måndag 30 november 2009

Death by Hops II - Return of the Hops

Jag och Einar testade denna IPA för några dagar sen som vi fått tag på genom ett byte.
Detta ska vara en andra batch av ett recept som Stefan från BEER DRIVEL varit med och bryggt där de ökat på med malthalten och sötman genom att använda sig av en annan maltsort.



IPAn är relativt klar med en orange till bärnstensfärg och med ett stort skum som snart lägger sig utan att lämna särskilt mycket skumgardiner.
Aromen är maltig med tydliga toner av amerikansk humle (Amarillo eller Simcoe?). Toner av tropiska frukter var också märkbara.
Smaken är även den maltig och relativt söt med toner av färsk humle, citrus och även lite grapefrukt.
IPAn är väldigt stilren med en fin färsk känsla.
Lite kritik skulle kunna vara att den är något obalanserad och har en aningen för tam eftersmak.

Tycker annars att den känns trevlig och hade velat testa deras första batch av detta recept för att jämföra.
Hade denna funnits på RateBeer hade jag nog gett den totalt 3,4/5.

Imorgon träffas jag, Einar och Johan för att göra en kraftigt försenad julöl!
Skriver även strax om Julölsprovning som arrangerades av Svenska Ölfrämjandet.

söndag 22 november 2009

Mycket jobb - lite öl

Är inne i en period där jag jobbar mycket kvällar nu. Trots att man jobbar på ett ställe där det finns öl överallt kan man ju inte direkt dricka något. Att man sen slutar sent gör ju inte saken bättre direkt då man inte riktigt känner för att öppna upp en öl kl 02 när man kommer hem.

Man är ju ledig på dagen men man kan ju inte öppna en flaska då heller av två anledningar:
1. Kan ju inte komma till jobbet berusad
2. Man är inte en A-lagare

Det är ett hårt liv man lever som ölnörd just nu.

torsdag 12 november 2009

Det Goda Köket - avslutas med en Hercules

Oj vad sen man är med detta inlägg, men det är sånt som händer när man skjuter på bloggskrivandet hela tiden.

Jag, Einar och våra respektive var alltså på Det Goda Köket- mässan i Älvjö och tänkte ta del av vad delikatess- och dryck-Sverige hade att erbjuda.

Precis som förra året dominerades mässan dryckesmässigt av olika sorters vin från olika leverantörer. De flesta av sorterna fanns på Systembolagets hyllor, alternativt i beställningssortimentet, och meningen med mässan (som så många andra mässor) att marknadsföra det man hade till försäljning.

Ölmässigt fanns det enbart en leverantör av öl förra året, nämligen Carlsberg. I år fanns det desto fler. Nämnvärt var att Oppigård och Nynäshamn hade sina montrar precis intill varandra samt att även CaskSweden befann sig bara något meter bort och sålde skotska drycker, BrewDog inkluderat.

Bibendum är en ölleverantör som inte gjort sig känt i någon Stockholm Beer & Whisky Festival de senaste åren men dessa fanns att hitta i just denna mässa.
I Bibendums öl- & spritmonter kunde man hitta Darren (de hade även en ännu större vinmonter också) som stod och serverade öl med en riktigt hes röst från bl.a. Shepherd Neame. Här fanns det väl egentligen inte något nytt och oprövat, vilket egentligen gällde för hela mässan, men det vi fick testa var Shepherd Neames nya Christmas Ale 2009 som väl egentligen inte skiljer sig särskilt mycket från förra året. Däremot är det en mycket kompetent öl och en av Shepherd Neames bättre ölsorter. Kan tillägas att Darren varit med och bestämt receptet för Jack pale ale som syns på bilden... Tack för provningarna Darren!


Bredvid CaskSweden kunde man köpa prover av mjöd hos Mjödhamnen där jag inte kunde motstå att köpa Apis Póltorak Jadwiga, ett mjöd från Polen som ligger på ett så högt betyg som 4.1(!) på RateBeer trots så många röster som 357.
Mycket riktigt var detta riktigt bra trots att jag inte är ett särskilt stort fan av just mjöd. Högst drickbart om än i mycket små portioner.

Denna var jag bara tvungen till att låta Darren få testa, så vi gick raskt tillbaka till honom med de goda dropparna. Darren blev själv mycket imponerad och gillade det faktum att det lindrade hans onda sönderpratade hals så mycket att han var tvungen till att köpa sig en flaska från Systemet. 185 kr kostar den och kan beställas flaskvis.

