tisdag 18 oktober 2011

Första IPAn

Innan jag skriver lite om mässan och lite annat smått o gott så får det bli en liten sammanfattning om det senaste som hänt vad gäller hembryggningen.


Angusa IPA (förslag på namn emottages!)

Efter att inte ha bryggt på ett bra tag, Made in the Dark var vår senaste från 18:e december förra året, så kände jag och Einar att det verkligen var dags att brygga igen.

En ölstil många brukar börja med har vi helt enkelt inte bryggt av lite olika anledningar, nämligen en IPA.

Tanken är rätt enkel, vi ska göra en IPA på sisådär 6-7% som ska ha vår favorithumle i. Denna ska vi sen bara buteljera i en mindre upplaga varav resten ska in i det nya fatet.
Fatet presenterar vi på en gemensam fest lite senare i början på november.
Låter inte helt fel, va?

Malten lägger vi för en gångs skull inte så stor fokus på, för varför skulle vi? Amerikanska bryggerier gör ju inte det o delmäskar ju alltid utan att folk klagar nämnvärt. Delmäskning it is.

Malt:
Muntons light liquid malt extrakt
Crystal 100
Pale ale
Pilsner

Humle:
Bittergiva - Simcoe
Smakgiva - Amarillo och Mount Hood
Doftgiva - Citra
Torrhumling - Citra

Bryggandet är sedan några veckor tillbaka avklarat. Intressant nog gjorde vi det på SBWFs första helg, närmare bestämt på söndagen. Man var rätt så mättad på öl vid det tillfället men är det svårt att klämma in tillfällen för bryggning så är det.

Inga krusiduller utan bara en enkel problemfri bryggning. Torrhumlingen och därmed sekundären är redan igång och buteljeringen får nog ske till helgen.

Skriver snart en sammanfattning om en cider som jag o Sofia drog igång ungefär samtidigt som denna bryggning!

2 kommentarer:

  1. Torrhumling, gärna flera ggr. Kommer gärna och smakar denna ipa. Kiss my Ass IPA kan den väl hetta, men då gäller det att den lever upp till denna hyllning. Till bandet, men oxå till röven.

    SvaraRadera
  2. Självklart ska du få göra det Johan! Blir ju fest o allt inom kort där vi bjuder på ölen.
    Kiss My Ass IPA låter inte som en dålig idé... Vad heter dottern din annars?

    SvaraRadera