onsdag 19 september 2012

Beträffande nej till gårdsförsäljning - en annan vinkel än vad media skapar

I princip all media idag skriver om att det är fel att gårdsförsäljning inte tillåts men att man får hemleverans och att detta är ett konstigt resonemang. Vilket det är, men vad jag menar är att det inte är hela sanningen.

Jag tycker att det är intressant att det i princip inte nämns någonting om EUs krav på rättvis konkurrens från andra EU-länder som står i konflikt med gårdsförsäljningen. Sverige har ju dispans för Systembolaget i EU, om vi tillåter gårdförsäljning så menar EU att vi måste låta andra EU leverantörer att sälja här också.
Hur det kommer se ut kan man bara spekulera i, ett scenario är möjligtvis att Koskenkorva (eller vilket stort annat EU-baserat bolag som helst, inget emot Koskenkorva) öppnar upp ett enkelt litet bryggeri/destilleri med liten produktion för "gårdsförsäljngens" skull men att man mest koncentrerar sig på att sälja sin vodka.

Vad jag menar är att man bör förklara att det är EU som stoppar detta snarare än att man inte vill öka försäljningen av alkohol. Själv stödjer jag både gårdsförsäljning och systembolaget.
  • Systembolaget erbjuder oss ett bra utbud med förträfflig service där vi kan beställa vad som helst för en liten eller ingen alls kostnad.
  • Gårdsförsäljningen skulle stödja Sveriges små producenter i ett hårt klimat då de måste gå via systembolaget innan en privat person kan ta med sig en fin flaska hem.
Tycker att vi kan söka dispens hos EU för gårdsförsäljning också. Har inte sett att vi ens försökt med detta...