onsdag 28 december 2011

Generisk amerikansk lager på G

Om en dryg vecka planeras det att bryggas inför en kommande frat-party som tänkte anordnas om ett par månader.

Vad är då den viktigaste ingrediensen på en sådan fest? Kan det vara något som liknar Budweiser/annan generisk blaskig lager?
Det tror iaf vi.

Därför brygger vi en sådan (!!??).

Siktar på att göra vår, ur ölstilssynpunkt, sämsta öl, men ändå en så pass korrekt öl enligt stilen.

Det som behövs är antingen att man använder sig av rispulver eller majsflingor.
Majsflingor, omältat, omältat kan man köpa hos humle.se. Men rispulver? Har nog aldrig sett detta. I värsta fall får man väl använda sig av typ grötris som krossar med stavmixern.

Några tips?

måndag 21 november 2011

Extrahera smakämnen från kryddor och humle

Jag och Sofia har nyligen bryggt en julöl som inspirerats av Great Lakes Christmas Ale som anses som en av de bättre kryddade julölsvarianterna.

Har inte alla uppgifter om exakta ingredienser i nuläget men lägger till detta lite senare.

Hursomhelst så är det snart dags att överföra till en sekundärjäsning och vi tänkte i detta skede tillsätta mer kryddning om detta skulle behövas. Frågan är då vilka kryddor som kommer tillsättas och hur. Man vill ju inte riskera att kontaminera grönölet genom att bara tillsätta en kanelstång som kan innehålla en massa obehagliga mikroorganismer...

En metod går ut på att man extraherar ut doft- och smakämnena från kryddorna med hjälp av etanol.

Jag var nyligen på besök nere i Italien och passade där på att köpa hem "ren" (95%) etanol som inte denaturerats som den enligt lag måste göra här i Sverige. Tanken är att den torde passa utmärkt för detta ändamål!

Efter att ha läst lite på nätet så hittade jag lite mer info om hur man bör göra detta och givetvis blir man ju sugen på att försöka extrahera ut humle också... Hittade en sammanställning av en rapport som hade undersökt vilka värden på parametrarna som skulle vara lämpligast:

Extraction optimization study of flavonoids from Humulus lupulus.:Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2006 May;31(10):809-11.Xiong HP, He GQ, Xuan GD, Ruan H.College of Biosystem Engineering and Food Science, Zhejiang University, Hangzhou 310029, China.

OBJECTIVE: To optimize extracting parameters of flavonoids from Humulus lupulus. METHOD: Based on the single factors test on ethanol concentration, material and solvent ratio, extracting temperature and extracting time, orthogonal test was performed and the best combination was confirmed. Result: With the optimized technology, the maximal extracting amount of flavonoids from H. lupulus was 78 mg x g(-1). CONCLUSION: The optimal techniques obtained are 45% ethanol extracting at 60 degrees C with material and solvent ratio 1:25 for 90 min.

Kanelen har jag redan satt igång men ska även prova apelsinzest och ingefära. Förutom då humlen :)

Någon annan som har lite erfarenhet kring detta?

fredag 21 oktober 2011

Pilsner Urquell - SBWF

Förra året presenterade Pilsner Urquell som de flesta säkert vet en ganska så trevlig nyhet på SBWF, nämligen ett mäktigt fat fylld med opastöriserad och ofiltrerad Pilsner Urquell. Hajpen kring själva ölet känns inte helt befogad, men en riktigt bra pilsner är det sannerligen.

I år ville Pilsner Urquell inte var sämre, utan tog inte bara med sig sitt mäktiga fat igen utan även bryggmästare Václav Berka fanns på plats. Dessutom hade de satsat stort på facebook och startade Urpilsnerns Vänner för att uppmärksamma eventet ytterliggare.

Via Urpilsnerns vänner kunde man, om man var snabb nog, få tag på gratis pilsnerglas och framförallt en ölprovning med självaste Václav. Förutom detta kunde en vinnare även vinna en resa till Pilsen och Prag om man kunde komma med bästa motiveringen till varför man skulle bjudas ner till bryggeriet för en guidad rundtur med Václav. Då jag ännu av oförklarliga skäl inte varit i Tjeckien kände jag att jag var tvungen till att skriva något.

Trots att jag var på mässan under totalt fyra dagar av olika skäl så blev det inte någon ölprovning med Václav. Provningen som jag, Sofia, Einar, Niklas och Mathilde hade tänkt gå på hade ställts in då bryggmästaren hade slitit som en galning hela dagen och inte orkade med den sista provningen så vi fick uppmaningen om att boka om till lördagen. Detta gjorde vi, men väl på plats sprang tiden ifrån oss och vi missade den provningstiden tyvärr. Riktigt snopet.

Men man behövde inte vara ledsen särskilt länge då jag direkt efter sista mässdagen fick reda på att min motivering slutade som det vinnande bidraget för resan ner till Tjeckien!

