tisdag 28 februari 2012

Frat Life


Frat Life eller Frat Lite beroende på hur man väljer att läsa namnet.

För er som följt historien om detta öl så vet ni att denna gjordes för att serveras på en Frat Party som vi ska ha lite senare i Mars.

En annan aspekt var att vi hade humle i fel ordning och var rädda för att denna skulle bli för besk och obalanserad.

Ölet hann provsmakas i måndags och jag måste nog säga, stilen till trots, att detta är en av mina bästa öl.

Inte alls en överväldigande beska utan helt klart en öl med hög drinkability utan en massa felsmaker och dessutom utan någon särskild maltsmak. Här är det istället Aurora-humlen och Green Bullet som får göra jobbet.

Självklart har det byggts en etikett för ändamålet! Lite inspirerat av de generiska "super saver" produkterna som finns med i Repo Man.

tisdag 21 februari 2012

Gräddporter

Gräddporter, 2012-02-19

Ölbrygd nr 14, och brygd överlag nr 18, fick bli åt porter-hållet efter önskemål från Sofia.

Misstänker att det kan ha berott på alla stora öl som dracks på SBWF i höstas som satt sina spår…

Min syster Mathilde ville också vara med på bryggningen vilket jag tyckte var kul. Senast hon var med och bryggde var våren 2010 när vi gjorde RevolveAle. Mathilde jobbar alltid hårt och lär sig snabbt så hon kommer absolut att få vara med fler gånger i framtiden.

Ölet då?

Ja, vet inte hur många timmar jag lagt ner på att bygga receptet. Det ända som inte lades ner särskilt mycket tid på denna gång var väl humlegivorna.

Som sagt så ville Sofia ha en porter så efter lite forskning kring vad skillnaden mellan en porter och en stout var för något så kom jag först fram till att man skulle skippa rostad korn i ölet för att skilja den från en porter. Sen verkar det råda ännu mer delade meningar kring detta så jag

bestämde mig för att inte klassa denna för hårt. Får bli en kombination av följande:

  • Imperial Stout
  • Porter (Robust/Baltic)
  • Cream stout/Sweet Stout

Grundidén var hursomhelst att göra en mörk mustig, tjock öl med samma sötma som en imperial stout men utan att vara alltför stark.

Vattenkvaliteten är något som jag är bombsäker på har påverkat mina tidigare brygder hårt. Detta gäller allt ifrån mineralhalter i vattnet till pH och självklart även temperatur. Efter att ha pratat med Sofia igen så kom vi fram till att det inte riktigt var en porter hon hade som favoritstil utan snarare Imperial stout. Den skulle vara stark enligt henne.

Efter att ha läst lite om hur man bäst gör en sweet stout så valde jag att jobba utifrån detta för att få fram en passande vattenkvalitet. Höga halter klorin och natrium bl.a. Nästa aspekt, pH-nivån är som sagt också viktigt så jag valde att kallstöpa de mörkaste maltsorterna separat i rumstemperatur dagen innan för att inte riskera att sänka pH:t för mycket under mäskningssteget.

Temperaturen hölls runt 68 C under hela mäskproceduren, 60 min single infusion.

Maltsorter fick bli följande:

  • Pale malt
  • Vetemalt
  • Caraplus 10
  • Aroma malt
  • Amber malt
  • Carafa 1 (chocolate malt)
  • Rostad korn
  • Maltodextrine

  • Mjölksocker

Humle:

  • Challenger 60 min
  • Challenger 15 min

OG: 1.073

IBU: 44

Förväntad ABV: 7.5%

En primärjäsning med en blandning av Denny’s favorite 50 (som sparats sedan 2010!) och 1056 från Wyeast användes (något yngre). Jag tog helt enkelt från jästkakan efter vår senaste jäsning som först fick tvättas innan den startades igång några dagar tidigare med en förkultur. Dessa hade båda legat i ett par vialer längst inne i kylskåpet i väntan på att få användas.

3 veckor får de jäsa nu innan de överförs till en sekundärjäsning där de kommer att få ligga till sig med ekfatschips från Jack Daniels fat.

Inför bryggningen tog jag även fram en gammal kompressor som jag använt då jag sysslade med att måla med airbrush under ungdomsåren. Funkade riktigt fint när vi skulle lufta vörten efter nedkylning. Ett filter sattes emellertid emellan för att undvika att partiklar tog sig in. Blir till att man köper en syresten snart också.

Bilddokumentationen var riktigt dålig i söndags, blir mer sånt i framtiden.

En lång bryggdag blev ännu längre iom buteljeringen och fatläggningen av vår Pale Ale (har inget namn ännu) samt vår Frat Party-öl som nu fått ett namn. Etikett och namn avslöjas väldigt snart!







Frat Party-ölet ses här ovan

En söndag tillägnad ölen helt enkelt då vi även passade på att spela Brewmasters som införskaffats ifrån humle.se.