söndag 31 maj 2009

Parmiddag och flytt med Nils Oscar Våröl

Helgen har varit händelserik som började med en parmiddag i fredags hemma hos oss.

Fredag:
Till förräten (sauterad vit- och grönsparris) & varmrätt (kycklingfilé med ädelostsås och klyftfärskpotatis) delade jag och Einar på en Estrella Damm Inedit vilket funkade riktigt bra ihop.

Einar hade tagit med sig några öl som han inhandlat i Vancouver vilka inte alls hade passat till efterätten så vi valde att köra på lite special kaffe.
Sorterna som Einar tagit med sig var av amerikansk, respektive kanadensisk ursprung.
Vi började med den kanadensiska Granville Island Nut Brown.

En limited release från Granville Island som inte fått jättehöga betyg. Tycker dock att doften var riktigt imponerande för det låga betyget, men den var något obalanserad i smaken. Hade behövt lite mer sötma.
Bear Republic Red Rocket Ale hette den amerikanska som är en välhumlad amerikansk strong ale. Denna var betydligt mer intressant med mycket fin karaktär av litchi. Mer som en IPA kanske än strong ale.


Lördag:
Emelies mamma och Majsan flyttade ifrån sin lilla 1:a som de bott tillfälligt i sen de sålde sin villa nu under några månader och jag självklart ställer vi upp då de hjälpt oss med våra otaliga flytter under åren.
Nya lägenheten, en stor 2:a, ligger på Surbrunnsgatan med världens finaste uteplats! Då vi blev klara med flytten bjöds jag och Emelie på lunch/middag vid Man in the Moon där man självklart testade lite gästkranar.
Poperings Hommelbier testade jag och Majsan först, en humlearomatisk belgare som överraskar.

Nästa val föll på en Nils Oscar Våröl, en ny variant som inte ens hunnit få en egen etikett. Kändes som en ESB med tydlig Nils Oscar arom. Hyfsat god och mycket torr. Helt ok, hade gärna köpt denna på flaska till rätt pris.

torsdag 28 maj 2009

Fler "Ölexperter" - Åbro Sigill = guld?

Man undrar lite vilka som sitter i juryn...
Åbro går hem i Italien

Åbro Sigill vinner guld?
Varför? Vilka jämfördes den med? Kung?

Monkscafé i måndags med vovve

Har en del att skriva om men jag börjar med afterworken i måndags.

Jag, Emelie, hennes mamma Lena och hennes sambo Majsan (Per heter han egentligen men han bor i ett rosa hem) satt och drack lite vin i Tegnérlunden i måndags. Vi satt där ett bra tag och fortsatte sen mot Sveavägen och Monks Cafés uteservering när vinet tog slut :)

Blev en Tremont IPA för min del som jag inte testat ännu. En helt ok IPA från Maine, inget anmärkningsvärt. Chardonnay till kvinnsens och Majsan tog en La Trappe Quadrupel.

Ella, Lenas och Majsans Chihuahua på 1,5 kg såg lite sugen ut på öl hon med, men då hon inte kan prata tog vi en bricka för 125 kr med följande öl:

Monks Café Svea IPA
En tripel som jag inte kommer ihåg namnet på
Monks Café Orange Ale
Riegele Sebastian Riegeles Weisse
Hantverksbryggeriet Sotarn

Orange alen verkade vara favoriten... Visserligen är det snarare skumresterna som är favoriten hos Ella...

onsdag 27 maj 2009

Examensarbete

Har tyvärr haft väldigt dåligt med tid att blogga de senaste dagarna. Anledningen är att jag ska lämna in mitt exjobb på fredag, men jag har massor av godbitar på gång!

söndag 24 maj 2009

Mbargo

I fredags var jag förbi ett ställe som heter Embargo vid Hornstull på Södermalm tillsammans med min sambo Emelie, Einar och Anna.
Väldigt 80-tals inspirerat ställe med ett mycket trevligt ölsortiment till riktigt bra priser för ett ställe i innerstan.

