torsdag 12 november 2009

Det Goda Köket - avslutas med en Hercules

Oj vad sen man är med detta inlägg, men det är sånt som händer när man skjuter på bloggskrivandet hela tiden.

Jag, Einar och våra respektive var alltså på Det Goda Köket- mässan i Älvjö och tänkte ta del av vad delikatess- och dryck-Sverige hade att erbjuda.

Precis som förra året dominerades mässan dryckesmässigt av olika sorters vin från olika leverantörer. De flesta av sorterna fanns på Systembolagets hyllor, alternativt i beställningssortimentet, och meningen med mässan (som så många andra mässor) att marknadsföra det man hade till försäljning.

Ölmässigt fanns det enbart en leverantör av öl förra året, nämligen Carlsberg. I år fanns det desto fler. Nämnvärt var att Oppigård och Nynäshamn hade sina montrar precis intill varandra samt att även CaskSweden befann sig bara något meter bort och sålde skotska drycker, BrewDog inkluderat.

Bibendum är en ölleverantör som inte gjort sig känt i någon Stockholm Beer & Whisky Festival de senaste åren men dessa fanns att hitta i just denna mässa.
I Bibendums öl- & spritmonter kunde man hitta Darren (de hade även en ännu större vinmonter också) som stod och serverade öl med en riktigt hes röst från bl.a. Shepherd Neame. Här fanns det väl egentligen inte något nytt och oprövat, vilket egentligen gällde för hela mässan, men det vi fick testa var Shepherd Neames nya Christmas Ale 2009 som väl egentligen inte skiljer sig särskilt mycket från förra året. Däremot är det en mycket kompetent öl och en av Shepherd Neames bättre ölsorter. Kan tillägas att Darren varit med och bestämt receptet för Jack pale ale som syns på bilden... Tack för provningarna Darren!


Bredvid CaskSweden kunde man köpa prover av mjöd hos Mjödhamnen där jag inte kunde motstå att köpa Apis Póltorak Jadwiga, ett mjöd från Polen som ligger på ett så högt betyg som 4.1(!) på RateBeer trots så många röster som 357.
Mycket riktigt var detta riktigt bra trots att jag inte är ett särskilt stort fan av just mjöd. Högst drickbart om än i mycket små portioner.

Denna var jag bara tvungen till att låta Darren få testa, så vi gick raskt tillbaka till honom med de goda dropparna. Darren blev själv mycket imponerad och gillade det faktum att det lindrade hans onda sönderpratade hals så mycket att han var tvungen till att köpa sig en flaska från Systemet. 185 kr kostar den och kan beställas flaskvis.

När kvinnsen blivit fulla nog av champagne och vin som de trott att de inte testat, trots att jag vet att de har det, så begav vi oss hemåt för att lägga över cidern till sekundären. Börjar ta sig ordentligen nu!

EDIT: Höll på att glömma nämna att jag och Einar delade på en
Hercules som legat och lagrats under en längre tid nere i källaren. Kanske för länge beroende på vad man gillar, men vad som hade hänt är att den övergått från att ha varit ett ordentligt humlat DIPA till att vara en väldigt balanserad söt barley wine. Gillar båda kategorierna och har testat både färsk och lagrad nu. Två helt olika öl, men vill nog inte direkt påstå att någon av dem är bättre än den andra...

5 kommentarer:

 1. That sip of Jadwiga came at just the right time Joe! Amazing stuff.....now just to figure out how to get a bottle up to Norrland!
  Darren

  SvaraRadera
 2. Haha, did u check with systemet?

  SvaraRadera
 3. Yep - it's only available in AB territory (it's a southern conspiracy!) but I've made arrangements :)

  SvaraRadera
 4. HAHA när kvinnsen blivit fulla nog. Vad var det för vin vi testat? Minns ej det.

  SvaraRadera
 5. Jag sa inget på mässan men ni drack ett vin som jag köpt till er någon gång på början av året. Sen var det något annat. Men ni var ju så törstiga :P Ni hängde ju även ett bra tag vid champagnestället där du bestämde dig för att det ändå var rätt kul att vara där ;)

  SvaraRadera