tisdag 20 oktober 2009

Ciderbryggning: jäst

Då den belgiska (tidigare använda) jäst jag tänkt använda legat på en väldigt låg temperatur under en månad kände jag att det kunde vara bra att väcka upp den med hjälp av en förkultur. Tyvärr verkar det inte som att det hjälpt särskilt mycket då jag inte ser att det bildats särskilt mycket kolsyra på 2 dagar.
Har inget val än att dra iväg och köpa lite torrjäst under dagen för att kunna dra igång med ciderbryggningen så snart som möjligt.

Siktar på att köpa champagnejäst, men får se vad de har på PGW inne i stan.

Kommer att tillsätta torrjästen till förkulturblandningen som redan står och låta den dra i några timmar innan jag "pressar" äpplena med råsaftcentrifugen.

Någon som har bra tips på hur man återanvänder jäst annars? Mitt sätt verkar inte ha funkat så bra, har dock inte desinficerat som jag borde när de fick ligga i kylen vilket kan vara en anledning.

onsdag 14 oktober 2009

Ciderbryggning med nyskördade äpplen

Imorgon får jag en back med äpplen av min kära syster som hon i sin tur har fått från några vänner.
Som numera lite "halvt" rutinerad ölbryggare blir man förstås sugen på att göra något kul med äpplena och se vad dessa små underbara jästceller kan skapa för mirakel med dessa.
Alltid kul att producera alkoholhaltig dryck hemma och se vad man får för resultat.

Denna back består av 10 kg Lobo äpplen som Wikipedia menar har kanadensisk ursprung och lämpar sig bäst för att ätas som de är. Men att göra cider av dessa kan väl knappast skada?


Efter att ha läst runt på en del bryggarforum om cidertillverkning får jag reda på att man kan använda sig av koncentrerad äppeljuice för bryggningen men att man får bäst resultat av att blanda olika äpplen.
Det blir nog att man blandar juice och äpplen för att få en hyfsad volym.

Sen får jag även reda på att man får olika sorters cider beroende på jästsort.

Vildjäst (dvs ingen jästtillsats): vinägeraktig sur cider, oftast
Brittisk jäst: Cider med engelsk stuk
Champagnejäst: Cider med franskt stuk

Då vi sparade lite jäst från bryggningen av vår belgiska öl blir det nog att man testar att göra cider med belgiskt stuk.

Ska bli kul att experimentera...

lördag 10 oktober 2009

Extra jobb på Monks

I torsdags var jag och träffade Tommy på Monks Café Wallingatan för att prata om extra jobb, fick även chansen att få prata med Charles Cassino som numera är Monks Bryggmästare.
Jag känner sedan länge en annan medarbetare där (Johanna, som finns med på bilden nedanför) och har velat ta extra pass där men utan någon framgång. En spontanansökan förra veckan gav mig dock äntligen chansen.



Jobbade igår för första gången på Monks och det var verkligen kul att prata och tipsa om öl för folk samtidigt som man fick jobba med många trevliga och mer eller mindre ölkunniga människor.
Har länge jobbat inom restaurangyrket så det var riktigt kul att man kunde utnyttja sina kunskaper inom öl samtidigt som man får springa runt och prata med folk.

Kom förbi och säg hej nästa gång ni får chansen för att prata lite öl, tänk på att det Amerikadagar där nu ;)

tisdag 6 oktober 2009

Angusa Grumpy Lion Belgian ale

Då var det dags för den sista etappen med bryggningen av vår andra öl, nämligen etikettdesignen och fastklistring av etiketterna på flaskorna.



Samtidigt som vi jobbade med fastklistringen igår passade vi på att buteljera vår tredje öl, en Swedish Pale ale. Finns väl ingen egentligen inte något som heter det men vi använde delvis svensk humle och humle är väl en av de större skillnaderna mellan en APA och en EPA.
Doftade iaf en hel del av vinterapelsiner.



Självklart passade vi på att testa lite av vår nya belgare under kvällen och den har verkligen utvecklats på snart två veckor. Bananestrarna har försvunnit en del och övergått till mandelmassa, blommiga humleinslag och söta bakelser. Några veckors lagring till så tror jag att den blir riktigt bra. Betydligt bättre var denna iaf i jämförelse med vår Walrus Amber ale.

torsdag 1 oktober 2009

Champagneprovning 01/10

Var igår kl 17:30 på en provning inne vid Fridhemsplan och fick testa lite rolig Champagne.
Samtliga kom ifrån Frankrike ;) och för ovanlighetens skull så var referensskumpan inte en nyhet inom ordinarie sortiment.



Referens:
1. Pannier Brut Tradition, 189kr (209kr enligt systemet...), Frankrike. 8/10, gula äpplen & citrus.

Nyheter:
2. Lucien Dauvignon, 189kr, Frankrike. 7/10, gröna äpplen & vax.
3. Gremillet, 199kr, Frankrike. 5/10, gröna äpplen & grapefrukt.
4. Le Marquis de Marillac, 189kr, Frankrike. 8/10, röda äpplen & nötter.
5. Masse, 199kr, Frankrike. 9/10, gula äpplen & smör.

Mycket intressant provning av de lite billigare Champagnesorterna som finns tillgängliga. Betygen är baserad på pris och kvalité (smak & arom).

Idag blir det vita viner från Chile.

Kan tillägga att jag var på en provning/marknadsundersökning av lageröl förra veckan på fredagen, men denna var så pass ointressant med "nytt" ifrån de stora svenska bryggerierna. Kom väldigt mycket i skymundan för festivalen...