torsdag 30 april 2009

Valborg + Öl = ?

Idag är det alltså dags. Valborg och vad som brukar vara den stora fyllefesten i Uppsala för alla underåriga.

Man ser klart och tydligt att Systembolaget, på Svava i Uppsala har förberett sig väl inför den stora festen genom att fylla upp sina lager med öl.

Nu kan man fråga sig vad det är för sorter de köpt in. Inte helt överraskande är svaret: billig och dålig lager.

Vad som kanske är mer chockerande är att de inte har beställt in den lokaltproducerade Slottskällans Slottslager i samma mängder. Den har gått åt och det finns endast 5(!) kvar i butiken.

Verkar som att folk i Uppsala insett att det lokala bryggeriet faktiskt gör öl som man inte bara blir full av utan även smakar bra! Beror detta på lokalkänsla eller att man inte vill ha långa transporter av miljöskäl? Tippar på den första, men man får ju ändå in alternativ 2 samtidigt!

Kanske bara är en tillfällighet för i år, men Systemet i Svava kanske ska tänka om och satsa mer på Slottskällans. Bara en ide.

Är annars väldigt positivt inställd till Systembolaget och är otroligt glad över den variation vi är så bortskämda med.

onsdag 29 april 2009

Öl och sport

Förutom vid stora hockey-/fotbollsevenemang så är det få svenskar som associerar öl med sport. Exempelvis så är det är ju helt omöjligt att kolla på en championsleague match utan att man ser reklam för Carlsberg, eller en VM-match i hockey utan att man ser Falcons logga pryda tv-skärmen.

När man vinner en maraton i Belgien (bara för några dagar sedan) eller en skidtävling i Tyskland däremot så är det inte tråkig lager som gäller eller som får synas i media.


Tänk om man ändå fick stå med ett stort glas Oppigårds efter att ha vunnit Vasaloppet, det hade ju varit något!

Nej men skämtosidå, det skulle ju aldrig fungera i Sverige helt enkelt därför att det skulle befrämja människor till att dricka mer alkohol. Vi svenskar har ju ingen som helst kontroll på vårt alkoholdrickande. Sport och öl hänger ju absolut inte ihop... inte i Sverige iaf. Däremot Belgien är en annan sak. Varför är det så? Vad är mer korrekt? Den belgisk kulturen och livsstilen är så otroligt lik den Svenska men här är man alkoholist om man gillar öl.

tisdag 28 april 2009

Spår av finanskrisen, ölskatten eller både och?

Efter att ha läst en en artikel på BBC's hemsida så börjar man fundera på hur politiken är ställd i Storbritannien.
Tax criticised as beer sales fall

Artikeln säger att livsmedelsbutikernas försäljning av öl i Storbritannien minskat med 4,5% första kvartalet 2009 jämfört med föregående år. Även försäljningen hos pubar, barer och restauranger säljer sämre. Försäljningen här är betydligt sämre. Minskningen ligger på hela 8,9%(!) vilket kan ha förödande konsekvenser för den lilla lokala puben runt hörnet som är helt beroende av sin ölförsäljning.


Försäljningsminskningen på livsmedelsbutiker kommer antagligen innebära att folk mer och mer väljer att spendera sina pengar, från sina redan så avsmalnade ekonomier, på öl som motsvarar Sofiero eller Harboe. Hoppet ligger i att folk redan hunnit utveckla smaklökarna så långt att detta inte är ett alternativ, för att på så sätt rädda mikrobryggeriernas framtid.

Den lokala puben däremot kommer att få det väldigt svårt, för att inte tala om mikrobryggerierna som förlitar sig på dessa pubar som redan nu oftast går med förlust. Tänk vad en försäljningsminskning på nästan 9% gör för en pub?
För att inte tala om alla jobb och potentiella jobb som försvinner.

Jag vill inte placera mig själv i någon politisk sektor men enligt kapitalismens ideologi är bortfallandet av företag med dåliga ekonomier (läs mikrobryggerier och små pubar) bara ett naturligt inslag i den fria marknadens värld. Att de flesta mikrobryggerier inte är vänligt sinnade mot den fria marknaden kanske oväntat inte ter sig ovanligt.


