söndag 1 november 2009

Höstölsträff 2009

Var på SHBF's Höstölsträff i lördags innan vi skulle ha vår stora Halloweenfest här hemma. Träffen eller bryggningstävlingen hade fokus på vetemalt och kravet för att delta i tävlingen var att den brygd man presenterade skulle innehålla minst 50% vetemalt. Det hela drog igång redan kl 13 men jag och Einar kom inte dit förrän kl 14. Väl där tog det inte lång tid innan man träffade på bekanta ansikten! Bland annat stötte vi bara efter tre öl på Jonas som var där med flickvän och kompis, de hade heller inte hunnit så långt med ölprovandet och vi kunde därför inte få någon rekommendation om öl något man var tvungen till att prova.

Listan på ölsorter var absolut inte lika lång som den var vi SM i våras men med 25 sorter totalt får man väl vara nöjd vad gäller denna något ovanliga tävlingsform. Tävlingen dominerades av typiska veteölssorter med stor inriktning på att kombinera vetemalten med både rökmalt och/eller ordentlig humling. Tråkigt nog var det inte alls särskilt många spännande utsvängningar vad gällde kreativiteten eller variation på ölsorter. Man hade väl väntat sig åtminstone en Imperial stout/stout alternativt någon starkare mörkare eller extremare variant. Kanske bör man förresten ta hänsyn till att bryggarna inte haft en väldans massa tid på sig för att brygga ölen vilket begränsar brygdvariationen något.. Dock kunde man finna en Porter på runt 5,5% som inte gjorde en missnöjd.
Något annat som var lite för frånvarande var kategorin Pale ale/IPA som egentligen har en enorm potential vad gäller användandet av vetemalt. Med endast två bidrag i denna form måste jag säga att jag var väldigt besviken vad gäller variationen. Dessa två var visserligen två av de bättre brygderna, men det kan även ha att göra med att denna öltyp helt enkelt är något jag föredrar.

De ölsorter som fanns då? Som sagt, mycket typiskt tyska ölsorter. Det som annars stack ut var två stycken Rauchweizen/Rauchweizen Bock som kunde höja smilgroparna.
Sämst? En Berliner Weisse som trots den något uppskattade syrliga känslan mest smakade som svagt sötad läsk. Tror inte jag testat en Berliner Weisse tidigare, men ska de vara så mjäkiga?

Halloweenfesten senare på kvällen vart riktigt lyckad men nu ser jag fram emot dryckesprovningar nästa helg på Stockholmsmässan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar