torsdag 18 juli 2013

Edinburghresa - EBBC13 Dag 1

Mycket som hände i Edinburgh med alltifrån bryggeribesök till försenat bagage.

Detta inlägg är början till en sammanfattning av vad som hände när jag, Johan, MagnusChrister och Matt besökte Edinburgh för European Beer Bloggers Conference (EBBC) under helgen.

Fredagen möttes jag på vid gaten till Schipol av Matt och Johan som båda hade med sig öl som alltså behövde checkas in. Pga dåliga förbindelser med kollektivtrafiken så tidigt i Stockholm så ville jag inte riskera att behöva stå i en kö när jag kom till Arlanda och skippade därför att checka in något.

Inte helt dumt visade det sig.

Både Johans och Matts bagage blev kvar i Schipol då flyget vidare till Edinburgh vart fullbokat. De checkade in på Arlanda medan jag checkade in mobilt och fick biljetten i mobilen istället för en traditionell papperbiljett. De fick dock ingen biljett från Schipol till Edinburgh vilket alltså berodde på en tidigare cancellerad flygning som gjorde vårt flyg överbokat.

Johan och Matt blev kvar i Schipol ett par timmar till medan jag tillsammans med Magnus och Christer som vi mötte vid gaten reste vidare till Edinburgh. På flyget satt dessutom Dylan Moran som såg ut att vara allmänt bakis. Som vanligt då alltså. Men en nick till honom och en tillbaka blev det iaf.

Ghillie Dhu:s konferenslokal
Vi lämnade bagaget vid Grassmarket Hotel och begav oss till konferensstället. Åt en lunch på restaurangen under lokalen och drack varsin Ghillie Ale och fick sedan gå upp till konferenslokalen.

Däruppe möttes vi av en massa bryggare som hade med sig en stor del av sina öl som vi tillsammans med alla andra anlända bloggare fick smaka av.

Vi fick bl a lyssna på Garrett Oliver från Brooklyn prata göra en jämförelse mellan vin och öl samt få höra lite historia om Tennants Lager Lovelies, en "Sälj grej med tjej"-marknadsföringstrick som var allt annat än smakfullt.

Smaklös marknadsföring
Av de öl vi fick testa på fredagen så var det två som verkligen stack ut och som jag gärna hade kunnat få tag på här i Sverige. 

Den första var en blond session ale med namnet Fyne Ales Jarl som trots sina 3,8% lyckades mäkta med en mycket fin blommig och citrusaktig bucket. Så pass mycket att jag konverterat till dem som tycker att det är värt att torrhumla svagare ölsorter.

Den andra kom ifrån Williams Bros, även den en Blonde Ale men något starkare med sina 4,3%, nämligen Williams Brothers Birds and Bees. Det märktes att Williams Bros fokuserade på att göra välbalanserade öl, ett stort plus enligt mig, det som stack ut med denna var att den var citrusfrisk samtidigt som den hade en extremt trevlig maltig ton utan någon DMS-känsla som några av deras pilsnermaltbaserade öl hade. Anledningen verkar vara användandet av belgisk ale malt. Något att prova hemma själv alltså.



Britterna vet verkligen hur man gör bra session-öl, kanske inte så konstigt med tanke på hur mycket session-öl som bryggs och dricks därborta, men väldigt imponerade icke desto mindre.

På kvällen presenterade Pilsner Urquell två fina fat med opastöriserad och ofiltrerad Pilsner Urquell tillsammans med middagen på House of Chambers mitt inne i stan. Alltid lika underbart att dricka denna fina dryck även om jag blivit sugen på kolsyras Pilsner Urquell efter alla Real Ales man gått igenom dittills under dagen. Vaclav Berka, bryggmästaren på Pilsner Urquell, höll dessutom på att spruta ner en stor gammal tavla där när han slog håll i faten för att de skulle ge ifrån sig något öl...