fredag 28 maj 2010

Bryggning på Alfa Laval

Då var det äntligen dags!

Har velat göra det sen jag hörde att Christer gjorde det på sitt jobb. Men nu är det dags!

Lite av anledningen till att vi gör det är för att få använda den utrustning som faktiskt tillverkas och säljs av Alfa Laval.

Den självklara utrustning i hembryggarsammanhang är ju en plattvärmeväxlare, den vi använder är av modellen AlfaNova 27.

Även separatorer används då man ska separera bort jästen från ölet efter jäsning och på så sätt kunna utvinna så mycket öl från bryggningen utan att för mycket öl försvinner då man avlägsnar jästen. Jästen kan därefter utnyttjas för andra bryggningar.

Jag får ta med mig den mesta av utrustningen, förutom plattvärmeväxlaren då förstås.

Frågan är väl vad som ska bryggas? APA?

Jag hade tänkt klura ut ett bra recept under helgen och välkomnar förslag och inspiration!

8 kommentarer:

 1. Alla brygger ju APA och IPA! Weissbier! :) Så kan vi jämföra sedan :)

  SvaraRadera
 2. Bra förslag. Håller med om att APA har varit standard överallt vilket är lite tråkigt. Men samtidigt är det ju dit man vill styra folk...

  SvaraRadera
 3. Mitt veteöl är i princip färdigjäst. OG 1074 FG 1016. Ska tappas om till sekundär snart och sedan 5 dagars torrhumling. Ska bli spännande och smaka resultatet. http://baggio.atari.org/wheat.txt

  SvaraRadera
 4. Jag vill/ska få mitt företag att under 2010 brygga en öl på Mamlö Brygghus för vår egen konsumtion. De vet inte om det än, men det kommer de.

  SvaraRadera
 5. Jag har också gjort en veteöl, ska tappa ett par flaskor nästa helg och ta med till Stockholm om någon vill ha en flaska.

  Jag har förresten provat Grumpy Lion nu. Riktigt bra! http://www.beerdrivel.se/?p=666

  SvaraRadera
 6. Baggen: Jo jag hörde det från Rick idag, han trodde att torrhumlingen kunde hjälpa till med smaken också. Håller tummarna!

  Martin: Hehe, mer sånt bland Svenska företag för att öka på kunskapen om öl! Om de tvekar så kan du ju bara säga att du tar hem och jäser, ingen alkohol med i bilden alltså!

  Stefan: JA! Jag har minst 3 flaskor som du kan få om du vill byta några!

  SvaraRadera
 7. Veteöl är ju inte helt trivialt att lyckas med heller så vi får väl se :) Jo, 200gr mouteka ska det torrhumlas med nu om en dag eller två. Jag hoppas att det blir drickbart iaf :) Får upp lite flaskor snart så förhoppningsvis kan man byta lite :)

  SvaraRadera