lördag 15 maj 2010

Stor öl-boom på gång i Sverige



Som de flesta av er kanske redan märkt och säkert även funderat över så har intresset för öl hos vanliga "Stor Stark"-Svenssons börjat öka.

Nyfikenheten i stort vad gäller mat och dryck med mer intressant och intensiv smak har sakta men säkert ökat sedan början på 90-talet. Mat är det som oftast och snabbast har ökat i intresse allteftersom att vi rest mer och mer till fjärran länder och fått testa mer eller mindre exotiskt mat och t.o.m. i svenska ögon sett extrem mat.
Folk började helt enkelt bli mer intresserade av att testa saker som kom från andra länder och som inte gick ut på att smeta tomatsås och ost över en deg.
Pizzan är ju numera en del av den svenska husmanskosten och på så sätt mindre intressant.

Intresset för den exotiska maten som man ätit då man varit på semester i kombination med globaliseringen till följd av ökad efterfrågan har gjort att vi numera kan och vill laga all världens mat.
Visst, den lokala kinesen eller indiern kanske tonat ner kryddningen en aning generellt sätt, men folk verkar vara villiga till att experimentera mer och även göra ordentliga starka och kryddiga middagar hemma samt att det finns restauranger som vågar vara mer "extrema".

I takt med att matintresset ökade fick folk även upp ögonen för mer intressanta vinsorter. Ett stort vinutbud kan ses som en självklarhet idag men faktum är att det inte var alls särskilt länge sedan utbudet av vin enbart bestod av s.k. "lantvin" med några få exklusivare sorter att välja på.

Populära vinresor och andra kulinariska resor har fått hög status och det är inte ovanligt att folk väljar att resa någonstanns enbart för att testa viner. Trots det stora utbudet som vi svenskar faktiskt är bortskämda med. Folk är helt enkelt mer nyfikna nu än vanligt.

Något som däremot gått en annan trend till trots är intresset för öl. Mellan 60- till 90-talet så försvann intresset för öl. Precis som Garret Oliver säger i denna intervju så var öl bara något man drack därför att det var ett enkelt sätt att berusa sig på. Det är väl kanske därför som öl de senaste årtiondena har setts som en andra klassens dryck. Något man dricker för att bli berusad på eller för att friska upp sig med.

Systembolaget har de senaste åren jobbat stenhårt med att förse de få ölintresserade (då menar jag inte ljus lager-intresserade) människorna med intressant öl. Det har funnits en rad nyheter som man kunnat få tag på så långt bort som i Kiruna men som man oftast inte ens kan få tag på i bryggeriets egna hemland. Alltså har det länge funnits en bas att gå efter.
Detta har väl ledit till att några fler börjat inse vad det finns för potential i öl, mig själv inräknat, men en vanliga Svensson tänkte väl inte direkt på AleSmith IPA när någon säger att de druckit en öl.

Idag börjar vi se en annan trend.

Öl har fått en helt annan status. Iaf i storstäderna där utbudet vuxit större och större.
En vanlig restaurang på Södermalm i Stockholm har plötsligt fått in mer intressanta sorter att välja på än den vanliga Pripps/Carlsbergölen på fat.

Vad är då orsaken till att Öl börjar få sen ny boom här i Sverige? Att den börjar få tillbaka sin gamla status från fornstora dagar?

Är detta helt enkelt därför att vi numera kan kommunicera på ett revolutionerande sätt via internet? Antagligen.

Folk är i ständig sökan efter nytt och internet har öppnat upp möjlighet till att upptäcka saker man tidigare inte vetat att man letat efter.
Folk har helt enkelt blivit trötta på att göra samma sak, äta samma mat och dricka samma dryck hela tiden. Valfrihet är inte längre något man enbart associerar med röstande om, utan även vad man ska få dricka för öl till maten eller för sig självt för den delen.

Många bryggerierna/importörer insedde detta väldigt tidigt. Mikrobryggerierna både i Sverige och i USA florar mer och mer för varje dag som går. Nya ofrälsta människor upptäcker öl hela tiden och genast skapas en efterfrågan för annat än samma gamla öl. De stora bryggerierna har olika strategier för att tackla detta.

Carlsberg exempelvis har en stor skara sorters öl som de erbjuder sina pubar för att mätta folks nyfikenhet. En pub har oftast kontrakt med Carlsberg där puben enbart får sälja öl från Carlsberg, men de flesta människor märker inte detta utan är snarare imponerade av ölutbudet som puben erbjuder. Själv tycker jag att detta är en helt OK strategi då man får en valfrihet. Men det är fortfarande inte en bra lösning för ölintressarade konsumenter. Den grundläggande valfriheten på öl kommer från att Carlsberg köpt upp mindre bryggerier men behåller namnet på bryggeriet.
Det finns en enorm diskussion om stora bryggerier mot små med följande film som följd: Beer Wars.

En person som gjort enorma saker för ölintresset är Garret Oliver som med sin bok,
Brewmaster's Table parat ihop öl med mat, vilket alltså för många höjt öl till samma status som vin.

Det jag vill komma fram till är alltså att vi befinner oss i början av en ordentlig öl-boom i Sverige där folk mer och mer kommer att övergå till bra ölsorter. Efterfrågan kommer att öka mer och mer och därmed även utbudet.

Ölälskare har en ljus framtid att se fram emot. Bara att gratulera de svenska mikrobryggierna för den frukt de nu kommer att skörda!

2 kommentarer:

  1. Ett exempel som nämndes i Beer Wars, om jag inte minns fel, var ju bl.a. att stora bryggerier tar efter de små och försöker brygga en liknande öl. Nackdelen med detta kan vara att ett stort bryggeri kanske snålar in på ingredienser etc. för att prispressa produkten. Sedan när en ny konsument bestämmer sig för att testa ett nytt öl möts denne av två möjligheter, ett öl från det stora bryggeriet och ett från det mindre, varav denne väljer det billigaste alternativet och kanske inte blir helt övertygad och därmed drar slutsatsen att "den typen av öl är inget för mig...". Nåväl, hoppas du har rätt i det du säger i ditt inlägg för det känns ju lovande :)

    SvaraRadera
  2. Precis! Skrev inte detta pga att inlägget redan var så långt, men detta hade jag i åtanke!
    Letade t.o.m. efter Budweiser American Ale, för att lägga in en bild. Men som sagt, väldigt långt inlägg redan.

    Samtidigt får man väl även se de stora bryggeriernas "försök" som en inkörsport mot de bättre sorterna pga att det är en snällare övergång.

    SvaraRadera