fredag 22 mars 2013

Torrhumlingsexperiment


Till helgen ska det prepareras för ett torrhumlingsexperiement som det skrevs om tidigare på Seatown Brewings facebooksida.

Dock ville vi alltså inte använda oss av en blaskig lager utan istället en bra men ganska humleneutral ale eller lager. De som utförde experimentet med Bud Light ville prova Sierra Nevada Pale Ale istället.

Vi köpte hem och valde att prova mellan några öl för att se vilken som var så rensmakande samt så malt- och humleneutral som möjligt men som ändå inte var alltför enkel.

Valet föll på att prova mellan följande:



God Lager hade en lite för hög maltprofil för att vara neutral, humlen var dock bra i det avseendet.

Oppigårdsölet hade lite för tydliga kryddiga och citrusaktiga toner som säkert skulle störa, maltprofilen var annars bra här istället.

Sierra Nevada PA valdes pga att det var det de som utförde Bud Light experiment ville prova. Vi höll inte alls med om att denna skulle lämpa sig väl vilket kanske inte är så konstigt. Cascadehumlen kändes väldigt tydligt trots resan från USA. En bra öl men som inte alls lämpade sig av flera olika skäl.

Boston Ale visade sig dock lämpa sig riktigt väl för experimentet. En välgjord Amber Ale utan felsmaker men som ändå har en bra men neutral beska samt en maltprofil som inte sticker ut.
Den enda nackdelen är att själva flaskorna har en sån där irriterande utstickande gravering som gör att de inte lämpar sig väl för användning av flaskor för egna bryggder i framtiden...

torsdag 21 mars 2013

Mikkeller & Friends Bar i Köpenhamn

Jag, Sofia och Marc åkte ner till Köpenhamn under helgen för att vara med på Mikkeller & Friends Bar-invigning.

Tog tåget ner på fredagsmorgonen där jag och Sofia flyttade in tillfälligt i en lägenhet nära den nya baren som vi fick tag på via airbnb.com

Kan varmt rekommendera er att välja det alternativet över hotell nästa gång ni är ute och reser. Mer personligt, inte lika tråkigt som på hotell och man har tillgång till så mycket mer, såsom större kylskåp.

Under fredagskvällen drog vi först över till den tidigare och lite mindre Mikkeller-baren vid Vesterbrogade och fick där träffa Christian från Beer Here. Vi gjorde det stora misstaget av att bestämma oss för att promenera bort till Norrebro adressen efter några öl vilket tog oss nästan 50 min. Det var rätt så kallt ute så det vart kanske inte den trevligaste promenaden...

Fullt av folk var det där, men många bekanta ansikten. Fredrik som driver stället välkomnade oss med en Zombie Dust och tårta. Vid tårtan träffade vi även Manker & M2 som verkade ha hunnit igenom det mesta där redan. :P

Vart såklart ännu mer folk på Mikkeller på lördagen vilket gjorde att vi bestämde oss för att vänta lite innan vi gick dit. På plats träffade vi lite annat löst folk från Monks och BA SoFo som hade bestämt sig för att gå igenom alla 40 (eller var det mer?) öl som de hade på fat.

Vad minns man mest av tillställningen i Köpenhamn? Förutom alla trevliga glada människor, all öl man köpte på sig på Ölbutikken, BarleyWine och Mikkeller bottle shoppen så var kanske en av de bästa upplevelserna där den dyraste flaskan vi köpte. Nämligen en Mikkeller SpontanCherry som blandats med Körsbär/Körsbärsvin från Fredriksdal i Danmark. 250 DKK kostade den me det var det värt med tanke på upplevelsen.

Tyvärr så sabbades glädjen över helgen precis när vi skulle åka hem. Någon ficktjuv hade varit framme och snott kameran ur Sofias ficka så jag har inte så värst mycket bilder att presentera förutom kanske en som man minns rätt bra apropå SpontanCherry:

Eller nej. Den bilden var nog för taskig mot de inblandade. No photo for you!


måndag 18 mars 2013

Cider - Resultat 6 månader efter 3:e satsen


Har gjort cider tre gånger nu, är riktigt kul och man får verkligen varierande resultat. 
Jästsorterna jag har använt är:

1. Champagnejäst (Lalvin EC-1118): torrt som snus, fick vänta iaf 12 månader innan det blev gott. Amerikanska ekspån, hade velat ha mer ekfatstoner dock. Flaskjäst.

2. Alejäst (Danstar Nottingham): Bra grejer, torrt men inte för torrt. Drickbart efter 6 månader och gott efter 12. Amerikanska ekspån och franska ekkuber, klart bättre ekig ton. Flaskjäst. Tillsatte lite laktos och sötningsmedel.

3. Vitvinsjäst (WLP675 Chateau Red): Sofia som ville prova detta för att få mer av en fransktyp, återigen snustorrt men ser väldigt elegant ut (Chardonnayfärgat). Har dock bara legat 6 månader så det får bli 6 månader till innan vi dricker det. Dessa svavlade/sorbatade vi och kolsyresatte med hjälp av fatölsanläggningen för att kunna söta lite mer. Funkade kanon.

Har både svavlat alla innan jäsning för att ta död på spontanjäsningen och kört Chitosan och Kiselsol för klarning på alla. Viktigt att man doserar rätt annars så är risken att svavlet blir för märkbart. Nr 2 har lite för mycket svavel i sig för att jag ska vara nöjd.

Det som jag vill testa nästa gång är:


  • Blanda äppelsorter (använda lite mer aromatiska sorter ovanpå alla äpplena från trädplockandet)
  • Pastörisera själv (någon vecka efter flaskjäsning), eftersöta mer.
  • Prova att göra Graf (Cider och öl kombination).
  • Prova att göra Cyser (Cider och honung i kombination).



För att få bättre resultat själva så rekommenderar jag starkt att man läser igenom denna sida: 
http://www.homebrewtalk.com/f32/results-juice-yeast-sugar-experiments-83060/

Här rekommenderas Nottingham och S-04 mest. Kommer själv att prova S-04 nästa gång.


onsdag 6 mars 2013

Vakuumpackning av humle


Innan julafton (2012) så utbytte jag och Sofia önskelistor av den enkla anledningen att vi ville ge varandra sånt vi verkligen ville ha och/eller behövde.

En av sakerna jag önskade mig var en vakuumpackare som jag kunde använda för att vakuumpacka överblivet humle från påsarna som humlen kommer i. 

Gissa vad jag fick när julafton väl kom? :D

Varför önskade jag mig en vakuumförpackare?

Några bra anledningar till att vakumpacka humle:

  • Håller sig fräscha längre
  • Tar mindre plats i frysen
  • Man behöver inte noja över att man måste brygga en "skåpstömningsöl" för att inte humlen ska hinna tappa för mycket av sina oljor innan man brygger med den.
  • Man kan brygga ölrecept som kräver små givor av många humlesorter utan att känna att man har för många öppnade humlepåsar.
  • Man kan köpa större förpackningar och dela upp dem om man är fler som vill dela på samma humlepaket men inte behöver 100g påsar.
  • Man kan börja odla humle och vakummpacka direkt efter skörd för att kunna använda färsk humle vid bryggning


Hur gör man då? Innan jag själv testade så hittade jag denna video:
Hops Packaging

Och självklart lite värden för hur pass mycket fräschare humlen håller sig med hjälp av vakuumförpackning:
Storage factors for primary storage methods


Just nu har jag en hel del olika sorters humle hemma så här en drygt 2 månader efter att jag fått den. Känslan när man kan knacka humlen på diskbänken för att den är så hårt packat skapar förvånansvärt hög belöningskänsla.