torsdag 11 augusti 2011

Det er for vildt - första ölen på fat


Under slutet av juni till början på juli så befann jag mig på min första riktiga festival.
Roskilde.
Dvs tältning, massa band, grymma människor som man umgicks med konstant och så en galen mängd Tuborg. Misstänker förövrigt att jag fysiskt inte längre får i mig en Tuborg.

Hade en galet bra tid och gjorde en del saker som endast kan beskrivas som att "fakka ur".
En sak vi gjorde var att utsmycka allt och alla med tejp som man kunde få tag på där. Orange tejp med texten:
"Det er for vildt"
Träffade Sofia där som nog var den mest sjuka av oss alla, men samtidigt även den jag kunde relatera bäst till (Bra musiksmak, ölsmak är väl de viktigaste att nämna). Får erkänna att jag nog inte är helt frisk själv alla gånger. (Vi gillar även att ha "stala" saker och att slåss, ligger väl i tiden om man ser till vad som händer i London)

Vi bestämde hursomhelst att vi skulle brygga en öl när vi kom tillbaka till Stockholm som vi sen skulle presentera på en fest för de som var med på Roskilde. OK, blev väl några till som blev bjudna också.

Festen ska hållas i helgen och ölen väntar på att tappas om på det nyinköpta fatet som jag har hemma. Blev en snäll (låg IBU) men välhumlad amerikansk pale ale (APA) som nu ligger i sin jäshink som i sin tur ligger i en vinkyl, även den nyinköpt. Nu väntar vi bara på lite fatdelar och sen håller vi tummarna för att alla min research på diverse forum ska bära frukt och att vi ska kunna presentera 18 liter APA.

Hur ser denna APA ut då?


Malt:
Pale ale-malt
Lagermalt
Karamalt
Muntons flytande ljus maltextrakt

Humle:
Bitter: Simcoe (60min)
Smak: Amarillo (25min)
Doft: Citra (5min)
Torrhumling: Citra (sekundären)

Jäst:
Safale S-04

IBU: 35
ABV: 5,8%

Det som väntar (om allt går/gått bra) är en überfärsk APA som förhoppningsvis hunnit få den lagringstid som behövs. (1 vecka på primären och 3 veckor på sekundären...)