Vilken hembryggningsdel är dyrast?
Det är en fråga med ganska varierade svar, väldigt mycket beroende på volym öl som bryggs per sats. Sen beror det också på hur pass bra en del av bryggningsutrustningen ska vara.
En del som däremot är riktigt dyr när det gäller hmebryggning är vörtkylningsanläggningen. Som sagt, vill man ha en simpel vörtkylare som man bygger med lite slangar, rör och kopplingar så är ju inte det särskilt dyrt, men vill man undvika att stå med en stor varm kastrull över vasken under ca en timme så blir det dyrt.
Att man sparar tid är iof inte huvudanledningen till att man vill använda sig av en vörtkylare, utan det handlar om att man inte vill att bryggden ska bli förstörd pga att vörten är mycket känslig för infektioner under en långsam nedkylning.
Vad har man för alternativ då? Alternativen enligt Humlegårdens Ekolager har är plattvärmeväxlare av olika storlekar. Har man 1000-2400kr över är alternativet lätt, men har man inte det så krävs det noga avvägningar.
Igår hade jag världens tur. Under en rundvandring på jobbet pratade jag med några ansvariga om just hembryggning och nämnde att det var synd att man inte hade en plattvärmeväxlare trots att man jobbar på Alfa Laval.
Precis då fick jag höra att de hade fått in en VVX som hade reklamerats pga en kantstötning som inte påverkar prestandan det minsta. Vissa kunder är väl helt enkelt mer kinkiga än andra, men visst, betalar man 15 000 kr för en VVX så vill man inte att den ska vara kantstött.
Jag erbjuds då denna och självklart tackar man och tar emot.
Det som behövs nu är lite kopplingsändringar!
Oj. Grattis till den :)
SvaraRaderaEn timme för vörtkylning är väl ändå att ta i, det tog det inte ens för mig när jag körde isvattenbad i diskhon.
SvaraRaderaMed kopparspiral brukar det ta 10-20 minuter beroende på årstid och temperatur på kranvattnet. För att komma ner till lagerjäsningstemperatur kanske det tar max 30 minuter.
Fredrik:
SvaraRaderaJag överdriver kanske lite, men det tog iaf 40-45 min. Vi hade en väldigt enkel lösning fram tills nu där vi
1.slängde is som vi fryst in i plastpåsar, 2.använde en kylslinga (kranvatten) av rostfritt stål (jag vet, inte världens bästa värmeöverföringsförmåga)
3.och sen fick kastrullen ligga på diskhon som vi fyllde upp så att ytan kunde vidröra kastrullen.
Denna gick inte ner i diskhon. Ständig omrörning gjorde att allt gick snabbare. Men tid tig det.
Med vår hemgjorda kylspiral (som nästan vi borde göra en ny av med ännu mer koppar-rör) tar det oss mellan 5 och 10 minuter att gå från kokande till jästemperatur vid omrörning med kylspiralen. Det är inte alls speciellt farligt.
SvaraRadera