söndag 8 januari 2012

För högt IBU??!!

Inför en fest med temat "Frat Party" med en massa ovana öldrickare så ville vi (Jag, Einar och Will) brygga en lager som liknar typ en humleintressant version av Heineken/Corona-stilen.

Humlesorterna som användes var:

Bittergiva: Hallertauer Tradition - 5,7 % a-syra 20g
Smakgiva: Mount Hood – 4,4 % a-syra, 30 g
Aromgiva: Green Bullet – 13,7 % a-syra, 67 g

Kanske inte den vanligaste blandningen men jag ville göra slut på öppna humlepaket. Siktade IBU-värdet skulle ligga på ca 40 IBU.

Saken hör till att skålarna med humlen hade placerats felaktigt och smakgivan blev aromgivan och tvärtom. Receptet såg istället ut på följande sätt:

Bittergiva: Hallertauer Tradition - 5,7 % a-syra 20g
Smakgiva: Green Bullet – 13,7 % a-syra, 67 g
Aromgiva: Mount Hood – 4,4 % a-syra, 30 g

Vilket resulterade i ett IBU på 97(!!).
OG låg på 1,050 där vi bl.a. använde oss av maltextrakt, risflingor och majsflingor. En inte alltför maltig profil för att balansera upp det hela alltså.

Frågan är därför vad som nu kan göras, detta upptäckte i efterhand av mig och jäsningen hade redan satt igång. Bubblar på riktigt fint inne i kylen dessutom så jag vill inte störa den.

Vad hade ni gjort, blandat i färdig öl med så lågt IBU som möjligt från systemet? Eller brygga en snabb maltextraktsöl med IBU på ca 5? Eller kanske hoppas att den inte blir så galet besk då humlen trots allt inte kom in förrän slutet av kokningen?

Känns inte som att jag vill lägga ner för mycket arbete på ölen när det ändå inte är något speciellt. Däremot så vill jag ju att folk ska kunna dricka ölen sen också.

Tacksam för alla tips!

2 kommentarer:

  1. Brygg en "snabb" öl skulle jag nog säga. Billigare och du kan enklare räkna på och kontrollera bitterheten i blandningen.

    SvaraRadera
  2. Kanske blir så helt enkelt. Tack för tipset!

    SvaraRadera