Jag och Einar bestämde oss får två sorter.
Den ena en Scottish ale från Isle of Skye, Cuillin Beast för 68kr
En söt maltig öl med en ordentlig caramelexplosion.

Nästa sort som de hade som veckans öl, en Abbey Dubbel La Binchoise Brune Tradition. Denna kostade enbart 38 kr och serverades i ett stort Duvelglas. Anledningen till att den var billig var för att den hade passerat bäst före datum. Om man har någon som helst koll på öl så vet man att öl som ligger på en procenthalt på 8,2% inte blir sämre med åren. Snarare är detta ett bäst efter datum som många menar. Mycket balanserad och med tydliga söta inslag av röda bär. Riktigt god och efter att man druckit denna kändes det som att man rånat stället...

Kvällen avslutades med en omgång biljard för 10kr samtidigt som vi delade på en Samichlaus Bier Helles för 88kr. Väldigt prisvärt och trevligt litet hörn. Rekommenderas starkt! Denna måste bara in på Svenska Ölfrämjandets publista.

torsdag 21 maj 2009

Nils Oscar Saison

Fick ett meddelande om att Nils Oscar ska smyglansera sin Saison här i Stockholm genom att presentera provsmakningar på tre olika ställen i stan:

Premiär för Nils Oscar Saison!

Med anledning av att vi släpper vårt nya öl Nils Oscar Saison så kommer vi ha premiär och provsmakning 26 Maj kl 18.00 på tre utvalda öllokaler i Stockholm, nämligen Glenfiddich warehouse No:68 på Västerlånggatan 68,
Akkurat Restaurang och bar på Hornsgatan 18 samt
Oliver Twist, Repslagargatan 6.

Passa på att träffa bryggare från Nils Oscar och smaka på Saison innan den släpps på Systembolaget.

Välkomna!

Har inte besökt Glenfiddich någon gång tidigare så det lutar åt att det blir där! Någon annan som tänker gå och isf vart?

onsdag 20 maj 2009

Resan till Vancouver

Här kommer lite kompletterande bilder på Vancouverresan med bilder på Bryggerier, Öl och Natur. Allt det goda i livet som inte är elektroniskt.

Hutlösa priser

Läste detta inlägg från Ölfrämjandet:
Vad tycker ni om dessa priser?

Som ölentusiast och ölfrämjare måste jag säga att jag blir lite upprörd.

Öl kan man ju inte riktigt prova i små doser som man kan med exempelvis Whiskey och till viss grad vin, återförsluta och sen öppna upp igen några dagar/veckor senare, med vissa undantag.

Om man nu öppnar en flaska av exempelvis Hvedegoop så vill väl de flesta ställen tjäna lite pengar, men samtidigt vill man kanske utöka sin kundkrets genom att uppmana fler till att testa ovanligare sorter. Bestämmer man sig för att öppna ett ölställe med flera hundra olika sorters öl är det väl knappast Åbro-drickarna man riktar in sig mot.

Reflekterade över detta under den senaste Stockholm Beer & Whiskey festivalen då Monks hade rätt bra priser på sina speciella sorter medan andra erkända leverantörer och Ölpubar/restauranger tog ordinarie restaurangpriser.

Det jag syftar på är att om man nu vill ordna sånna här tillställningar då man erbjuder smakprover kanske dessa inte ska vara överdrivet dyra om man vill skapa fler kunder som ska handla andra sorter vid ett senare tillfälle.

Sorbon är ett utmärkt exempel på ställe som inte är ute efter att tömma plånböckerna på ölnördar när det arrangeras provningar. Affe tar som exempel att ett prov kommer att kosta 30-50kr för ca 20cl.
Sorbon förtjänar en stor eloge för detta! Bara för de andra pubarna att ta efter.

tisdag 19 maj 2009

Irriterande "ölskribenter"

Har stört mig rätt länge på så kallade ölexperter som skriver lite hur som helst och i princip tycker att man ska hälla ut kvalitetsöl. Vill inte nämna några namn men ofta jobbar de på expressen eller aftonbladet.

Nog för att man får tycka vad man vill men när Åbro Svensk Starköl får 5 getingar medan Arboga Vårlager enbart får 3 och rekommenderas för de "djärva" så blir man lite irriterad.

http://vinvin.se/vvarticle/1.20654/basta-olen-till-grillen

Enligt artikeln valdes "Starköl" som det godaste svenska starkölet av landets ölskribenter (kan det möjligtvis vara som så att det är samma ölexperter som på kvällstidningarna?).

GODASTE starkölet? Det kanske man kan tycka om man är en fjortis eller en gammal gubbe som inte vill testa något nytt och "djärvt" utan vill hålla sig till sin gamla hederliga Pripps...

Vårlagern har däremot hyllats en hel del av ölentusiaster och tycker själv att vi fått en riktigt bra öl till grillningen.

Jag förstår inte hur dessa människor kan få ämbetet att få kalla sig själva för ölexperter. Be istället exempelvis Magnus Bark skriva lite insändare. Där har vi iaf en som kan räknas som en ölexpert.

måndag 18 maj 2009

Medlemspub på Sigtuna Brygghus 15/5

Pga tidsbrist under helgen har jag inte kunnat lägga in detta inlägg förrän idag. Hoppas folk haft överseende :)

För de som inte varit på någon medlemspub hos Sigtuna Brygghus så brukar (obs! självklart ej obligatoriskt) kvällen börja med att man betalar 100kr för att få sig en fin måltid + 50 cl valfri öl (med undantag för de alkoholstarkare varianterna). Som bilden visar vart det grillad benfri fläskkotlett med potatisgratäng och en sallad. Gratängen har man fått varenda gång man varit där, men då den är god klagar jag inte.

Jag och Einar tog en Majbock respektive en Sigtuna Premium Ale. Jag recenserar alla öl ordentligt på min ratebeer-sida, men drar en kort sammanfattning här. Bilder på alla öl kommer i senare inlägg.
Premium Ale, en engelsk pale ale i mitt tycke men räknas på ratebeer som en ESB. Stora inslag av smörkola och apelsinskal. Väldigt bra starter.

Majbock, en klassisk majbock som påminner väldigt mycket om Einbeckers nyhet på systemet. Skillnaden är att denna är betydligt vackrare. Denna tog sin tid att hälla upp men, mycket skum från början, men inte gjorde det något med tanke på hur fin den blev! Majbocken var kanske lite väl alkoholstark att vara en av två att börja med, men den blev betydligt bättre mot slutet av middagen.

Då solen började röra sig bakom trädtopparna förflyttade vi oss in till övervåning. Väl inne träffade vi på den nya bryggmästaren Mattias Hammenlind. Mattias stod med en cognacskupa innehållande en liten svart vätska. Det var tydligen en annan sort som de inte pratat om på hemsidan och som inte fanns att köpa, men en litet doftprov kunde han erbjuda. Choklad rispuffar var min första reaktion, med söta mörkchokladtoner. Den nya sorten ska lanseras lite senare till hösten och ska heta Black October. Sigtuna hade anlitat en designföretag för att göra etiketten. Som de flesta förstår från tidigare etiketter hade detta inte gjorts tidigare.

Han kunde även avslöja att den etikett som valet föll på är den andra från vänster. Bra val tyckte både jag och Einar (som själv jobbar med design).

Vi valde iaf att fortsätta med Sigtunas nya röklager, Feuerhahn, och Sigtunas DIPA (!!).

Feuerhahn:en (till vänster i bilden) var inte som en vanlig rököl. Eller den hade inte samma tydliga rökiga doft som många andra rökta ölsorter.