Det finns så många vinklar och teorier angående detta som jag säkert tar upp vid ett senare tillfälle men som kräver mycket tid.

Själv känner jag att man under finanskrisens (kanske?) mörkaste dagar inte ska göra saker dyrare och komma med förslag för att minska köpkraften hos människor, men det verkar inte alla hålla med om.

Den så kallade binge drinking ska vara den största anledningen till att politikerna så nöjt presenterar skatten. Frågan är om ungdomar inte väljer att dricka annat istället? Typ alkoläsk?

måndag 27 april 2009

Dålig ölhelg

Har jobbat hela helgen så det har inte direkt funnits tid för att få fram nytt info om öl eller ens tid för att dricka något.

Men det blev iaf en öl i fredags på uteserveringen av Göteborg i Hammarby Sjöstad där jag och min sambo bor. Världens sortiment hade de inte vilket iof var vad jag hade förväntat mig. Men de hade iaf några stycken.

Då det var första uteserveringsölet för i år var man tvungen till att trycka in lite sommarkänsla över det hela. Med andra ord blev det en Red Stripe för min del som jag inte druckit på jag vet inte hur länge. Sambon ville också infria sommarkänslan och valde ett Rosévin som inte direkt var något att skryta om.

Rosé - 72kr
Red Stripe - 53kr

Väldigt prisvärt i mina ögon om man jämför med vinpriset.
Man kunde visserligen köpa en Brooklyn lager men som sagt, sommar.

lördag 25 april 2009

Systemets nyheter: Juni

Sammanfattar Systemets nyheter för Juni med länkar till Ratebeer.
Som stor Ratebeer fan förlitar jag mig på deras betygsättning, och därför sammanfattar jag nyheterna med länkar till Ratebeers hemsida.

Använder betäckningen:
Namn, alkoholhalt, volym, modul, pris, nuvarande betyg på RB

1:a Juni

Lager
Ale
Veteöl

15:e Juni (Mitt-i-Månaden)

Lager
-
Ale
Veteöl
*Behöver fler röster för att få ett korrekt och riktigt betyg.

Källa: Ofiltrerat, Dryckeslag

Hyllning till Ofiltrerat

Igår skrev Bark att han ansåg På Tungan vara den bästa bloggen. Nyhetsmässigt håller jag inte riktigt med, Håkan Enström har nämligen inte skrivit någonting sedan den 7:e april...
Men vad gäller journalistiken och språket i bloggen instämmer jag nog med Bark.

Annars så är den utan tvekan bästa bloggen Bark's egna Ofiltrerat

Om det mot förmodan är någon som inte upptäckt denna blogg, God forbid, så föreslår jag att man omedelbart klickar på länken ovan!
Anledningen är enkel; bloggen innehåller lite allt möjligt vad gäller nyheter, recensioner och det görs på ett mycket elegant sätt som skapar intresse för att läsa mer.

Sen är det som så att det finns så väldigt många andra bloggare som riktigt bra på att blogga. Men eftersom att det var Ofiltrerat som tog upp det nu senaste så är det den bloggen som får cred.

fredag 24 april 2009

Three Towns med nya sorter?

Enligt provningarna verkar det iaf som att Three Towns försöker satsa på att släppa öl med anknytning till sitt gamla bryggeri i Stockholm.

Nostalgisatsning? St Eriks blir isf namnet på de nya sorterna, vilket var namnet på bryggeriet på Kungsholmen i Stockholm innan till slut Pripps blev ägare.
http://sv.wikipedia.org/wiki/S:t_Eriks_Bryggeri

De två som "Three Towns", förlåt Carlsberg som allt egentligen är, verkar satsa på heter:

1. S:t Eriks Röd, 5,3% - 53.90 kr/liter (ale-varianten som nämndes i tidigare inlägg)
2. S:t Eriks Svensk Pilsner, 5,3% - 15.90 kr för 50 cl

Notera att priserna kanske inte överränsstämmer med verkligheten om de kommer ut.

torsdag 23 april 2009

Mindre intressant skvaller

Tänkte passa på att lägga upp bilder på en annan undersökning med möjliga två nya öl från slovakien respektive Estland som kan dyka upp på Systemet. Inget att hurra över direkt...

Referens
1: Saku Kuld

2. Urpiner Premium (Ležiak Svetlý 12)

3. Puls Extra Lager


onsdag 22 april 2009

Marknadsundersökning 22/4

Gick igår kl 16:00 till vad som varit den överlägset bästa provningen.
Temat var kort och gott "Ale". Hur man egentligen kan korta ner den variation vi hade igår till ale är en annan fråga...
Provningen var indelad enligt två kategorier med två referensprov.

Kategori 1:
Ale
Sverige
4,7-5,3%

Referensöl 1:
Nynäshamns Ekholmen Ekologiska Ale
4,7%, 57,50kr/liter

Ny sort:
Three Towns - St Eriks Röd
5,3%, 53,90 kr/liter

Var väldigt överraskad över att Three Towns (Carlsberg) lyckats så bra med att få fram en "ale" (översättning i detta fall: engelsk pale ale). Inte lika bra som Nynäshamns och ganska obalanserad, men ändå ett bra försök.




Kategori 2:
Ale
Storbritannien
6,5-8,5%


Referensöl 2:
Fullers Golden Pride
8,5%, 54,20kr/liter

Nya sorter:
Belhaven Wee Heavy
6,5 %, 51,50kr/liter
BrewDog Chaos Theory
7,1%, 57,30kr/liter

"Oj!" var min första reaktion när jag testade den sista ölen. "Passionsfrukt" min andra.
Den här har man hört lite grann om:

Dempa om Chaos Theory
Chaos Theory på BrewDog

Chaos Theory får väldigt gärna komma till Systemet. BrewDogs bästa? Får nog hålla med Dempa om den saken...

tisdag 21 april 2009

Marknadsundersökning - mån 20/4

Har varit på fem olika marknadsundersökningar hittills men den enda som är värd att nämna är den senaste jag var på igår.

Hela idén med med dessa undersökningar är att företag/bryggerier vill se vilket bemötande ett eventuellt nytt öl skulle ha på Systemet.
Man börjar med att testa ett referensöl som redan finns på systembolaget för att sen få testa andra inom samma kategori (sorts öl, Land och alkoholprocent).

Hela provningen utförs BLINT, dvs vi får inte se vilken sort det är förrän vi lämnat in resultatet.

Ja! Då var grunderna lagda, nu till sorterna!
Kategori:
Veteöl
USA
5,0-5,4%

Referensöl:
Left Hand Haystack Wheat

Nya sorter:
Samuel Adams Hefeweizen
Ommegang Witte

Tyckte personligen att Ommegangs Witte var bäst redan innan man fick reda på sorterna.
19,90 skulle den isf kosta enligt det förslag vi fick.
17,50 för Sam Adams varianten.

Medlemspub på Sigtuna Brygghus

Sigtuna Brygghus hade medlemspub i fredags (17/4) där man som medlem fick öl för halva priset.

Förutom det vanliga sortimentet med Gas Janne, Humle Hilda, Jäst-Hasse, Easter Booster och Påsk Alt, hade de även tagit fram en ny öl som presenterades vid kranarna!

Sigtuna Märzen hette den, och som ni säkert förstår så var det alltså en av Märzen/oktober typen.

Helt ok öl med stora inslag av smörkola, men den kändes inte helt färdig. En nyhet som man hittar som tillfällig nyhet om några månader kanske?

Not so lazy anymore

Ja! Nu blev det äntligen dags för mitt bloggande!

Har skjutit på det för mycket och läst andras ölbloggar alldeles för länge utan att själv kunna lägga in egna rubriker.

Bloggen kommer mest att innefattas av nyheter inom ölvärlden, lite skvaller och sånt. Blir inte jättemycket recensioner utan det får vara kvar på Ratebeer.com

PS. Om Bark från Ofiltrerat.se läser detta så hoppas jag att du har överseende med att jag använder just ratebeer.com, är inte ett jättestort fan av beeradvocate...