torsdag 22 juli 2010

Baggens Välhumlade Sommarbock

Efter jobbet i torsdags förra veckan träffade jag Baggen och Rojo plus en till på Akkurat en snabbis.

Meningen var att dela med sig av egna hembrygder. Baggen fick en MACC Brygd och en Angusa RevolveAle medan jag fick en Baggens Sommarbock.

Jag och Einar testade denna häromdagen och även om jag inte skriver recensioner, av flera olika skäl, så gör jag undantag med hembrygder!



Ölen är grumlig och mörk gyllenegul med stort skum. 2/5
Doften är maltig med toner av karamel, ljust bröd, övermogna frukter och svaga toner av alkohol, smörkola samt jäst. 7/10
Smaken är också den mycket maltig, dock inte obalanserad, med toner av karamel, mogna frukter och med svaga toner av alkohol. 7/10
Munkänsla 3/5
Mycket stilren Heller Bock som tyvärr oftast har för mycket alkoholtoner för min smak och som även i detta fallet gör att den inte får så högt betyg som den kanske förtjänar. 16/20
Hade väldigt gärna testat fler brygder från Baggen måste tilläggas då denna är riktigt välgjord.
Riktigt snygg etikett drar upp slutbetyget och får det högsta betyg jag gett en Heller Bock:
3,5/5

Tack för denna Baggen!

En fråga bara, har ni någon form av etiketteringsmaskin hos Drakens eller skriver ni helt enkelt ut på klisterlappar?

onsdag 14 juli 2010

Vuxen öl och vanlig öl

Jag har ett konto på LinkedIn.com där jag även är med i några ölgrupper.

Det som är roligt med såna grupper är att man kan titta närmre på vissa som skriver där och se vad de har jobbat med, vad de har för bloggar osv.
Jag kollade iaf upp en kille vid namn John som har en hemsida.

Mycket, mycket rolig, bra skriven och informerande hemsida om öl och hembryggande. Inte riktigt en blogg men ändå.
http://johnnyhomebrew.com/

En liten förklaring, kan man kanske kalla det, hittade jag som var så bra att jag kände att jag behövde skriva det här också:

Useful Terms and What They Tell You


If you see a beer label with any of the following information, it will indicate whether you are dealing with an Adult beer or just a Regular beer. This is by no means an all-inclusive list but it will give you a few good rules of thumb to work with.


Anything from Miller/Bud/Coors - Regular
Anything from Dogfish Head – Adult
Any label that has the word Light or Lite – Regular
Any label that has the word Imperial, Industrial Double, Triple or Quadruple- Adult
Goose Island – this one is tricky. Some stuff will be Regular (Honkers, Hex Nut). Others (Matilda, Demolition) will be Adult. This may take some painful trial and error on your part.
Any Belgian beer that comes in a fifth sized bottle will probably be Adult. Proceed here with extreme caution. These may taste really good at the time, but they will definitely catch up with you quick and lay the smack down on you.
Sam Adams – here, too, you will find a little of both. Boston Lager or Ale – Regular. Triple Bock or Utopias – the most Adult of all Adult beers. Reading is fundamental. Read the labels and know what you are getting yourself into.


Bottom line - You cannot treat an Adult beer like a regular beer. If you play around with Adult beers you will get hurt. You cannot just jump into drinking Adult beer, either. It is a slow, gradual process learned over a period of time, often by trial and error. When you are ready to graduate to Adult beer, you will know.

torsdag 1 juli 2010

Ölbloggarträff med riktigt fina sura godsaker

Eftersom jag kom hem först så skriver jag detta nu innan er andra... :P

Men jag vill ju inte vara alltför taskig och avslöja allt!

Det jag vill avslöja iaf är att vi drack en hel del exklusiva spontanjästa öl.
Varav den bästa och mest spännande var:
Cantillon Soleil de Minuit

Mycket fina tydliga inslag av hjortron i den för Akkurats exklusivt bryggda Cantillonöl.
Självklart sparade man dessutom jästfällning och sparar den för framtida bryggningar.

Fotbolls-VM-snack med Fajanen, Hirigalzkar Mattias, Gyllenbock Markus och
Johan följt av lite bryggarsnack med Charles Cassino som dök upp och sen bar det av hemåt för min del.

Gissar på att det dyker upp en hel del inlägg om träffen de kommande dagarna!

fredag 25 juni 2010

Fräcka halvpannan går i graven, gravöl på tisdag!



Tyvärr så ska Fräcka Halvpannan gå i graven nästa vecka då ägarna blir småbarnsföräldrar och inte längre har tid. Den nya ägaren som tar över i juli är inte intresserad av öl...

Mycket synd med tanke på utbudet, en kvarterskrog som inte fått den uppmärksamhet den förtjänar.

Gravöl/bartömning blir det iaf och det hela börjar på tisdag och slutar onsdag.

Vad sägs om att vi ölbloggare samlas på tisdag och provar oss igenom sortimentet till ett bra pris?


måndag 14 juni 2010

Snälla vänner tar med sig öl från sina resor



En mycket trevlig och omtänksam vän frågade för några veckor sedan om hon skulle ta med sig öl hem från sin resa i Bryssel.

Jag behöver nog inte gå närmre in på vad jag tyckte om idéen.

Jag skickade ett sms med önskade bryggerier och fick en massa trevligt!

2 av dessa har jag inte testat, de andra två som tidigare dykt upp på systemet är inget man blir ledsen över.

Nom nom nom.

tisdag 8 juni 2010

Alfa Laval och Fräcka Halvpannan

Imorgon är det alltså dags för bryggningen.
Receptet är i princip klar och det blir en APA med 3 sorters humle;

Bittergiva:
USA klassikern Cascade
Smakgiva:
Hallertauer Tradition, som känts lite bortglömd hos hembryggare.
Doftgiva:
Trendiga Amarillo, som visserligen varit trendig ett bra tag...

Ett mer noggrannt recept kommer lite senare, men jag kan tillägga att vi ska använda Denny's Favorite 50 som jag inte använt tidigare men som luktade fantastiskt när vi öppnade paketet inför förkultureringen.

Samtidigt planerar vi på att ordna en avskedsfest för en arbetskollega med middag inne i stan. Valet föll på Fräcka Halvpannan som jag var senast på tillsammans med
Johan och Jonas. Maten ska ju vara bra där samt att sortimentet är riktigt bra och prisvärd!
Stefan var där för inte så länge sedan och bloggartikeln han skrev om stället fick det att låta riktigt trevligt!

onsdag 2 juni 2010

London Baby!

Imorgon drar jag iväg till London!
Som nyhetsfreak giller jag självklart även historia och historiska upplevelser finns det och blir över i London.
Sen måste man ju planera in vilka pubar som ska besökas. Förutom Wenlock Arms som är rankat högst på ratebeer.com.
Restauranger finns det ju också en hel del att välja på...

Några rekommendationer?