Man märkte klart och tydligt att DIPA:n var alkoholstark (10%). Väldigt söt och fruktig med inslag av litchi och för mig nya och ovanliga Northern Brewers humlen som vi först fick lukta på.

10 % var lite väl mäktigt, men roligt att Sigtuna vågar prova. Intressant att de väljer att direkt brygga en DIPA innan en IPA...

Kan tilläggas att rökigheten blev betydligt mer framstående i Sigtunas Feuerhahn efter DIPA:n.
Märzensorten har jag redan testat och skrivit om så den drack vi inte vid vårt besök.

Efter dessa blev vi sugna på lite "motorolja" som någon skrev som kommentar i Dempas inlägg om stoutsorter.

Sigtuna Load Master Porter föll valet på plus en Mackmyrafatlagrad variant av denna. Skillnaderna var enorma. Den ursprungliga var betydligt mildare och lättare med stora inslag av mörk choklad. Den fatlagrade var mer syrlig och var betydligt fylligare. Einar föredrog den tidigare medan jag gillade den fatlagrade aningen mer. Men den var lite väl syrlig för att jag ska tycka att den var god. Den fatlagrade är den till vänster.
Besöket i sin helhet får tummen upp av både mig och Einar.
Blir riktigt kul med fler liknande besök!

fredag 15 maj 2009

Sigtuna Brygghus - b4 the medlemspub


Snart bär det av till Sigtuna Brygghus och deras medlemspub! Tar SJ-tåget härifrån Uppsala ner till Märsta och byter till buss 571.

Nyheter kommer det finnas gott om...
Enligt nyhetsbrevet:

Sigtuna Premium Ale, 5,0%, är en smakrik, nyanserad och fruktig ale med markerad beskafrån amerikanska och brittiska humlesorter.

Sigtuna Majbock, 7,0%, en fyllig och rund vårbock med viss maltsötma.

Sigtuna Märzen, 5,5%, en brödig och fyllig lager med tjeckiska drag. Aromatiserad mednobel saaz-humle. Lanseras som Sigtuna Oktoberfest på Systembolaget 1 september!

Sigtuna Dubbel IPA, 10%, En kraftig ale som torrhumlats med Northern Brewer. Massor avhumlefrukt i aromen och beskan på 120 BU skakar om kroppen!

Vi kopplar faten och brassar på grillen, för vad kan passa bättre till Sigtuna Feuerhahn(Röklager) än en grillad kotlett?!

Mycket trevligt att se fram emot! Kommer självklart med en uppdatering imorgon.

torsdag 14 maj 2009

Marknadsundersökning 12/5 - Skotsk Blended Deluxe Whiskey

Precis innan vodkaprovningen hölls en Whiskeyprovning som jag tyvärr inte var delaktig i. Men jag lägger iaf upp bilderna på sorterna!
Kategori:
Blended Deluxe Whiskey
Skottland
40%, 70cl

Då man inte själv var på provningen blir detta bara lite skvallerbilder.

Marknadsundersökning 12/5 - Okryddat Brännvin aka "Vodka"

Ibland får man inte alltid testa sina favoriter under marknadsundersökningarna.
Vodka däremot hamnar ändå rätt högt upp.
Kategori:
Vodka
Polen, Sverige & Ryssland
37,5-40%, 70cl

Referensvodka:
Belvedere Vodka 40%, 349kr

Nya sorter:
Precis 37,5%, 329kr
Karlssons Gold 40%, 349kr
Poliakov Extreme 40%, 309kr

Precis verkade vara panelens favoriter och även min egen favorit. Fina inslag av säd, citrus och vete.
Karlssons Gold smakade mest finkel, många var överräns om detta. Vill inte gärna se denna bland Systembolagets sortiment.
Poliakov Extreme hade den mest milda smaken och doften. Eftersmaken var dock ganska alkoholstark.