När kvinnsen blivit fulla nog av champagne och vin som de trott att de inte testat, trots att jag vet att de har det, så begav vi oss hemåt för att lägga över cidern till sekundären. Börjar ta sig ordentligen nu!

EDIT: Höll på att glömma nämna att jag och Einar delade på en
Hercules som legat och lagrats under en längre tid nere i källaren. Kanske för länge beroende på vad man gillar, men vad som hade hänt är att den övergått från att ha varit ett ordentligt humlat DIPA till att vara en väldigt balanserad söt barley wine. Gillar båda kategorierna och har testat både färsk och lagrad nu. Två helt olika öl, men vill nog inte direkt påstå att någon av dem är bättre än den andra...

torsdag 5 november 2009

Angusaglas

Var på middag igår hos min syster Mathilde och fick en f-dags present av henne som hon hade beställt men som inte hann komma i tid till min födelsedag i mitten av oktober.
Men igår fick jag den som sagt och man vart rätt överraskad!

Hon hade tidigare bett om en bild på Angusas första öl, Walrus amber ale, och jag trodde inget mer än att hon ville se bilden på den. Men det visade sig alltså att hon tänkte fixa en lite mer speciell present än vad man brukar få.
En på hennes jobb sysslar tydligen även med glasmålning och fick då alltså i uppdrag att lägga vår öletikett på ett ölglas!



Bugar och tackar för den! Högst uppskattat! Det ända som saknas nu i glaset är lite av ölen...

måndag 2 november 2009

BeerSweden

Blev rekommenderad/inspirerad via facebook av lite Whiskyvänner (Jerry Bartlett och Angela Forsgren D'Orazio) om en ny proffsig ölblogg som även Schnille och Schmak bara för ett par timmar precis skrev om.

Alltid lika kul och välkommet med nya ölintresserade in i bloggvärlden, speciellt om man som Darren har en förmåga att skapa en snygg layout också.

Darren skriver alltså på Engelska vilket inte är fel då man vill rikta de internationella strålkastarna mot öl-Sverige och den svenska ölbloggosfären.

Ser fram emot intervjuer med folk från insidan av ölindustrin!

söndag 1 november 2009

Höstölsträff 2009

Var på SHBF's Höstölsträff i lördags innan vi skulle ha vår stora Halloweenfest här hemma. Träffen eller bryggningstävlingen hade fokus på vetemalt och kravet för att delta i tävlingen var att den brygd man presenterade skulle innehålla minst 50% vetemalt. Det hela drog igång redan kl 13 men jag och Einar kom inte dit förrän kl 14. Väl där tog det inte lång tid innan man träffade på bekanta ansikten! Bland annat stötte vi bara efter tre öl på Jonas som var där med flickvän och kompis, de hade heller inte hunnit så långt med ölprovandet och vi kunde därför inte få någon rekommendation om öl något man var tvungen till att prova.

Listan på ölsorter var absolut inte lika lång som den var vi SM i våras men med 25 sorter totalt får man väl vara nöjd vad gäller denna något ovanliga tävlingsform. Tävlingen dominerades av typiska veteölssorter med stor inriktning på att kombinera vetemalten med både rökmalt och/eller ordentlig humling. Tråkigt nog var det inte alls särskilt många spännande utsvängningar vad gällde kreativiteten eller variation på ölsorter. Man hade väl väntat sig åtminstone en Imperial stout/stout alternativt någon starkare mörkare eller extremare variant. Kanske bör man förresten ta hänsyn till att bryggarna inte haft en väldans massa tid på sig för att brygga ölen vilket begränsar brygdvariationen något.. Dock kunde man finna en Porter på runt 5,5% som inte gjorde en missnöjd.
Något annat som var lite för frånvarande var kategorin Pale ale/IPA som egentligen har en enorm potential vad gäller användandet av vetemalt. Med endast två bidrag i denna form måste jag säga att jag var väldigt besviken vad gäller variationen. Dessa två var visserligen två av de bättre brygderna, men det kan även ha att göra med att denna öltyp helt enkelt är något jag föredrar.

De ölsorter som fanns då? Som sagt, mycket typiskt tyska ölsorter. Det som annars stack ut var två stycken Rauchweizen/Rauchweizen Bock som kunde höja smilgroparna.
Sämst? En Berliner Weisse som trots den något uppskattade syrliga känslan mest smakade som svagt sötad läsk. Tror inte jag testat en Berliner Weisse tidigare, men ska de vara så mjäkiga?

Halloweenfesten senare på kvällen vart riktigt lyckad men nu ser jag fram emot dryckesprovningar nästa helg på Stockholmsmässan.