Har aldrig vunnit sånt här då de som oftast vinner verkar köra på rim.
Jag är inte bra på rim.
De måste bara ha känt att det var lika självklart som jag att jag skulle vinna tävlingen med följande motivering:

"Är galet intresserad av öl, det går inte en dag utan att jag pratar om bra öl, jag skriver en ölblogg, brygger eget öl, jobbar på ett företag som säljer utrustning för ölbryggning (som jag jobbar på främst av den anledningen), har jobbat på volontärarbetat på Öl & Whiskymässan sedan jag ens fick börja dricka öl och har trots detta aldrig varit I Tjeckien.
Får man resan och chansen att få besöka bryggeriet så finns det inte längre några ursäkter för att inte åka dit..."

Så nu har jag och Sofia en resa till bryggeriet att se fram emot. Hoppas att de är reda på att bombarderas med frågor om processen. Alfa Laval och det egna hembryggandet har gett mig rätt bra insikt i bryggningsprocessen...

Vinsten firades på ett lika gott som självklart sätt med ett par schnitzlar och varsin opastöriserad Pilsner Urquell på Soldaten Svejk.

tisdag 18 oktober 2011

Första IPAn

Innan jag skriver lite om mässan och lite annat smått o gott så får det bli en liten sammanfattning om det senaste som hänt vad gäller hembryggningen.


Angusa IPA (förslag på namn emottages!)

Efter att inte ha bryggt på ett bra tag, Made in the Dark var vår senaste från 18:e december förra året, så kände jag och Einar att det verkligen var dags att brygga igen.

En ölstil många brukar börja med har vi helt enkelt inte bryggt av lite olika anledningar, nämligen en IPA.

Tanken är rätt enkel, vi ska göra en IPA på sisådär 6-7% som ska ha vår favorithumle i. Denna ska vi sen bara buteljera i en mindre upplaga varav resten ska in i det nya fatet.
Fatet presenterar vi på en gemensam fest lite senare i början på november.
Låter inte helt fel, va?

Malten lägger vi för en gångs skull inte så stor fokus på, för varför skulle vi? Amerikanska bryggerier gör ju inte det o delmäskar ju alltid utan att folk klagar nämnvärt. Delmäskning it is.

Malt:
Muntons light liquid malt extrakt
Crystal 100
Pale ale
Pilsner

Humle:
Bittergiva - Simcoe
Smakgiva - Amarillo och Mount Hood
Doftgiva - Citra
Torrhumling - Citra

Bryggandet är sedan några veckor tillbaka avklarat. Intressant nog gjorde vi det på SBWFs första helg, närmare bestämt på söndagen. Man var rätt så mättad på öl vid det tillfället men är det svårt att klämma in tillfällen för bryggning så är det.

Inga krusiduller utan bara en enkel problemfri bryggning. Torrhumlingen och därmed sekundären är redan igång och buteljeringen får nog ske till helgen.

Skriver snart en sammanfattning om en cider som jag o Sofia drog igång ungefär samtidigt som denna bryggning!

fredag 23 september 2011

Smygstart av SBWF!

Imorgon beger jag mig återigen till Nacka Factory för att jobba med whiskytävlingen innan mässan drar igång.
Slita som en djur med andra ord. Ska bli kul och det är det verkligen varenda år.

Intensivare än tidigare år kommer det bli med färre provningstimmar o mer whisky från ännu fler länder.

Förutom denna uppdatering så kommer jag och Einar även att brygga en IPA, vår första(!), nästa söndag. Intensiva två ölveckor väntar...

torsdag 11 augusti 2011

Det er for vildt - första ölen på fat


Under slutet av juni till början på juli så befann jag mig på min första riktiga festival.
Roskilde.
Dvs tältning, massa band, grymma människor som man umgicks med konstant och så en galen mängd Tuborg. Misstänker förövrigt att jag fysiskt inte längre får i mig en Tuborg.

Hade en galet bra tid och gjorde en del saker som endast kan beskrivas som att "fakka ur".
En sak vi gjorde var att utsmycka allt och alla med tejp som man kunde få tag på där. Orange tejp med texten:
"Det er for vildt"
Träffade Sofia där som nog var den mest sjuka av oss alla, men samtidigt även den jag kunde relatera bäst till (Bra musiksmak, ölsmak är väl de viktigaste att nämna). Får erkänna att jag nog inte är helt frisk själv alla gånger. (Vi gillar även att ha "stala" saker och att slåss, ligger väl i tiden om man ser till vad som händer i London)

Vi bestämde hursomhelst att vi skulle brygga en öl när vi kom tillbaka till Stockholm som vi sen skulle presentera på en fest för de som var med på Roskilde. OK, blev väl några till som blev bjudna också.