Har bara gjort vodkaprovningar med de mer välkända sorterna, så detta var rätt kul. Rekommenderas.

onsdag 13 maj 2009

Bowling och öl en måndag

I måndags vart det dags för lite bowling! Jag, min sambo Emelie, Einar och Anna drog till Imperial Lanes vid Sickla Köpkvarter för att bowla.
Måndagar betyder "Crazy Mondays" där och man får då hyra en bana under en timme för 175 kr oavsett antal medtävlare. Väldigt förmånligt!

Vi hade varit där tidigare med några andra tidigare en fredagskväll och kört lite discobowling vilket var kul, men kostade då istället 400 kr. Lite skillnad alltså.

Bowlingresultatet blev inte som man hoppats men jag skyller på en alldeles för bra skruv som inte ville hitta till kägglorna och på de öl man hann få i sig.

Ölutbudet var rätt imponerande för att vara ett bowlingställe. Förutom standard Spendrupsutbud fanns även Paulaner Hefeweissbier, Wychwood Hobgoblin och Newcastle Brown Ale. Kul att fler underhållningsställen erbjuder mer variation!

Vet att det finns ställen där man inte kan beställa alkohol. Alkohol är ju annars en stor inkomstkälla för många restauranger och dylikt vilket säkert resulterar i att dessa alkoholfria bowlingställen får det svårare att gå runt. Personligen tycker jag att det är det roligare om man kan ta en god öl samtidigt som kan bowla med lite vänner.

Kvällen avslutades hemma i vår "2:a" inne i loggian med en Royal Tokaji åt kvinnsens med jag och Einar njöt av livet med Schneider & Brooklyner Hopfen-Weisse, följt av Nøgne Ø Dobbel IPA och sist men inte minst en Traquair House Ale (R.I.P. old friend).

Sammanfattningsvis en riktigt bra kväll kan man säga.

måndag 11 maj 2009

Bryggeribesök i Vancouver

Ett annat par (Anna och Einar) som jag och min sambo Emelie är vänner med var nyligen i Vancouver och njöt av landskapet, naturen och BCs underbara luftfuktighet som tydligen gör under för huden.

Men det var inte bara luftfuktigheten som de sökte sig till, utan även till två av de många bryggerierna i British Columbia. Eller ja Einar sökte sig till dem och Anna följde snällt med.


Det första bryggeriet som besöktes heter Granville Island. I år fyller Granville Island 25 år och brygger sin öl på två ställen, delivs i Vancouver och delvis i Kelowna.

Nästa bryggeri som besöktes heter Steamworks Brewing Co. som även har ett bryggeri i Colorado i USA. Steamworks presenterades i Stockholm Beer & Whiskey Festival 2007, men då gällde den Amerikanska varianten på bryggeriet.


Efter att ha sett bilderna från resan så känner jag ännu mer för att åka till Kanada och särskilt då till Vancouver och BC för att kolla på hockey och alla ställen där X-files spelades in. Ja förutom att man måste besöka alla bryggerier.

Kan nämnas att vi i Sverige inte är helt obekanta med alkoholdrycker ifrån BC. Exempelvis så finns Okanagan Cider, som bryggs i närheten av Kelowna, i systemets ordinarie sortiment.

lördag 9 maj 2009

Katalin - Uppsala

Blev en afterwork idag med Stefan (som jag gör exjobbet med) och Marcus (som bor i Uppsala).

Ville uppdatera publistan på Svenska Ölfrämjandet och jazzpuben/baren Katalin (http://www.katalin.com) vid centralstationen i Uppsala.

Sahara Hotnights skulle ha en spelning där samma kväll, som man behövde köpa biljetter till. Man fick alltså chansen att höra dem repa i rummet bredvid medans man avnjöt sin fredagsöl. Inte helt fel.

Fatölssortimentet på 6 sorter var riktigt imponerande för ett sånt här ställe! Huvudleverantören: Carlsberg. Alltså fanns de stora sorterna: Carlsberg export, Carlsberg Hof, Guinness, Kilkenny, Staropramen och Pilsner Urquell. Den sista är betydligt bättre på fat än på burk/flaska. 50kr för 30cl, 65kr för 50cl.

