måndag 20 maj 2013

Bryggning på bortaplan


Slänger upp lite bilder på bryggningen av Rock IPA som bryggdes hos en vän, Finn, som bor i Gamla Enskede.

De hade en liten föreningslokal i huset som vi kunde använda och självklart var man nyfiken på att brygga där!

Väggarna behövde målas om och allt var inte lika skinande rent som det är i badrummet hemma. Men det fanns uttag för el, vattenkran och utrymme för att brygga som man bara kunde spola av.

Vi är några stycken som letar efter ett ställe att brygga på, kanske kan detta vara ett alternativ ifall att vi kan övertala föreningen att hyra ut platsen och låta oss lägga ner lite energi på att rusta upp stället?



tisdag 7 maj 2013

Scandinavian Spring vs Alpine Spring


För några månader sedan bryggde jag och Fredrik en Kölsch som skulle pass fint när våren kom. En öl som jag verkligen tyckte passade för detta var Samuel Adams Alpine Spring som jag och Sofia drack när vi var på BA vid Järntorget förra våren. Det fick alltså bli en öl inspirerad av den ölen.

Vad blev då skillnaden mellan dessa? Vi privatimporterade AS via Systembolaget och kunde därefter göra en liten jämförelse.

AS märker man tydligt använder en annan sorts specialmalt, nämligen honungsmalten. Skapar en mjuk behaglig honungskänsla i smaken där SS snarare har en maltig honungssötma.

Tettnangerhumlen har mer citrustoner än Hallertauer Tradition-humlen som har en mer örtig ton. AS är nästan lite estrig i jämförelse. Både på gott och ont.
Svårt att säga om det faktiskt egentligen är en tysk lagerjäst snarare än en kölschjäst i AS:n.

SS är mer klar än AS och är samtidigt något ljusare. Kan vara att SS är klarare än AS som skapar illusionen att den skulle vara ljusare.

Nu är ju AS en hel procentenhet starkare än SS, alltså AS 5,5% mot SS 4,5%, men jag skulle inte påstå att AS är fylligare. Kanske är det så att detta märks tydligare då SS har en mer grynig smak än AS, svagare öl (särskilt om de inte är makrolager) har en tendens att smaka lite grynigare än starkare lager.
Båda är löljligt lättdruckna.

Slutsatsen är att vi bör vara extremt nöjda med vår öl. I princip lika bra men med en hel procentenhet mindre alkohol.
Nästa vår när vi brygger denna igen så får vi försöka få tag på honungsmalten.