måndag 30 januari 2012

Bryggarstress?

Mycket som händer på hembryggarfronten just nu.

Har införskaffat/jobbat med en hel del ny utrustning:
  • 9 liters fat
  • Induktionshäll
  • Nya hävertar för användning med damejeannerna
  • Arbete/bygge av motrycksfyllare, en enkel & en avancerad version (för att buteljera direkt från fatet utan att prime:a)
  • Bygge av filtreringsanläggning med rätt sorts filter
  • Bygge av avluftare till damejeannerna med hjälp av venturiprincipen
  • Diverse övrig bra att ha utrustning
Dessutom så har jag tre olika brygder på gång:
  • Pilsner till Frat Partyt - som efter ett snabbt test innan överföring till sekundär och torrhumlingsfasen inte alls var så överbesk som jag var rädd för utan tvärtom. Verkar som att användningen av gammal humle (skafferitömning) räddat ölet från ett överbittert obalanserat öde. Ska nu ligga tillsammans med Aurora-kottar i ca 3 veckor till i en 4 grader kall kyl innan buteljering.
  • Amerikansk Pale Ale - Humlad med Perle och Aurora, på gränsen till sessionöl med sina 4,6% som vi då kommer att förvara och servera ifrån vår nya 9 litersfat.
  • Cider - som legat till sig sedan i höstas. Har legat på klarning sedan dess på två damejeanner á totalt 13 liter. 4 liter av dessa har legat och gottat sig med mediumrostade amerikanska ekfatschips.
Stressad? Nja, men kul är det!

söndag 8 januari 2012

För högt IBU??!!

Inför en fest med temat "Frat Party" med en massa ovana öldrickare så ville vi (Jag, Einar och Will) brygga en lager som liknar typ en humleintressant version av Heineken/Corona-stilen.

Humlesorterna som användes var:

Bittergiva: Hallertauer Tradition - 5,7 % a-syra 20g
Smakgiva: Mount Hood – 4,4 % a-syra, 30 g
Aromgiva: Green Bullet – 13,7 % a-syra, 67 g

Kanske inte den vanligaste blandningen men jag ville göra slut på öppna humlepaket. Siktade IBU-värdet skulle ligga på ca 40 IBU.

Saken hör till att skålarna med humlen hade placerats felaktigt och smakgivan blev aromgivan och tvärtom. Receptet såg istället ut på följande sätt:

Bittergiva: Hallertauer Tradition - 5,7 % a-syra 20g
Smakgiva: Green Bullet – 13,7 % a-syra, 67 g
Aromgiva: Mount Hood – 4,4 % a-syra, 30 g

Vilket resulterade i ett IBU på 97(!!).
OG låg på 1,050 där vi bl.a. använde oss av maltextrakt, risflingor och majsflingor. En inte alltför maltig profil för att balansera upp det hela alltså.

Frågan är därför vad som nu kan göras, detta upptäckte i efterhand av mig och jäsningen hade redan satt igång. Bubblar på riktigt fint inne i kylen dessutom så jag vill inte störa den.

Vad hade ni gjort, blandat i färdig öl med så lågt IBU som möjligt från systemet? Eller brygga en snabb maltextraktsöl med IBU på ca 5? Eller kanske hoppas att den inte blir så galet besk då humlen trots allt inte kom in förrän slutet av kokningen?

Känns inte som att jag vill lägga ner för mycket arbete på ölen när det ändå inte är något speciellt. Däremot så vill jag ju att folk ska kunna dricka ölen sen också.

Tacksam för alla tips!