måndag 18 mars 2013

Cider - Resultat 6 månader efter 3:e satsen


Har gjort cider tre gånger nu, är riktigt kul och man får verkligen varierande resultat. 
Jästsorterna jag har använt är:

1. Champagnejäst (Lalvin EC-1118): torrt som snus, fick vänta iaf 12 månader innan det blev gott. Amerikanska ekspån, hade velat ha mer ekfatstoner dock. Flaskjäst.

2. Alejäst (Danstar Nottingham): Bra grejer, torrt men inte för torrt. Drickbart efter 6 månader och gott efter 12. Amerikanska ekspån och franska ekkuber, klart bättre ekig ton. Flaskjäst. Tillsatte lite laktos och sötningsmedel.

3. Vitvinsjäst (WLP675 Chateau Red): Sofia som ville prova detta för att få mer av en fransktyp, återigen snustorrt men ser väldigt elegant ut (Chardonnayfärgat). Har dock bara legat 6 månader så det får bli 6 månader till innan vi dricker det. Dessa svavlade/sorbatade vi och kolsyresatte med hjälp av fatölsanläggningen för att kunna söta lite mer. Funkade kanon.

Har både svavlat alla innan jäsning för att ta död på spontanjäsningen och kört Chitosan och Kiselsol för klarning på alla. Viktigt att man doserar rätt annars så är risken att svavlet blir för märkbart. Nr 2 har lite för mycket svavel i sig för att jag ska vara nöjd.

Det som jag vill testa nästa gång är:


  • Blanda äppelsorter (använda lite mer aromatiska sorter ovanpå alla äpplena från trädplockandet)
  • Pastörisera själv (någon vecka efter flaskjäsning), eftersöta mer.
  • Prova att göra Graf (Cider och öl kombination).
  • Prova att göra Cyser (Cider och honung i kombination).För att få bättre resultat själva så rekommenderar jag starkt att man läser igenom denna sida: 
http://www.homebrewtalk.com/f32/results-juice-yeast-sugar-experiments-83060/

Här rekommenderas Nottingham och S-04 mest. Kommer själv att prova S-04 nästa gång.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar