fredag 21 oktober 2011

Pilsner Urquell - SBWF

Förra året presenterade Pilsner Urquell som de flesta säkert vet en ganska så trevlig nyhet på SBWF, nämligen ett mäktigt fat fylld med opastöriserad och ofiltrerad Pilsner Urquell. Hajpen kring själva ölet känns inte helt befogad, men en riktigt bra pilsner är det sannerligen.

I år ville Pilsner Urquell inte var sämre, utan tog inte bara med sig sitt mäktiga fat igen utan även bryggmästare Václav Berka fanns på plats. Dessutom hade de satsat stort på facebook och startade Urpilsnerns Vänner för att uppmärksamma eventet ytterliggare.

Via Urpilsnerns vänner kunde man, om man var snabb nog, få tag på gratis pilsnerglas och framförallt en ölprovning med självaste Václav. Förutom detta kunde en vinnare även vinna en resa till Pilsen och Prag om man kunde komma med bästa motiveringen till varför man skulle bjudas ner till bryggeriet för en guidad rundtur med Václav. Då jag ännu av oförklarliga skäl inte varit i Tjeckien kände jag att jag var tvungen till att skriva något.

Trots att jag var på mässan under totalt fyra dagar av olika skäl så blev det inte någon ölprovning med Václav. Provningen som jag, Sofia, Einar, Niklas och Mathilde hade tänkt gå på hade ställts in då bryggmästaren hade slitit som en galning hela dagen och inte orkade med den sista provningen så vi fick uppmaningen om att boka om till lördagen. Detta gjorde vi, men väl på plats sprang tiden ifrån oss och vi missade den provningstiden tyvärr. Riktigt snopet.

Men man behövde inte vara ledsen särskilt länge då jag direkt efter sista mässdagen fick reda på att min motivering slutade som det vinnande bidraget för resan ner till Tjeckien!

Har aldrig vunnit sånt här då de som oftast vinner verkar köra på rim.
Jag är inte bra på rim.
De måste bara ha känt att det var lika självklart som jag att jag skulle vinna tävlingen med följande motivering:

"Är galet intresserad av öl, det går inte en dag utan att jag pratar om bra öl, jag skriver en ölblogg, brygger eget öl, jobbar på ett företag som säljer utrustning för ölbryggning (som jag jobbar på främst av den anledningen), har jobbat på volontärarbetat på Öl & Whiskymässan sedan jag ens fick börja dricka öl och har trots detta aldrig varit I Tjeckien.
Får man resan och chansen att få besöka bryggeriet så finns det inte längre några ursäkter för att inte åka dit..."

Så nu har jag och Sofia en resa till bryggeriet att se fram emot. Hoppas att de är reda på att bombarderas med frågor om processen. Alfa Laval och det egna hembryggandet har gett mig rätt bra insikt i bryggningsprocessen...

Vinsten firades på ett lika gott som självklart sätt med ett par schnitzlar och varsin opastöriserad Pilsner Urquell på Soldaten Svejk.

tisdag 18 oktober 2011

Första IPAn

Innan jag skriver lite om mässan och lite annat smått o gott så får det bli en liten sammanfattning om det senaste som hänt vad gäller hembryggningen.


Angusa IPA (förslag på namn emottages!)

Efter att inte ha bryggt på ett bra tag, Made in the Dark var vår senaste från 18:e december förra året, så kände jag och Einar att det verkligen var dags att brygga igen.

En ölstil många brukar börja med har vi helt enkelt inte bryggt av lite olika anledningar, nämligen en IPA.

Tanken är rätt enkel, vi ska göra en IPA på sisådär 6-7% som ska ha vår favorithumle i. Denna ska vi sen bara buteljera i en mindre upplaga varav resten ska in i det nya fatet.
Fatet presenterar vi på en gemensam fest lite senare i början på november.
Låter inte helt fel, va?

Malten lägger vi för en gångs skull inte så stor fokus på, för varför skulle vi? Amerikanska bryggerier gör ju inte det o delmäskar ju alltid utan att folk klagar nämnvärt. Delmäskning it is.

Malt:
Muntons light liquid malt extrakt
Crystal 100
Pale ale
Pilsner

Humle:
Bittergiva - Simcoe
Smakgiva - Amarillo och Mount Hood
Doftgiva - Citra
Torrhumling - Citra

Bryggandet är sedan några veckor tillbaka avklarat. Intressant nog gjorde vi det på SBWFs första helg, närmare bestämt på söndagen. Man var rätt så mättad på öl vid det tillfället men är det svårt att klämma in tillfällen för bryggning så är det.

Inga krusiduller utan bara en enkel problemfri bryggning. Torrhumlingen och därmed sekundären är redan igång och buteljeringen får nog ske till helgen.

Skriver snart en sammanfattning om en cider som jag o Sofia drog igång ungefär samtidigt som denna bryggning!