Flaskölssortimentet på 16 sorter ännu mer imponerande, däribland Slottskällans Uppsala och Pale Ale (eko). 60-65kr för 50cl.

Rekommenderas om man vill dra till ett ställe för att introducera folk till lite mer diversitet av öl samtidigt som man vill lyssna till bra musik.

Kan nämnas att Veronica Maggio, min och min sambos för tillfället svenska artist, spelar där nästa fredag. Men då händer lite annat på Sigtunabrygghus som måste prioriteras, återkommer med inlägg om detta!

fredag 8 maj 2009

Marknadsundersökning 7/5 - Skotsk Malt Whiskey

Precis som rubriken antyder så handlar det alltså om single malt whiskey.

Whiskey är ett intresse jag har som inte riktigt hade fått blomma ut förrän 2006. Innan dess vart det väl Jack & Coke, bourbon och blends some gällde, utan att man tyckte så mycket om det hela förutom att man skulle dricka märken som man sett reklam för.

Har för närvarande 9 sorter hemma varav 3 är single malt. Helst hade jag gärna prytt barskåpet med fler single malts, men man får göra lite prioriteringar.

Nej, nu är det slut på "skrytandet" och fortsätter nu med provningen.
Kategori:
Malt Whiskey
Skottland
40-43%

Referenswhiskey:
Bowmore Darkest 15 Years

Nya sorter:
The Glenlivet 18 år 43%
Glengoyne 17 år 43%

Enligt Whiskeyguiden ska dessa redan finnas i beställningssortimentet men det kanske är som så att dessa möjligtvis ska tas in i ordinarie sortiment...

Vad som är intressant är prisskillnaden.

Glenlivet ska enligt provningen kosta 589 kr. Som enligt Whiskeyguiden kostar 513 kr.
Glengoyne ska kosta 479 kr. Whiskeyguiden: 638 kr.
Priserna från Whiskeyguiden är visserligen baserade på värden från 2006, vilket man alltså måste ta hänsyn till.

Bowmoren kände man igen på en gång. Domineras av mörk choklad och honung.
Glenlivet: Väldigt söt och rökig med inslag av örter/kryddor. Kändes exklusiv.
Glengoyne: Viss bismak från ekfaten och en annorlunda vaniljsmak. Inte helt glad för denna.

Hade förväntat mig blended sorter när det först bara stod "skotsk whiskey". Positiv överraskning! Hoppas på fler whiskeyprovningar.

Nästa vecka blir det okryddat brännvin och kryddlikör!

torsdag 7 maj 2009

Marknadsundersökning 6/5 - Vitt vin

Skulle som jag nämnde igår till en provning av vitt vin kl 16:00.
Jag valde att lämna jobbet med mitt exjobb här på Kemwell i Uppsala tidigare för att hinna med ett tåg som skulle åka 14:53 så att jag inte behövde stressa för att komma till provningen. Gillar inte att komma försent.

Problemet var att när jag kommer fram till Uppsala station så visar det sig att det inte går ett tåg 14:53 utan bara 13:53, 15:53, 16:53... ja ni fattar. Alltså måste jag ta ett tåg som åker 15:09 och helt plötsligt måste man stressa när man kommer in till Stockholm.

Not så good.

Kommer fram till Centralen och springer genom djungeln av människor som är på väg hem från jobbet ner till t-banan. T-banan går 15:52 och är framme 15:58. Jag har alltså 2 minuter på mig att hinna från Fridhemsplan till Igeldammsgatan 22B.

Kondisen är inte vad den ska vara så här innan man kommit igång med fotbollen så jag är inte framme förrän 16:05. Skönt att man bara är 5 min sen tänkte jag, men det tyckte inte de... Jag fick inte plats.

Det som gör en lite förbannad är att man blir blixtinkallad dagen innan, slutar tidigare, springer som en galning och börjar svettas som ett svin, och så visar det sig att de har kallat in fler än vad som får plats i provningssalen. Men jag är inte bitter.

