lördag 16 januari 2010

Parallel provning av Innis & Gunn

Nu låter detta till en början kanske inte så intressant, och slutsatsen är väl inte helt oväntat men nu blev det en sådan iaf.

Inom ölkretsar har Innis & Gunn rent ut sagt slaktats och sågats vid fotknölarna. Det stora problemet är väl det faktum att de från början gör ett öl av låg kvalité där de medvetet eller omedvetet pumpat in diacetyl (smörkola doft/smak) till den grad att man i princip inte kan känna något annat. En nästan ogenomtränglig mur av smörkola helt enkelt.

Denna smörja har man alltså hällt över till ekfat (oftast gamla whiskyfat) och låtet ligga i mellan 77 och 107 dagar.

Men det som är lite intressant är att bryggeriet varje år släpper specialöl nästan exklusivt till Sverige.

Jag har sedan 2007 köpt en flaska vid varje släpp och igår var det dags att parallelprova dem.


Tyvärr ska jag jobba med en Elitseriematch (Skellefteå - Södertälje) om några minuter så det blir inte någon genomgående beskrivning av ölsorterna.

Men det som testades är alltså följande:
Innis & Gunn Limited Edition Rum Cask Oak Aged Beer 2007
Innis & Gunn Limited Edition Island Cask 2008
Innis & Gunn Limited Edition Highland Cask 2009
Innis & Gunn Oak Aged Beer 2010

Tyvärr har jag inte kvar Innis & Gunn Limited Edition Island Cask (stout) som kom för något år sen, men denna skiljer sig iom stoutsorten...

Bäst var nog utan tvekan Rum Casken, som inte dominerades av diacetyl på samma sätt som de andra. Sämst var utan någon som helst tvekan den vanliga som finns som ordinarie.

4 kommentarer:

  1. Hmm... Kan inte diacetylen till viss del komma från ekfatet?

    Jag tycker att I&G kan vara riktigt trevlig i små doser. Framförallt Highland cask-versionen, som är den enda av specialversionerna som jag provat.

    SvaraRadera
  2. Vanilj tonen kommer ju från ekfaten som säkert kan uppfattas som diacetyl och/eller öka diacetylupplevelsen. Men just diacetyl är inte ett ämne som kommer från ek. När man brygger öl med skotsk alejäst så får man ofta en stark diacetyl ton.

    I&G bör väl iof inte avfärdas helt, iaf inte de något mer intressanta ekfatslagrade varianterna, det är faktiskt sant.

    SvaraRadera
  3. När jag började prova öl tyckte jag att innis var hyfsat, nu är det bara för mycket (eller för lite bra öl) :)

    SvaraRadera
  4. Håller med dig där Fredrik!

    SvaraRadera