onsdag 14 oktober 2009

Ciderbryggning med nyskördade äpplen

Imorgon får jag en back med äpplen av min kära syster som hon i sin tur har fått från några vänner.
Som numera lite "halvt" rutinerad ölbryggare blir man förstås sugen på att göra något kul med äpplena och se vad dessa små underbara jästceller kan skapa för mirakel med dessa.
Alltid kul att producera alkoholhaltig dryck hemma och se vad man får för resultat.

Denna back består av 10 kg Lobo äpplen som Wikipedia menar har kanadensisk ursprung och lämpar sig bäst för att ätas som de är. Men att göra cider av dessa kan väl knappast skada?


Efter att ha läst runt på en del bryggarforum om cidertillverkning får jag reda på att man kan använda sig av koncentrerad äppeljuice för bryggningen men att man får bäst resultat av att blanda olika äpplen.
Det blir nog att man blandar juice och äpplen för att få en hyfsad volym.

Sen får jag även reda på att man får olika sorters cider beroende på jästsort.

Vildjäst (dvs ingen jästtillsats): vinägeraktig sur cider, oftast
Brittisk jäst: Cider med engelsk stuk
Champagnejäst: Cider med franskt stuk

Då vi sparade lite jäst från bryggningen av vår belgiska öl blir det nog att man testar att göra cider med belgiskt stuk.

Ska bli kul att experimentera...

6 kommentarer:

  1. Kombinationen belgisk jäst och cideräpplen låter ju riktigt intressant. Hoppas den blir lite åt det torra hållet.

    SvaraRadera
  2. Haha, allt annat vore extremt fel. Ingen i hushållet skulle överhuvudtaget röra en cider som lutar åt halvsöt/söt hållet utan att behöva sprita ner händerna ;)

    SvaraRadera
  3. Vad jag förstått ligger mycket av hemligheten med att göra god (självklart torr!) cider i att lagra den, läääänge... Åtminstone något år. Så försök hålla fingrarna i styr! ;)

    SvaraRadera
  4. Haha, har tyvärr läst det... Men jag har plockat en del rönnbär som jag blev tipsad om iaf ökar torrheten :)
    Men visst, lagring gör ju alltid susen!

    SvaraRadera
  5. Så du ska bli cidermakare oxå. Roligt det där.

    SvaraRadera