Tillsätt mer mjölk alternativt vetemjöl vid behov. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 min övertäckt med en duk. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sedan över degen till smörjda bakformar, om man vill ha en jämn brödlimpa, och låt jäsa i ytterliggare 45 min. Strö över resten av dravet på degen. Lägg in degen i den nedersta raden och låt den baka i ca 30 minuter. Ta ut det färdiga brödet då den blivit gyllenbrun, kontrollera även med en sticka för att se att den är färdig inuti.

onsdag 2 december 2009

Angusa December Lager

Då lyckades vi äntligen pricka in ett datum för att göra vårt helt fantastiskt försenade julöl som vi nu döper om till decemberöl.

Vi siktar på att göra en öl åt Lager/California common hållet då temperaturen på 17 grader i källaren är för högt för en lager samtidigt som det är för lågt för en ale. California lagerjästen, som den heter, tål nämligen en temperatur på mellan 14-20 grader och därför körde vi på det helt enkelt.

Målet var alltså att göra en något snällare öl alkoholmässigt samtidigt som vi ville ha en del fyllighet och sötma. Lösningen blev att vi vid utmäskningen valde att använda oss av en något högre temperatur för att få ut mer ojäsbart socker i form av maltodextrin.

Jag hade dock redan köpt ett kilo maltodextrin samtidigt som jag köpte alla andra ingredienser och vi valde att ändå inte mäska ut sockret vid en alltför hög temperatur, utan istället tillsätta en del av maltodextrinet i efterhand. Just därför valde vi att stegmäska för med en proteinrast på 25 minuter i 50 grader följt av en försockringsrast på 66 grader i 60 minuter.

Genom ett tips av Överjäst valde vi att ta en av våra jäsningshinkar och borra hål i den för att utnyttja den som sil vid lakningen av mäsken. Detta effektiviserade vårt arbete något så sjukt så vi bugar och tackar. Inte så himla kul när man ska laka ut nästan 5 kilo (ca 8-10 liter då det är blött) malt genom ett vanligt durkslag som tar max 2-3 liter...

Sen var det bara till att fortsätta med vårt vanliga bryggningsstuk och koka upp vörten, skumma av det bildande skummet, tillsätta humlen i olika humlegivor, tillsätta julkryddorna genom en tesil under de sista 2 minutrarna och sen kyla ner innan vi filtrerar ner allt ner genom saftsilen in i jäshinken.

"HELVETES JÄVLA SKIT!" (ursäkta språket, men så lät det). Vi hade glömt tillsätta den tilltänkta spraymalten för att vi hade köpt för lite malt från början. Alltid bra att ha om OG är för lågt. Vi hade dessutom glömt att tillsätta maltodextrinet. Bara till att koka upp detta separat och snabbt kyla ner. Sen återigen genom saftsilen och ner med resten av vörten i jäshinken.

"SUCK..." Nu hade vi lyckats glömma att ha honungen som vi tänkt ha i. Samma procedur som föregående sekvens...

NU! Nu var det klart! Bara det att förkulturen hade inte satts förrän kvällen innan så därför la vi ut jäshinken med dess innehåll på nästan 20 liter i loggian med öppet fönster över natten. Nu på morgonen blir det dags för mig att slänga i förkulturen och snabbt mäta OG en sista gång.

Så här ser receptet ut:

Angusa December Lager

Malt
1 kg Münchnermalt
1 kg Pale Alemalt
1 kg Ambermalt
1 kg Crystalmalt
0,3 kg Vetemalt
0,5 kg Extra light spraymalt
0,1 kg Honung, mörk, från Lettland

Humle
25 g Perle 60 min
20 g Saaz 30 min
10 g Hallertauer Tradition 30 min
20 g Northern Brewer 5 min

Övrigt
10 g Julkryddor (Nejlika, Pomerans, Kardemumma, Ingefära & Kanel)
200 g Maltodextrin

Jäst
Wyeast California Lager

IBU 29
OG 1061
FG 1018 (förväntat)
SRM 22,5

Någon som använt maltodextrin tidigare och vet hur man ungefär ska räkna vad gäller OG och FG? Sen undrar jag lite om man anser att maltodextrin anses som lika mycket "fusk" som när man använder sig av spraymalt?