Festen ska hållas i helgen och ölen väntar på att tappas om på det nyinköpta fatet som jag har hemma. Blev en snäll (låg IBU) men välhumlad amerikansk pale ale (APA) som nu ligger i sin jäshink som i sin tur ligger i en vinkyl, även den nyinköpt. Nu väntar vi bara på lite fatdelar och sen håller vi tummarna för att alla min research på diverse forum ska bära frukt och att vi ska kunna presentera 18 liter APA.

Hur ser denna APA ut då?


Malt:
Pale ale-malt
Lagermalt
Karamalt
Muntons flytande ljus maltextrakt

Humle:
Bitter: Simcoe (60min)
Smak: Amarillo (25min)
Doft: Citra (5min)
Torrhumling: Citra (sekundären)

Jäst:
Safale S-04

IBU: 35
ABV: 5,8%

Det som väntar (om allt går/gått bra) är en überfärsk APA som förhoppningsvis hunnit få den lagringstid som behövs. (1 vecka på primären och 3 veckor på sekundären...)

onsdag 30 mars 2011

Montecillo - Prime Wine Bar

Förra veckan var jag inbjuden till en vinprovning på Prime Wine Bar via Spot & Tell som jag hängde med för snapsprovning innan jul också. Till detta blev vi serverade en Tapas buffé som de verkligen inte ska skämmas för. Mycket korv, skinka, tapenader och annat som inte behöver vara uppvärmt. Kanske snarare en form av anti pasti.

Många människor man kände igen var där, bl.a. Niclas Johansson på BAR-deli och Mikael Göransson på ScandinAsian Taste.


Vinerna som vi provade var alla Rioja-viner från Montecillo där de gjorts helt och hållet på Tempranillodruvan. Av dessa finns två i Systembolagets ordinarie sortiment:



Som de flesta Rioja-viner så har de legat på amerikanska ekfat och detta var rätt tydligt i båda två om inte tydligast i Crianzan som hade en tydlig Crème Caramel-ton förutom tonerna av mörka bär/björnbär och jordgubb. För 79 kr var den dessutom väldigt prisvärd och jag vill absolut rekommendera denna till er som inte hunnit testa den.

Vi fick även prova deras vanliga Reserva(2005) och Rosada (Rosévin) där Rosadan stack ut en hel del tack vare dess höga fruktighet med enorma doftinslag av jordgubbsylt, frysta jordgubbar och hallon. Reservan var nog minst spännande av vinerna som vi provade.

En hel del ölsnack blev det iaf också iom att Mikael jobbar som öldomare under Stockholm Beer & Whisky Festival.

Nu får jag ta och börja skriva lite mer om öl igen...

torsdag 10 februari 2011

Hop Chip - Made in the Dark

Helgen innan julafton bryggde jag och Einar en öl som föll under kategorin Imperial Stout. En kategori vi tidigare inte försökt oss på.

Efter att fått hem en öl från en viss SM-mästare i hembryggning (som nyligen fick brygga sin drake på Oppigårds) vid senaste Göteborgsbesöket så fick vi inspiration till att skapa ett mästerverk.

Om vi lyckas få fram ett liknande mästerverk är desto svårare att svara på men ett försök fick det bli. Experimentella, nyfikna och kreativa som vi är valde vi förutom att skapa en svart smörja även låta denna högviskösa olja ligga på Jack Daniels ekfat.

Vid det här laget har ölet förutom hunnit jäsa och buteljeras fått ligga och lagras i snart fyra veckor.
Med andra ord ca två veckor för lite för en vanlig öl och ca två år för lite för en Imperial stout. Men provning av brygden kommer att göras på lördag. Blir den så bra som man hoppas kanske man väljer att tävla med den...

Hop Chip - Made in the Dark fick den heta iaf. Som för alla hembryggare så finns det alltid en berättelse bakom namnet.

Hop Chip var från början det namn som Anna, Einars sambo, trodde att Hot Chip hette innan hon visste bättre. Anna var snäll nog att dela med sig av detta på Twitter och när jag fick läsa det kläcktes idén.
Förövrigt så misstänker jag att vi skadat Anna med all öl och humle. Hur hade hon annars förväxlat Hot med Hop?


Hop - Humle
Chip - Ekfats chips
Självklart fick den heta Made in the Dark också - Vintersolstånd.



tisdag 4 januari 2011

Ny Oppigårds - SÖ 25år. Kom å köp!

I dagarna blev Oppigårds klara med att brygga och buteljera Svenska Ölfrämjandets jubileumsöl.

Alla 55 fat är klara att skickas iväg och på måndag får TOMP in dem för vidare distribution.

Vi vet ännu inte vilka pubar som tar in ölet men vill ni prova så är det väl bara att bege sig ner till närmaste favoritpub och be dem beställa in!

Etiketten, designad av Einar Andersson och yours truly, får ni se här nedan.
Enligt Björn Oppigårds så tycker de kort o gott följande om ölen:
"
Vi tycker att det är riktigt gott."