fredag 22 mars 2013

Torrhumlingsexperiment


Till helgen ska det prepareras för ett torrhumlingsexperiement som det skrevs om tidigare på Seatown Brewings facebooksida.

Dock ville vi alltså inte använda oss av en blaskig lager utan istället en bra men ganska humleneutral ale eller lager. De som utförde experimentet med Bud Light ville prova Sierra Nevada Pale Ale istället.

Vi köpte hem och valde att prova mellan några öl för att se vilken som var så rensmakande samt så malt- och humleneutral som möjligt men som ändå inte var alltför enkel.

Valet föll på att prova mellan följande:God Lager hade en lite för hög maltprofil för att vara neutral, humlen var dock bra i det avseendet.

Oppigårdsölet hade lite för tydliga kryddiga och citrusaktiga toner som säkert skulle störa, maltprofilen var annars bra här istället.

Sierra Nevada PA valdes pga att det var det de som utförde Bud Light experiment ville prova. Vi höll inte alls med om att denna skulle lämpa sig väl vilket kanske inte är så konstigt. Cascadehumlen kändes väldigt tydligt trots resan från USA. En bra öl men som inte alls lämpade sig av flera olika skäl.

Boston Ale visade sig dock lämpa sig riktigt väl för experimentet. En välgjord Amber Ale utan felsmaker men som ändå har en bra men neutral beska samt en maltprofil som inte sticker ut.
Den enda nackdelen är att själva flaskorna har en sån där irriterande utstickande gravering som gör att de inte lämpar sig väl för användning av flaskor för egna bryggder i framtiden...

3 kommentarer:

 1. Jag gjorde ett liknande experiment för några dagar sedan fast med egen pilsner med väldigt lätt smakprofil utan störande humletoner. Här kan du kolla på det: http://www.gustavlindh.com/blog/
  Tack för en trevlig blog!

  SvaraRadera
 2. Gustav: Grym läsning! Men hur länge lät du humlen ligga och dra i ölet?

  SvaraRadera
 3. Om lager så en balanserad sådan. Men med ovanstående förslag i åtanke menar jag att de inte behöver vara särskilt smakrika (eller dyra för den delen)om du förstår vad jag menar.

  Så en inte särskilt smakrik men balanserad öl att torrhumla i för att klarare se skillnaderna. Kanske kika på någon billigare tysk motsvarighet till våra budgetöl, de brukar vara bra balanserade men många är inget att hänga i julgranen.

  SvaraRadera