Idag går jag ifrån lite tidigare, vill inte gärna missa Whiskeynyheterna...

onsdag 6 maj 2009

Nya marknadsundersökningar

Idag kl 16:00 beger jag mig till Kungsholmen för nya marknadsundersökningar där vi idag testar vita viner.
Imorgon blir det Skotsk Whiskey samma tid.

Man får på förhand inte mer information än så, men jag återkommer med mer detaljer efter respektive provning!

Personliga favoriten är kanske inte helt oväntat öl, men är samtidigt en stor whiskey- och vin(än så länge mest vitt)fantast.

måndag 4 maj 2009

Blindprovning

Efter blåmusslorna vid middagsbordet rörde vi oss mot soffgruppen för att påbörja den inplanerade ölprovningen.
Vi bestämde oss tidigt för att köra en blindprovning där vi valde att testa tre premium lager, tre veteöl och 5 lättare ale varianter.
Svenska mikrobryggerier var prioriteringen vid inhandlandet.


Lager-sorterna (snittbetyg av oss ölprovare i parantes):
Jämtlands Bärnsten (3,0)
Slottskällans Slottslager (3,0)
Nynäshamns Landsort Lager (2,9)

Veteöl-sorterna:
Hoegaarden (3,1)
Left Hand Haystack Wheat (3,5)
Franziskaner Hefe-Weissbier Dunkel (3,1)

Ale-sorterna:
Slottskällans Pale Ale (3,6)
Nynäshamns Ålö Ale (3,8)
Jämtlands Postiljon (3,8)
Fullers ESB (3,9)
Nynäshamns Indianviken Pale Ale (3,9)

Överraskande höga poäng för Haystacken, och överraskande låga poäng för lagersorterna...
Men kvällen vart riktigt lyckad men nästa gång blir det nog inte blindprovning dock. Inte med så här många (varierade) sorter iaf.

Nästa provning håller jag mig till en stil.

söndag 3 maj 2009

Blåmusslor

I fredags hade jag lite vänner över på middag där favoriten blåmusslor stod på menyn.
Som de flesta var man ledig den 1:a maj, och kunde då lugnt inhandla allt som behövdes. Öl till blindprovningen hade införskaffats redan på torsdagen av den enkla anledningen att Systemet hade stängt på torsdagen.
När jag köpte blåmusslorna på Ica Kvantum i Sickla fick jag höra av expediten att jag kunde komma tillbaka med påsen om fler än sju musslor var öppna (oätbara). Han var mycket hjälpsam och trevlig så jag tänkte inte alls på att jag skulle cykla tillbaka och reklamera dem. Köpte två påsar å 1 kg, och när jag kom hem började jag gå igenom dem. Det visade sig finnas långt fler än sju musslor som var öppna och trots ordentliga knackningar på skalen så slutade med att 12-15 stycken var oätliga. Plötsligt stod man där med alldeles för få musslor till middagen, alltså var jag tvungen till att åka tillbaka.

Väl tillbaka stod en annan expedit på plats och hjälpte mig. När jag förklarade situationen så var hon minst lika hjälpsam och var glad att jag kom in och reklamerade dem. Det är ju viktigt att man reklamerar av två anledningar, dels att man som kund ska vara nöjd, dels för att de ska kunna kommunicera bättre med leverantörer om bland annat transport.

Fick pengarna tillbaka för de två påsarna och fick köpa en ny påse för ett billigare pris, blåmusslorna behövdes ju ändå inköpas. Alltså hade man en massa bra musslor hemma och en ny på väg hem. En STOR eloge till Ica Kvantum för sin service! Blir så glad av hjälpsamma människor, tack!

Blev iaf blåmusslorna kokta i bland annat veteöl! Använde mig av Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, billigare pris och fylligheten som behövdes till rätten fanns fortfarande där!